|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() panele podłogowe na deski?
Witam, mam pytanie czy można na deski położyć panele podłogowe? Jeden"fachowiec" powiedział mi że jak najbardziej i że nawet deski przestaną skrzypieć, a drugi znawca- że nie można bo wtedy do desek nie będzie dochodziło powietrze i zgniją. Może ktoś z Was miał podobną sytuację i zdecydował się na panele?
![]() pozdrawiam ![]() Edytowane przez Monic17 Czas edycji: 2010-11-05 o 14:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: panele podłogowe na deski?
Witaj
Ja mam panele w dwóch pokojach połozone na desce ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Nie, deski już leżą około 7-8 lat i są na prawdę brzydkie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
Najlepiej by było to drewno wycyklinować (odrestaurować) myślę że wyjdzie Ci taniej niż ułożenie paneli.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Taniej pewnie nie wyjdzie, biorąc pod uwagę że srodki chemiczne (te dobrej jakości) są jednak dość drogie, a samo cyklinowanie również do tanich nie nalezy. Ale za to posiadanie drewnianej, naturalnej, pieknej podłogi jest bezcenne. Nie ma porównania ze sztucznymi panelami imitującymi jedynie drewno. Stare deski pięknie prezentuja się pod olejem, ten akurat jest dośc prosty do nałożenia, wystarczy znać kilka wiadomości na temat i zręczne ręce faceta.
7/8 lat dla drewna to nic! Drewno kładzie się na 100 lat i tyle spokojnie wytrzymuje. Oczywiście trzeba je co jakiś czas odnawiać, usuwac wierzchnią, zniszczoną warstwę i nakładać nową warstwę ochronną w postaci lakieru lub własnie oleju. Polecam forum muratordom - przejrzyj, zobaczysz jak można odrestaurować stare drewniane deski. A tu, krótki filmik - http://www.dom-tv.com/renowacja-podl...-lakierowanie/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
U mnie też w jednym pokoju panele sa położone na deskach i też nic nie skrzypi. oczywiście miedzy panele a deski jest wsadzona pianka.
U nas podłoga z desek musia być wymieniona bo była zwyczajnie krzywa, skrzypiąca, niektóre deski opadły niżej. Nie był to parkiet tylko zwykłe deski na którym przez lata leżała wykładzina. Od zawsze marzyła mi się podłoga z prawdziwego drewna ale koszt był niestety za wysoki (położenie podłogi w 1 pokoju wyniósłby u nas ponad 2000 zł) wiec mamy panele. Nie są złe ale nie ma tez porównania z prawdziwym drewnem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Ja mam bardzo dobre i fachowo położone (przez pracowników producenta) panele, bezpośrednio na deskach podłogowych i nic mi nie skrzypi. Przeciwnie, jestem bardzo zadowolona. Mogę ci polecić firmę, z której mam panele - Alloc. Wykorzystują fajną metodę właśnie jeśli chodzi o deski podłogowe. Panele kładą bez użycia kleju i mają bardzo ciekawy patent - zamek, dzięki któremu łatwo łączą się deski. Osobiście polecam. Ja się zdecydowałam za namową znajomych i nie zawiodłam się.
Edytowane przez Deirdre7 Czas edycji: 2010-12-02 o 12:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:52.