|
|
#1 | |
|
Zakorzenienie
|
Potrzebny lek Spironol
Słuchajcie Wizażanie
![]() Na gwałt (a raczej na opuchliznę głodową) potrzebujemy leku Spironol. Proszę, jeśli macie możliwość znalezienia jakoś tego leku, zróbcie to jak najszybciej! Może np. ktoś z Waszej rodziny przestał już zażywać, to wyślijcie to niedokończone opakowanie. Przesyłajcie od razu w kopercie bąbelkowej, (owińcie dodatkowo na wszelki wypadek w folię aluminiową) na adres: St. Luke’s Mission Hospital Mpanshya P.O. Box 32 789 Lusaka ZAMBIA – Centr. Afryka Tutaj prośba naszej Siostry Józefy, która udziela się na naszym forum i została Wizażanką ![]() Cytat:
Z góry dzięki!Inne leki bez recepty np. Apap, Panadol, Cholinex, witamina C itp. oraz wszelkie artykuły opatrunkowe tj. gazy, bandaże, plastry, wata itp. także miło widziane Jeśli coś wysłaliście, to tutaj na forum możecie sobie sprawdzić, czy Wasza przesyłka dotarła Nie zapomnijcie tylko na odwrocie koperty podać swoich danych lub inicjałów
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2010-02-10 o 12:06 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Potrzebny lek Spironol
takie leki na recepte to mozna wysylac poczta?
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
#3 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma innej możliwości, żeby dostarczyć
A ludzie umierają
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2010-02-10 o 10:32 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#4 |
|
Wtajemniczenie
|
A to jest legalne od tak wypisywać sobie recepty? Na kogo ona miałaby być wypisana?
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widzę że niepotrzebnie założyłam ten wątek miałam nadzieję, że ktoś się zlituje i pomoże W Afryce jest bardzo trudno o ten lek, a tutaj zdecydowanie taniej, myślałam że ktoś pomoże Zaraz wyedytuję pierwszy post.
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2010-02-10 o 12:05 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
Jaki jest koszt przesyłki do Afryki?
Wprawdzie tego leku nie posiadam, ale tak orientacyjnie pytam. |
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#8 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- 50-100 gram - 3 zł - 100-350 gram - 7,10 zł - 350-500 gram - 11 zł - 500 - 1 kg - 21,30 zł ---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
, a tylko drożej kosztuje). Polska nazwa leku to Spironol. Chodzi o ten lek: http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2012 Są silniejsze i mocniejsze: 1 tbl - 25 ml lub 100 ml Nieważne jaka dawka, najważniejszy jest lek, a już Siostra dostosuje dawkowanie |
||
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Wygooglałam i lek jest w kilku dawkach - czy obojętne jest jaka dawka ma być? Być może będę w stanie załatwić receptę i kupić kilka opakowań, bo z tego co widziałam to lek jest niedrogi, ale potrzebuję dokładnie wiedzieć jaki to ma być lek i co ma być na recepcie.
edit: Dzięki, nie widziałam twojej odpowiedzi jak zaczynałam pisać ten post
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
A czy nie ma innego sposobu aby przekazac lek ?
jakos tak z obawy przed listem zwyklym zapytuje . |
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Niestety, wysłanie go listem jest chyba jedyną opcją w tej sytuacji.
Jasne, że w innych przypadkach bardziej opłacalna jest wpłata na konto Zgromadzenia Sióstr, jednak ten lek w Zambii jest dużo droższy. Jeśli znajdzie się kilka osób w Polsce, które mogą wysłać ten lek można złożyć się na przesyłkę. Lek jest lekki, więc sporo opakowań zmieści się w kopercie bąbelkowej, której wysłanie kosztuje ok. 40zł. Myślę, że jest to najbardziej ekonomiczne i najlepsze rozwiązanie. |
|
|
|
|
#12 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2 lata temu była już na naszym wątku "Akcja Spironol", były artykuły w prasie itp. Tabletki przylatywały z całego świata Ale po dwóch latach zapas się skończył i teraz Siostra znowu prosi![]() Wczoraj w jednej z gazet był już apel ![]() ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Pierwsza "Akcja Spironol" zaczęła się tutaj Post 4961 i trwała aż do 3 części
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2010-02-10 o 15:45 Powód: dopisek |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzeba wysyłać listem, w kopercie bąbelkowej, tak jak pisała Seona. Niestety czasem przesyłki giną, ale muszę powiedziec, ze są to rzadkie przypadki a my juz wiele paczek do Zambii posłaliśmy.
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
niestety tego leku nie mam raczej możliwości załatwić w żaden sposób.
ale w pierwszym poście doczytałam o vit C, cholinexach i róznych lekach przeciwbólowych. to mogłabym wysłać.. i mam takie pytanie, jak zresztą też niektóre Wizażanki już zadały. Czy taka przesyłka leków jest legalna? nikt nie prześwietla paczek? (przecież równie dobrze można byłoby wysyłać inne substancje, nie tylko ratujące życie i zdrowie )
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ad.2. Nawet nie podsuwaj takich pomysłów, że coś takiego można Zdarzało się, nawet ostatnio u nas na forum Misja w Zambii, że celnicy rozkradli paczkę jednej Wizażanki, ale to była wielka paka 20 kg. Takie małe koperty bąbelkowe dochodzą w całości nie ruszone. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Rozeznanie
|
Seona, Luba - a jak to było poprzednio? Pisało się, że to dar dla misji, jak w przypadku innych, zwykłych paczek? Czy receptę się wkładało? Coś chyba robiliśmy, żeby nie zatrzymali przesyłek. Pamiętacie?
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wysyłaliśmy recept, bo koszt tego leku jest w Zambii bardzo wysoki, wysyłalismy same leki. --------------------------------- Muszą byc dobrze zapakowane (owiniętę w folię). I oczywiscie przydaje się wszytko, posyłaliśmy tez budynie, to ratuje dzieciom niedożywionym życie ale jest ciężkie i wiecej kosztuje. Bandaże, wata, witaminy, okulary słoneczne, jak ktos ma stare to bardzo proszę o wysłanie. Ciuszki dla niemowlaków. O cokolwiek nie zapytacie to sie tam przydaje, bo misja jest przy szpitalu. Raz czy nawet dwa razy poszedł transport podpasek Ale chciałam zaznaczyc, że pomagamy przede wszytskim inaczej i widać, ze ta pomoc tych ludzi tam "stawia na nogi". Pomagamy sie im kształcić, nie ograniczamy się tylko do paczek, można powiedzieć, że te paczki to wręcz efekt uboczny, nastawieni jestesmy raczej na "dawanie wędki a nie ryby". Nigdy nikt sie nie "przyczepił", bo takich przesyłek w "tamtą" stronę jest mnóstwo. Przecież nikt by sie nie bawił w wysyłanie "innych substancji" w kopercie, to raczej nie ta skala i nawet jeśli paczke ktos otworzy, to raczej po to, zeby cos sobie zabrać, niż po to żeby sprawdzać czy nie ma niedozwolonych substancji. Nie ma żadnego prześwietlania ani takich cudów, oni zwyczajnie otwierają przesyłki i zabierają co im się podoba (czasami, oczywiście). To na miejscu, bo u nas to się poczta kompletnie nie interesuje takimi przesyłkami do Afryki.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-02-11 o 09:31 Powód: oddzieliłam, bo Gosia wie o co chodzi :D |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Seona?
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Listem zwyklym mozna wyslac wszytsko bez spisywania nadawcy na kopercie wiec nawet gdyby szukali nadawcy to marne szanse bo niby jak ?maja tylko miasto na stemplu. Pal licho tlumaczenie sie z wysylania leków ,martwie się o zaginiecia listów :-/ Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2010-02-11 o 11:02 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Zakorzenienie
|
Lepiej wysłać samodzielnie czy złożyć się w kilka osób? Mam w domu wiele leków, u których termin przydatności jest ok. 1 roku. To leki, które zażywał mój tż po operacji (a więc pewnie jakieś przeciwzapalne) oraz trochę leków "zwykłych". Jak wieść gminna niesie jestem w ciąży, żadnych leków nie zużyję w najbliższym czasie - mogę wszystko przekazać, bo szkoda, żeby się zepsuło i poszło w kosz... Teraz pytanie - mam wysłać sama, czy może np. zrobimy z kimś zbiorczą paczkę, dołożymy jeszcze innych rzeczy i poślemy to wszystko razem?
Pytam, bo jak nikt nie będzie chętny na zrzutkę to po prostu zapakuję co uważam za potrzebne i wyślę sama.
|
|
#22 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak myślę. może kto madrzejszy sie jeszcze wypowie ![]() A z tym "ginięciem" przesyłek, to nawet nie mów, ja wysyłałam paczkę do mojego podopiecznego i taka mnie cholera trzaska, bo do tej pory nie doszła. Żeby chociaż coś sobie zabrali a resztę puścili... Bo tam, to przeważnie cos sobie musza zabrać, wiesz, taki dodatkowy bonus pracy na poczcie... Tylko zaznaczam, że najczęściej giną i są rozgrzebywane większe paczki, te w kopertach "dmuchanych" dochodzą i to czasem nad podziw szybko. Klarisso, zważ te leki, zobacz w cenniku ile to będzie kosztowało i sprbuj czy się zmieści do koperty bąbelkowej. Jesli się zmieści do koperty to lepiej posyłac samemu.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-02-11 o 11:24 |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Zakorzenienie
|
wkladanie recepty nie wplynie na moje samopoczucie
ale jesli jest potrzeba to nie ma problemudokladnie ,wielka paczka może wzbudzić niezdrowa ciekawość i zniknąć a z malych zawsze cos doleci. |
|
|
|
|
#25 |
|
Zakorzenienie
|
mam jedno opakowanie Spironolu 25mg, 100 tabletek
więc mogłabym wysłać ![]() jesli się przyda to moge też wysłac lek Kalipoz, Piramil, Furosemidum, MagneB6, Laremid, jakiś magnez w szaszetach, potas... tylko proszę o napisanie, czy któreś z wyżej wymienionych też się przydadzą, bo wysłałabym to jeszcze dziś.
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2010-02-11 o 11:45 |
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej byłoby jeszcze wysłać każdy lek z ulotką, czy wydrukowac ulotkę i dołączyc. Siostra podejrzewam nie zna wszytskich polskich leków na pamięć ![]() BARDZO CI DZIĘKUJĘ! I DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM, KTÓRZY ODPOWIEDZĄ NA APEL
|
|
|
#27 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w takim razie postaram się wysłać jeszcze dziś, dziękuję
Książki w 2017: 10 Nie palę od 25/02/2017 Invisalign od 20/03/2016 Edytowane przez little.b.blue Czas edycji: 2010-02-11 o 13:21 |
|
|
|
|
|
#28 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To było tak, że Mukashana wypisywała recepty, a my zrzucaliśmy się na wykup leków i przesyłkę Mogła wypisać sporo recept, bo ona jest lekarzem weterynarzem i niby na psy wypisywała![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ale jest większa pewność że dojdzie jak wyślesz np. (zależy ile masz tych leków) 3 koperty bąbelkowe po 500 gram. Możesz włożyć do środka kartkę i napisać, że to leki, które Twój (może nie TŻ, bo Siostra może nie zrozumieć o kogo chodzi ) Mąż zażywał po operacji i dołączyć ulotki jeśli masz. Byłoby wspaniałe gdyby się udało!! Cytat:
Bo czasem Siostra ominie w spisywaniu, a później rodzic dostaje list, że bardzo dziękują za paczkę. Ad.2. Dokładnie tak, zważ te leki, zobacz w cenniku ile to będzie kosztowało i sprbuj czy się zmieści do koperty bąbelkowej. Jesli się zmieści do koperty to lepiej posyłac samemu. Cytat:
|
||||||
|
|
|
|
#29 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
)Poprzednie paczki dochodziły, prócz jednej.
|
|
|
#30 |
|
Zadomowienie
|
Spironolu niestety nie jestem w stanie zdobyć (popytam się jeszcze na uczelni, może ktoś akurat będzie miał), ale w następnym tygodniu postaram się wysłać leki przeciwbólowe, gazy, bandaże, plastry i witaminy, bo tego mam pod dostatkiem
edit: Dorzucę też budynie skoro mogą się przydać. Edytowane przez Lili99 Czas edycji: 2010-02-11 o 14:54 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:03.

(a raczej na opuchliznę głodową) potrzebujemy leku Spironol. 

Zaraz wyedytuję pierwszy post.

Ale po dwóch latach zapas się skończył i teraz Siostra znowu prosi
)