Proszę o radę- smutne odkrycie... - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-09-26, 19:21   #1
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Proszę o radę- smutne odkrycie...

Postaram się przedstawić sprawę tak prosto , jak tylko się da, otóż:
Od lat mam przyjaciółkę. Trzymałyśmy się razem całe liceum,na dobre i na złe. Wspierałyśmy się jak się dało, była zawsze jedyną osobą której mogłam powiedzieć o wszystkim,na którą mogłam liczyć w każdym momencie, przyjaźń naprawdę z prawdziwego zdarzenia. Wyjechała rok temu do Anglii, ale dzwoniła co weekend, a codziennie gadałyśmy na gg. Niedawno poleciłam jej jedno forum i tam w podpisie zobaczyłam, że ma linka do swojego bloga. Weszłam i się zszokowałam. Koleżanka wkleiła swoje fotki z tegorocznych wakacji i na kilku zdjęciach pręży się pewnie w moim bikini Szukałam go chyba ze 3 lata, zresztą mówiłam jej, że mi gdzieś przepadło, a było to naprawdę cudne bikini, kupione w Hiszpanii na targu, niepowtarzalne, zresztą ona się nim zawsze zachwycała. Wiedziała, że dla mnie to pamiątka i że jest dla mnie cenne.Strasznie przykro mi się zrobiło, bo w życiu nie przypuszczałam , że właśnie ona mogłaby mi coś ukraść... ostatnia osoba, którą mogłabym o coś takiego podejrzewać. Odkryłam to tydzień temu i pod fotką na jej blogu zostawiłam komentarz "znajomy strój'. Od tamtej pory się nie odezwała (nigdy tak długo nie milczała). Nie wiem co robić... strasznie mi przykro, czuję się zawiedziona- nie wiem, czy się odzywac, czy darować sobie znajomość, czy kazac zwrócić strój, czy co... TŻ mówi, że głupio zrobiłam, że mogłam nie pisac komentarza i dac spokój bo to tylko strój, ale mi nie chodzi tylko o to, tylko o to zaufanie... czuję się poprostu oszukana
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:28   #2
ruda7816
Zakorzenienie

Dot.: Proszę o radę- smutne odkrycie...

Impersono
moze i trochę dalas poniesc się emocjom,i niepotrzebnie tak napisalas.
byc moze,lepiej bylo by to jej powiedziec osobiscie-przez tel,lub gg?
a niestety,ufac nie mozna nikomu bezgranicznie,nawet najblizszym sercu osobom.
powiem Ci ,że teraz moze nabierzesz wiekszego dystansu do niej,( to na pewno) do ludzi ..
Szkoda tylko,że to przyjaciolka,od tylu lat....

dodam jeszcze,ze powinans z nią porozmawiac.
wyjasnic.
Moze i ta znajomosc się skonczy,ale koniec bez wyjasnienia bedzie bardzo glupi. Jak najbardziej wskazana jest rozmowa.
Bo tak to pozostanie tylko zal na cale zycie i wiele niedomowien.

Edytowane przez ruda7816
Czas edycji: 2006-09-26 o 19:30 Powód: dopisek
ruda7816 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:31   #3
Vivienne
... choć nie Westwood

Zdecydowanie pogadać.
I powiedzieć to co napisałaś na forum: że czujesz się rozczarowana i nieprzyjemnie zaskoczona
I już z rozmowy wywnioskuj czy warto ciagnąć tą "przyjaźń"

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:31   #4
ufcio
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

jestescie przyjaciółkami. zadzwon. porozmawiaj. nie oskarzaj jej od razu tylko wyjasnij o co ci dokładnie chodzi.
ufcio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:31   #5
spray
KWC

Przykre odkrycie, faktycznie Chyba musisz z nią pogadać..
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:35   #6
annfas
Zakorzenienie

Moim zdaniem dobrze zrobiłaś. Ja bym tez czegoś takiego nie mogła tak po prostu zostawić i zapomnieć. Najgorzej jest jak sie zawiedziemy na kimś kto był dla nas bliską osobą, ale zawsze staram sie myśleć, że jeśli ktoś mnie zawiódł, to nie jest wart mojej przyjaźni. Dla mnie przyjaciele są bardzo ważnymi osobami, mam ich nieiwle, ale wiem, że zawsze moge na nich liczyć, ale nigdy nie możemy być pewni nikogo w 100% i wiem, że jeśli sie na kimś zawiode, to będzie to mnie bardzo bolało

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:36   #7
nekome
Zakorzenienie

Impersono - Przyjaciolka postapila nieuczciwie i -w mojej ocenie - podle. Coz z tego, ze to 'tylko stroj'? Rownie dobrze to moze byc 'az stroj'. Moze i poniosly Cie emocje, ale mialas do tego prawo. Dziewczyna miala swiadomosc (a przynajmniej powinna miec) jak bedziesz sie czula odkrywajac prawde. Jednak nie uwazam, aby z tego podowu nalezalo przekreslac znajomosc - sprobuj sie z nia umowic na kawe w jakims neutralnym miejscu i zapytaj ja wprost dlaczego tak zrobila.Nie daj sie poniesc emocjom i nie pytaj czy cos jeszcze tak 'pozyczyla'. Zapytaj ja jak sie z tym czuje. Od jej zachowania i reakcji bym uzalezniala dalsze kontynuowanie znajomosci.
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:45   #8
codergirl
Raczkowanie

GG do codergirl

Ja też uważam, że powinnaś z nią porozmawiać. Zadzwonić i zapytać dlaczego tak zrobiła. Może Cię przeprosi i przysięgnie, że już nigdy nic takiego nie zrobi? Nie czekaj tylko dzwoń. Nie warto tracić przyjaciół z powodu niewyjaśnionych spraw
codergirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:45   #9
Fresa
Zakorzenienie

Dla mnie to stracone zaufanie już na zawsze.
Tym bardziej,że takiego czynu dopuściła się osoba,która jest/była Twoją najbliższą przyjaciółką.
A w przyjaźni-zaufanie to podstawa.
Odpowiedz sobie na pytanie-czy po czymś takim będziesz w stanie jej zaufać?
Ja bym nie potrafiła.
To nie było przypadkowe stłuczenie porcelanowego słonika-ale świadoma kradzież.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:46   #10
Katiusia
Zakorzenienie

Przyjacióła postąpiła wobec Ciebie paskudnie.
DOmyślam się jak się musisz czuć.
Pisząc komentarz pod zdjeciem, poniosły Cię emocje, to zrozumiałe. Po reakcji przyjaciółki(po tym ze się nie odzywa) wynika, ze musiało jej się zrobić głupia- w sumie słusznie.
Jednak uważam ze powinnaś do niej zadzwonić i porozmawiać
Stary 2006-09-26, 19:50   #11
Fresa
Zakorzenienie

Zadzwonić i porozmawiać?
A to czasmi nie ta przyjaciółka jako ewidentnie winna -powinna zabiegać o rozmowę-próbować wyjaśnić?Z mojego punktu widzenia-tak.
A skoro nie odzywa się tak długo od czasu,gdy Impresona podpisała się pod zdjęcie-świadczy tylko na jej niekorzyść.Widocznie ta przyjaźń nie była dla niej aż tak ważna,bo :
-okradła przyjaciółkę
-milczy zamiast przynajmniej powiedzieć zwykłe "przepraszam"

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-26, 19:53   #12
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

nekome na kawę się z nią nie umówię, bo ona mieszka już na stałe w Anglii.

Dziękuję za pomoc... sama nie wiem co myśleć. Spędziłam z nią najfajniejsze chwile, nie raz moja mama dawała jej schron w naszym domu, kiedy u niej działo się coś złego-byłyśmy jak siostry. Wogóle nie pasuje mi do niej przywłaszczanie sobie czyjegoś czegokolwiek. Kiedy zgubiła moje płyty odrazu się przyznała, przyniosła słodkości na przeproszenie, zawsze była szczera...tak przynajmniej mi się wydawało Jest teraz na gg, ale stwierdziłam, że dziś się nie odezwę, bo we mnie kipi i chyba ta rozmowa byłaby zbyt rozemocjonowana
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 19:54   #13
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość

Dziękuję za pomoc... sama nie wiem co myśleć. Spędziłam z nią najfajniejsze chwile, nie raz moja mama dawała jej schron w naszym domu, kiedy u niej działo się coś złego-byłyśmy jak siostry.
I tak się odwdzięczyła .
No,chyba,że strój sam jej do torebki wszedł .

Stary 2006-09-26, 19:57   #14
paulinka_vel_paulinka
Wtajemniczenie

Musisz porozmawiać, ludzie powinni mówić o tym co ich boli otwarcie. Myśle, że po rozmowie z nią sytuacja się wyklaruje. Albo się okarze, że to był "tylko strój", albo "aż strój" (jak już któraś z wizażanek napisała)...czasami warto niczego nie przesądzać...wierze, że wszystko się ułoży.
Stary 2006-09-26, 20:00   #15
nekome
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
jakims cudem doczytalam ze wyjechala do Anglii na rok i wrocila a nie rok temu - zmeczenie sie juz na oczy i laczenie faktow mi rzuca

Daj sobie troszke czasu na ochloniecie - to 'troszke' moze byc pojeciem wzglednym - i dopiero sie z nia skontaktuj - mysle ze warto jakkolwiek sie z nia porozumiec..

Edytowane przez nekome
Czas edycji: 2006-09-27 o 14:04
nekome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 20:00   #16
asia_z
Zakorzenienie

mnie też sie wydaje że powinnaś z nią pogadać. ale może na spokojnie, bo teraz w nerwach różnie może być.. i wg mnie dobrze, że jej to napisałaś pod zdjęciem.. niech wie, że Ty też już wiesz nigdy nie byłam w takiej sytuacji, ale najgorsze dla mnie byłoby to że ona nadszarpnęła moje zaufanie i nie przyznała sie do tego, ze ten kostium zabrała... zwłaszcza taka bliska osoba, jak siostra..
Stary 2006-09-26, 20:00   #17
Belcia
Zakorzenienie

GG do Belcia

no coz, przykre to wszystko
widac nie mozna ufac ludziom w 100 %...

uwazam ze powinnas z nia porozmawiac.
skoro ona sie nie kwapi z wyjasnieniami to chociaz Ty mozesz zachowac sie rozsadniej od niej i jak dorosly człek rozwiazac problem.
przede wszystkim kultura, a czy przyjazn przetrwa to juz druga bajka...

wlasnie, nie chodzi o to ze to byl stroj, tylko o sam fakt i o to ze nazywalyscie siebie przyjaciolkami od serca- a to juz zoobowiazuje przeciez

buziaki
impersonko bedzie dobrze

Belcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 20:01   #18
bess
Zakorzenienie

ale jej musi byc teraz głupio
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 20:01   #19
Luba
Zakorzenienie

Jezu... Od razu postawilam sie na Twoim miejscu, bo sama mam taka przyjaciolke. Od 20 lat trzymamy sie razem. Pal licho ten stroj, ale zaufanie...
Ciezka sprawa.
Jedno jest pewne, musisz z nia porozmawiac. Musisz. Nie mozna pozwolic, zeby tyle lat przyjazni rozmylo sie przez ciuch. Ale tez nie mozesz tego zostawic bez wytlumaczenia, bo zostanie to w Tobie na zawsze.
Pogadaj z nia, spytaj dlaczego tak postapila, co sie stalo. Jesli uznasz za stosowne, to potem pusc ten incydent w niepamiec i daj jej szanse. Pogadaj z nia.

Nie tak znowu dawno bylam wredna dla swojej przyjaciolki. Wydawalo mi sie, ze mi "podpadla" co potem okazalo sie niewaznym drobiazgiem. Ale zanim z nia pogadalam to strasznie sie wyzlosliwialam i bylam dla niej naprawde niemila. Znosila to ze stoickim spokojem. Kiedy w koncu moja siostra zmusila mnie do rozmowy z przyjaciolka i wszystko sobie wyjasnilysmy, to az sie poplakalm z ulgi. Bo wszystko okazalo sie jasne i latwe do wytlumaczenia a ja meczylam siebie i ja niedopowiedzeniami.

A moze kupila taki sam albo podobny stroj? Tak jej sie podobal, moze udalo jej sie kupic taki sam w Anglii?

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 20:05   #20
annfas
Zakorzenienie

Gdyby kupiła to pewnie by to powiedziała, a Impersona napisała, że "koleżanka" sie od tamtego czasu słowem nie odezwała

Always look on the bright side of life...
annfas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 20:12   #21
sylwónia
Zadomowienie

Właśnie tak sie zastanawiałam? Masz całkowitą, absolutną, niepodważalną pewność że to TWÓJ strój? Napewno nie mogła kupic takiego samego?

Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
sylwónia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 20:19   #22
paolla
Zadomowienie

Impersono, bardzo Ci współczuję, że poznałaś swoją pzryjaciółkę od tej strony, ale myślę, że dobrze się stało, bo co to była za przyjaciółka, skoro potrafiła Ci ukraść cenną pamiątkę, a teraz nawet nie potrafi się przyznać do zła i przeprosić...Uważam, że dobrze zrobiłaś, zostawiając jej komentarz na blogu - to nie była przecież żadna złośliwość tylko najzwyklejsza asertyność.

Ale mimo wszystko bez sensu, aby przyjaźń się tak skończyła. Ja na Twoim miejscu dałabym jej jeszcze trochę czasu (tydzień, dwa) i jeśli sama się w tym czasie nie odezwie, próbowałabym rozwiązać tę sprawę. Emocje (zarówno Twoje, jak i jej) opadną i może uda Wam się jakoś porozumieć

ale to tylko moje zdanie, zrób tak, jak uważasz za słuszne

pozdrawiam serdecznie
paolla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 20:22   #23
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Zadzwonić i porozmawiać?
A to czasmi nie ta przyjaciółka jako ewidentnie winna -powinna zabiegać o rozmowę-próbować wyjaśnić?Z mojego punktu widzenia-tak.
A skoro nie odzywa się tak długo od czasu,gdy Impresona podpisała się pod zdjęcie-świadczy tylko na jej niekorzyść.Widocznie ta przyjaźń nie była dla niej aż tak ważna,bo :
-okradła przyjaciółkę
-milczy zamiast przynajmniej powiedzieć zwykłe "przepraszam"
Freso, tak jak pare innych wizazanek osadzilas juz te dziewczyne i skazalas.
Ewidentnie winna? Moze tak, moze nie.
Moze sie nie odzywa, bo ja zabolalo to posadzenie Impersony?
A moze ze wstydu.
Ja tego nie wiem.
Nie wiem takze czy ukradla.
Domyslam sie jednak (moze trafnie, a moze nie, nie upieram sie), ze ta przyjazn tez wiele dla niej znaczyla. Az do tej pory Impersona nie wyczula falszu w ich przyjazni. A nie wierze, ze mogla grac tyle lat przyjaciolke od serca i nkt a zwlaszcza Impersona nie wyczul, ze jest nieszczera.
Nie wiem co sie stalo, nikt nie wie a podejrzewam, ze Impersona bardzo cierpi, bo jakkolwiek zachowala sie przyjaciolka to w koncu przyjaciolka.
Dlatego namawiam Impersone na rozmowe.
Czegokolwiek sie dowiesz, to bedziesz w koncu miala jasnosc sytuacji.
Powodzenia i mimo wszystko mam nadzieje, ze wszystko dobrze sie skonczy.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-26, 20:22   #24
laylaaa
Zakorzenienie

moim zdaniem powinna odezwac się do Ciebie pierwsza, wyjasnic cala sprawe i przeprosic.

'we're all mad here. I'm mad. you're mad.' said the Cat
'how do you know I'm mad?' said Alice
'you must be' said the Cat
'or you wouldn't have come here'
laylaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 20:24   #25
bess
Zakorzenienie

nie o takie bzdury konczyly sie "wielkie"przyjaznie.
nie odzywa sie bo co ma powiedziec?czuje sie pewnie jak kretynka.
a fresa ma juz chyba taki charakter ze ocenia :biale-czarne,nic po srodku
Stary 2006-09-26, 20:31   #26
Voodia
Wtajemniczenie

Rozumiem Twój zawód i smutek, przeżyłam podobną sytuację
Pseudporzyjaciółka ukradła mi błyszczyk, którym wcześniej bardzo się zachwycała. Robiłyśmy sobie makijaż u niej w domu, po całej imprezie poszłam do łazienki po moje kosmetyki- były wszystkie, poza błyszczykiem. Zaczełam strasznie lamentować, wspólnie go szukałyśmy, ale przepadł jak kamień w wodę. Jakiś miesiąc potem wpadła wyjątkowo głupio- byłam u niej, planowałyśmy wspólne wyjście, zaczęła się malować, w końcu wyjęła ze swojej kosmetyczki mój błyszczyk. Zatkało mnie wtedy Nic jej nie powiedziałam, ale praktycznie od razu wyszłam.
Pewność, że błyszczydło jest moje, miałam 100%-ową- to było Avonove demo, jeszcze niedostępne w regularnej sprzedaży; poza tym ona zawsze zamawiała te kosmetyki u mnie.

Byłam wtedy dużo młodsza i sytuacja mnie przerosła. Czułam się okrutnie zawiedziona, oszukana, wręcz- zraniona. Nasze kontakty bardzo się ochłodziły.
Wiem, błyszczyk to drobiazg, ale niestety należę do osób, które nie potrafią zaufać drugi raz.

Mimo wszystko, uważam, że powinnaś porozmawiać z przyjaciółką- przede wszystkim dlatego, że może to przynieść ulgę Tobie.
Voodia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-09-26, 20:43   #27
sweetes_things
Rozeznanie

Hmm.. staram sie Ciebie zrozumieć,że tens trój ma dla Ciebie jakąś tam wartość sentymentalną ale zeby robić z tego wielkie halo? Faktycznie przyjaciółka zachowała sie jak świnia nie powinna sie tak zachowywać ale mogłaś sie zachować mądrzej od niej i jej to darować? Zobacz ile lat sie przyjaźniłyście a teraz praktycznie przez strój taka ważna wartosć jak przyjaźń może sie rozpaść.Porozmawiaj z nią,zapytaj dlaczego wzięła ten strój..może sie wtedy wszystko wyjaśni.Szkoda marnować takiej przyjaźni.
Nigdy przed nikim głowy nie złożĘ
Nigdy przed nikim nie padnę na twarZ
Tutaj..czy w piekle..do końca z honoreM
Taka już jestem..i to właśnie jA
by Sweetes_things
sweetes_things jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-26, 20:59   #28
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Freso, tak jak pare innych wizazanek osadzilas juz te dziewczyne i skazalas.
Ewidentnie winna? Moze tak, moze nie.
Moze sie nie odzywa, bo ja zabolalo to posadzenie Impersony?
A moze ze wstydu.
Ja tego nie wiem.
Nie wiem takze czy ukradla.
Dla mnie to oczywiste-skoro Impersona rozpoznała strój.A nie wierzę w taki zbieg okoliczności,że koleżanka kupiła identyczny z tym,który przepadł jak kamień w wodę .
Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Domyslam sie jednak (moze trafnie, a moze nie, nie upieram sie), ze ta przyjazn tez wiele dla niej znaczyla. Az do tej pory Impersona nie wyczula falszu w ich przyjazni. A nie wierze, ze mogla grac tyle lat przyjaciolke od serca i nkt a zwlaszcza Impersona nie wyczul, ze jest nieszczera.
Czasami pod wpływem nagłego impulsu ludzie potrafią popełnić różne czyny,o które nikt by ich nie podejrzewał.

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
a fresa ma juz chyba taki charakter ze ocenia :biale-czarne,nic po srodku
Czasami potrafię dostrzec odcienie szarości - ale nie w takiej sprawie ,jak nadwyrężone zaufanie.Tu akurat wszystko jest dla mnie białe i czarne.

Stary 2006-09-26, 21:04   #29
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
--

Czasami potrafię dostrzec odcienie szarości - ale nie w takiej sprawie ,jak nadwyrężone zaufanie.Tu akurat wszystko jest dla mnie białe i czarne.
oraz we wszystkich watkach w których mialam przyjemnosc wymieniac z toba poglady.
co do przyjaciolek to chyba odezwie sie ta mniej uparta impersona moze ona jest kleptomanka i plyty tez ci zwinela a udała ze zgubila????
Stary 2006-09-26, 21:08   #30
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
oraz we wszystkich watkach w których mialam przyjemnosc wymieniac z toba poglady.
Bardzo możliwe.
Najwyraźniej jestem osobą zdecydowaną i wiem,czego chcę od życia.

Cytat:
impersona moze ona jest kleptomanka i plyty tez ci zwinela a udała ze zgubila????
Pojawiają się nowe fakty .

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości