|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Krostki a picie wody-mam ważne pytanie??
Mam cerę mieszaną z tendencją do bardzo szybkiego zabrudzania i krostek.
Wczoraj miałam mierzony poziom wody w ciele i okazał się że jes o wiele zaniski(okładnie to w wieku 24 lat mam poziom jak 60-latka) i stąd mam między innym przesuszoną skórę na ciele i pękające skórki na przy paznokciach. Mam pytanie czy możliwe jest że z powodu braku wilgoci skóra twarzy probuje nadrobić nawilżenie produkując nadmiar sbrum i stąd moje problemy ze skórą??? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Krostki a picie wody-mam ważne pytanie??
Cześć
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Opisujesz bardzo zlożony problem. Zacznę może od ilości wypitej wody a poziomu nawilżenia skóry - temat ten jest szeroko opisany w zasobach tego portalu, ale w dużym skrócie istnieje powiązanie ale nie bezpośrednie. Od wielu lat wypijam ok. 3-3,5 litrów płynów dziennie, ale moja skóra ma skłonność do wysuszania się. Naskórek aby spełniał swoją rolę - chroniącą głębsze partie skóry przed szkodliwymi czynnikami jest nawilżany przez te własnie warstwy,ale woda jest wiązana przez sebum, produkowane przez gruczoły łojowe. W skład sebum wchodzą m.in wolne kwasy tłuszczowe, triacyloglicerole, woski. Przez nieustannne mycie agresywnymi środkami myjącymi, nadmierne opalanie się, wysoką temperaturę otoczenia wartwa ta słabnie a woda szybciej wyparowuje z naskórka. Skóra żeby uzupełnić niedobór zwiększa produkcję sebum,które w nadmiarze staje się pożywką dla bakterii i zalega w porach skórnych powodując wypryski. Nadmiar sebum jest tez produkowany w okresie dojrzewania,gdy trwa tzw."burza hormonalna".Dlatego jest tak ważne aby dostarczać skórze od wewnątrz to co utrzyma jej wilgość,czyli np. kwasy tłuszczowe,witaminy (często na suchość skóry uskarżają się osoby na drastycznych dietach),oraz od zewnątrz - poprzez produkty których skład jest możliwie jak najbardziej zbliżony do składy wartwy chroniącej skórę.Piszesz o badaniach,często są one bardzo tentencyjne i wyolbrzymiane,jeśli organizuje je producent określonego produktu,np, kremu. Dlatego wyniki czasem trzeba traktować z przymrużeniam oka
![]()
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Myślę że wynikowi pomiaru poziomu wody w moim organiźmie mogę zaudfać bo nie było robione przez roducenta kosmetyków tylko przez trenera na siłowni bo właśnie zaczełam tening siłowy i areo, więc musiłam się mu poddać by trener mógł go odpowiednio zaplanować.
Jestem zmuszona zwiększyć ilość wypijanych płynów więc będę obserwować swoją cerę i zdam wam relacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:24.