|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyj±tkowe miejsce, w którym podzielisz siê emocjami, uczuciami, zwi±zkami oraz uzyskasz wsparcie i porady spo³eczno¶ci. |
![]() |
|
Narzêdzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 21
|
Mam problem z alkoholem
Nie wiem jak mam sobie z tym poradziæ!!! Mam powa¿ny problem z alkoholem i to nie wiem od jak dawna,bo nie orientuje sie kiedy wpadlam w te gowno! Bylam z facetem bardzo dlugo 6 lat i to wlasnie z nim lubi³am sobie popijac bez okazji.Polega³o to na tym ze jak on sobie cos d³uba³ przy aucie to do tego by³o piwko,albo w weekendy wyje¿d¿ali¶my po za miasto w dzien zwiedzalismy a wieczorkiem juz w hotelu wodeczka byla dobre jedzenie,film.Ogólnie nic w tym zlego nie widzia³am,ale przesta³am to kontrolowac i zaczelo sie to piwko prawie dziennie wieczorkiem po pracy.
Teraz jestem z innym ch³opakiem,mamy powa¿ne plany na przyszlo¶æ z tym ¿e on wogóle prawie nie pije alk,nie nawidzi osób nie trzezwych.jak idziemy na zabawe to on przewaznie siedzi przy soku lub coli a ja....alkoholu ![]() Czy wie kto¶ jak moge siê z tego wyleczyæ? Prosze o porady jakiekolwiek Dziekuje i pozdrawiam serdecznie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 32 059
|
Dot.: Mam problem z alkoholem
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 709
|
Je¶li wstydzisz siê i¶æ na terapie, to mo¿e chocia¿ psycholog?
Poza tym, przecie¿ nikt z bliskich nie musi wiedzieæ, ¿e chodzisz. Na pewno dasz radê, tylko potrzebujesz pomocy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 289
|
Zgadzam sie z dziewczynami wyzej.
Pierwszy krok masz juz za soba czyli uswiadomienie sobie tego ze jest problem. Teraz trzeba go rozwiazac, musisz sama tego chciec bo inaczej nawet najlepszy lekarz nie pomoze. Tez mialam podobny problem, pilam codziennie niby nie duzo 2-3 piwka az w koncu stracilam rachube jak dlugo to juz trwa. Mialam wtedy problemy, stad ucieczka w alko. Obudzilam sie z tego snu i powiedzialam dosc... i udalo sie. Tego rowniez Tobie zycze. Nie poddawaj sie tylko dzialaj! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 038
|
Swoja droga Twoj facet powinien Cie wspierac, a nie tylko grozic odejsciem.
Mysle, ze dojrzejesz do dycyzji o terapii i oby nastapilo to jak najszybciej. Terapia nie jest od razu grupowa, nie mysl o wstydzie, pomysl, ze to choroba, na ktora moze zapasc kazdy... a od chorob sa wlasnie specjalisci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 704
|
Rozumiem nieco Twoj lek i wstyd przed pojsciem na terapie ale uwierz mi tam przychodza osoby z podobnym problemem do Twojego a prowadza to ludzie ktory naprawde chca CI pomoc!! Wstyd to powinna odczuwac osoba ktora widzi problem a i tak nic z niego nie robi i marnuje zycie sobie i rodzinie. Najwazniejsze ze zobaczylas problem teraz musisz tylko zrozumiec ze alkoholizm to choroba a nie zaden wstyd i trzeba ja leczyc jak kazda inna chorobe zycze duzo wytrwalosci
![]()
![]() |
#7 |
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 534
|
To nie jest ¿aden wstyd i¶æ na terapiê powodzenia
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 393
|
Je¶li naprawdê chcesz wyj¶æ z nalogu to nie masz wyboru.
Musisz i¶æ na terapiê. I nie ma siê czego wstydziæ. My¶lisz ,¿e kogo tam spotkasz? Nikogo innego tylko ludzi uzale¿nionych ,ktorych nale¿y podziwiaæ poniewa¿ postanowili wyj¶æ na przeciw swojemu na³ogowi ![]() Tobie te¿ siê uda. Zrób to dla SIEBIE samej .Zslugujesz na to aby byæ dla siebie dobr±.
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 208
|
Wstydzisz siê terapii??? Je¶li teraz na ni± nie pójdziesz za parê lat bêdziesz siê jeszcze bardziej wstydziæ, ale wtedy ju¿ swojego powa¿nego alkoholizmu!
We¼ siê w gar¶æ i pozwól sobie pomóc, trzymam kciuki!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 5 201
|
terapia to wstyd ?
wstyd to chlanie wódki i piwa w ukryciu, wstyd to fakt ¿e sobie nie umiesz z tym poradziæ. jak chcesz pomocy, nie ma innego sposobu ni¿ TERAPIA.
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 90
|
uwierz mi, ze mam w tym pewne doswiadczenie i terapia, psycholog, jest w Twoim przypadku konieczne. Nie wstydz sie, nikomu nie musisz tego rozglaszac. Aha, i moze pora porozmawiac z facetem? Mozlwie, ze jesli uslyszy, ze to powazny problem, ze zdajesz sobie z tego sprawe i chcesz sobie pomoc, stanie sie dla Ciebie ogromnym wsparciem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Przyczajenie
|
Dziekuje Wam wszystkim za tak ogromne wsparcie,slowa otuchy i "kopniaki"
![]() Przelamalam sie z wielkim bolem ,wstydem i powiedzialam o tym moim problemie chlopakowi-o dziwo jakos nie byl zaskoczony;( Staralam sie mu powiedziec szczerze o wszystkim ale jakos mi to nie wyszlo(nie powiedzialam o ukrywaniu alk i piciu po kryjomu) Czulam sie OKROPNIE!!!wstyd mi bylo przed sama soba,a co dopiero przed nim;( Stwierdzil ze on nie widzi problemu,bo tu nie ma problemu tylko wystarcza checi i wytrwalosc w postanowieniu-CHYBA NIE TEGO SIE SPODZIEWALAM;( Teraz nie wiem czy zalowac ze mu sie przyznalam czy nie?!Ale mam mentlik w glowie. Nie tknelam ani lyka alk od tygodnia,staram sie o nim nie myslec,ale tak sie ne da!Kazde stoisko z alk mnie kusi-to jest jakis koszmar! WIEM ZE MACIE RACJE!!TRZEBNA MI JEST POMOC,MUSZE SIE ZGLOSIC NA TERAPIE I BEDE SIE JAK NAJBARDZIEJ MOBILIZOWALA DO POJSCIA TAM,ALE MUSZE ROWNIEZ DO TEGO CHYBA NASTAWIC SIE PSYCHICZNIE.TYLKO ABY TO NASTAWIANIE MOJE ZNOW SIE NIE SKONCZYLO NA KIELISZKU ALBO PIWKU;(;(;( Jeszcze raz WAM WSZYSTKIM DZIEKUJE,bardzo mi pomogliscie i postaram sie z calych sil zwalczyc moj wstyd a przedewszytkim moja chorobe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 038
|
Nie przejmuj sie, pewnie jemu tez jest trudno, bo chcialby Ci pomoc, ale nie wie jak i dlatego nie widzi problemu...
Nie powiedzialas mu wszystkiego, bo nie jestes na to gotowa, stopniowo zaczniesz sie przed otwierac... I mysle, ze dojrzejesz do decyzji o leczeniu ![]() Robisz juz kroczki do przodu, jestes na dobrej drodze, wiec sie nie poddawaj, ja trzymam kciuki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
nie masz problemu z alkoholem tylko ze sob±, przez co uciekasz w alkohol.
psycholog jest niezbêdny, nie ma siê czego wstydziæ, terapia to oznaka odpowiedzialno¶ci i dojrza³o¶ci w podejmowaniu decyzji, nie s³abo¶ci. Je¿eli dla T¯a na³óg nie stanowi problemu, trudno, nie musi Ciê rozumieæ, ale nie pozwól, by jego bagatelizuj±ce podej¶cie powstrzyma³o Ciê przed rozpoczêciem leczenia, zw³aszcza, gdy Sama dostrzeg³a¶ problem, co moim zdaniem, jest bardzo du¿ym osi±gniêciem. Silna wola siê przyda, ale terapia, powtórzê;-), przy uzale¿nieniach jest NIEZBÊDNA!!!!!!! Pomo¿e Ci u¶wiadomiæ sobie, do czego potrzebny jest Ci alkohol i przed czym uciekasz w na³óg. Nauczy, jak stawiaæ czo³a ¶wiatu w inny sposób. powodzenia. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 246
|
sama sobie z tym problemem nie poardzisz musisz zasiêgn±æ porady specjalisty. je¶li zalezy Ci na partnerze musisz przeciwstawic sie temu na³ogowi. przecie¿ przez glupi alkohol nie warto sobie ¿ycia niszczyc
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 445
|
Musisz pój¶æ na terapiê albo przynajmniej do psychoterapeuty, je¶li nie chcesz rozstaæ siê z ch³opakiem. jak my¶lisz, co jest wa¿niejsze - T¯ czy wstyd?
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 17 071
|
" jak my¶lisz, co jest wa¿niejsze - T¯ czy wstyd? "- dok³adnie, pomy¶l, trafi³a¶ na fajnego faceta, masz szansê na udany zwi±zek (zobacz, ile dzieczyn tu ¿ali siê na fatalnych facetów), czym jest wstyd wobec szansy na udane ¿ycie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 573
|
Bardzo dobrze, ¿e zaczê³a¶ nakre¶laæ mu swój problem. Mam nadziejê, ¿e uda Ci siê dotrzeæ na terapiê, nie ma innej rady dla osób z uzaleznieniami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 23
|
Witaj, mam podobny problem ale z moim TZ ,dlatego rozumiê Twój problem . W jego przypadku pocz±tek by³ jakie¶ 5 lat temu piwko raz na jaki¶ czas ,pó¿niej czê¶ciej tak ¿e w ci±gu tego roku mo¿na powiedzieæ dzieñ dnia (raz w tygodniu nie pi³). Nie chcia³ i¶æ do poradni bo wstyd , za³atwi³am wszywkê nie pojecha³ ,i wtedy mo¿na powiedzieæ odpu¶ci³am , minê³o trochê czasu i poprosi³ mnie abym posz³a do lekarza po recepte na tabletki dla niego. Nie wierzy³am ¿e bêdzie chcia³ je ³ykaæ ale dzisiaj jest 11 dzieñ jak nie pije ,potrafi odmówiæ a¿ mnie to dziwi ¿e tak sobie dobrze rodzi .Najgorzej boje siê ¶wi±t i sylwestra . Zycze Ci wszystkiego dobrego ,aby¶ wytrwa³a w swoim postanowieniu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Nie wiem co ja mam akurat Ci poradziec bo sama mam taki problem,ale musisz na pewno go wspierac w swieta i byc dobrej mysli ze on wytrwa w swoim postanowieniu,bo nie ma co sie oszukiwac,to tylko od nas zalezy czy siegniemy po ten kieliszek czy tez nie.Sama wiem to po sobie-nikt mnie nie zmusi,nikt mi nie zabroni-ja musze sama do tego dojsc ale z pomoca drugiej osoby. Ja rowniez Ci zycze wszystkiego dobrego i aby te swieta byly dla Ciebie jedna wielka pozytywna niespodzianka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 23
|
Witaj ,dziêkuje CI za ciep³e s³owa . Chcia³abym jeszcze wspomnieæ na temat wizyty w poradni ,ja by³am osobi¶cie na paru spotkaniach . Spotkanie by³o indywidualne (bez ¶wiatków )by³a tam bardzo mi³a pani ,która wyt³umaczy³a mi jak postêpowaæ ,czego siê wystrzegaæ .Moim zdaniem jak masz tak± poradniê w okolicy miejsca zamieszkania powinna¶ skorzystaæ i i¶æ porozmawiaæ (wygadanie siê du¿o daje ,je¶li w domu nie masz nikogo kto by wspiera³).A co do ukrytego alkoholu to jak najszybciej siê go pozb±dz, (ja jak znalaz³am to wyla³am tak aby on to widzia³) .Trzymaj siê ciep³o i niech rozs±dek wezmie góre. Pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:55.