|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Początkująca wiedźma pyta - czyli: czemu się nie rozpuszcza?
Własnie zapoczątkowałam mieszanie.
na pierwszy ogień tonik migdałowy - pięknie wyszedł, choć pomysł z dodaniem kwasu hialuronowego średni (lepi się) za drugim razem dam humenkatu - jakos bardziej mi się spodobał. i Tonik z kwasem salicylowym. No i coś nie tego. Nie rozpuścił mi sie ten kwas na gładko w alkoholu, tylko tonik jest taki mętny, białawy w postaci zawiesiny a nie czystego roztworu. Czy to ma tak być, czy coś źle zrobiłam? Nadaje się to do użytku w takiej formie niedorozpuszczonej? Męża tym wypaćkałam po twarzy - żyje ![]() (przy okazji tych niewprawnych jeszcze wiedźmowych machlojek wylałam sobie na spodnie 1/3 migdałowego przy przelewaniu, stłukłam menzurkę, zapaćkałam cały stół. Moje koty (oba czarne) asystowały tym wyczynom z naleznym skupieniem, na dowód czego znalazłam w toniku czarny koci włos ![]()
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: Początkująca wiedźma pyta - czyli: czemu się nie rozpuszcza?
jeśli chodzi o tonik z kwasem salicylowym, to on jest mętny,trzeba go wstrząsnąć przed użyciem
jeśli się rozwarstwia to może nie dodałaś polysorbate. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Raczkowanie
|
[quote=[B]cava[/B];3749447]
Cytat:
Wczoraj stworzyłam swój pierwszy tonik z BHa oraz kwasem owocowym i mam tak samo ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Tonik z kwasem salicylowym ma mlecznobiałą barwę, nawet w opisie na mazidłach tak pisze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Bardzo dziękuję
![]() Polysobate nie dodałam faktycznie bo nie było w przepisie, robiłam go tak: 20ml wódki 2 gr kwasu salicylowego Rozpuścić Dać do tego 6 gram hydromanilu i uzupełnić do 100ml wodą destylowaną lub zamienić jej część na hydrolat - dałam tak 2/3 oczarowego (ale piękny zapach - miłość od pierwszego niucha ![]() Czy ktoś mógłby mnie jeszcze oświecić ile to może stać? Skoro jest w tym alkohol to chyba nie musi być zużyte w ciągu max 2 tygodni? Jak zwykle najpierw zrobiłam, potem pomyślałam, a przecież 100ml toniku to nie zużyję w 2 tygodnie żebym nawet cała się nim smarowała. Jonajona: Gratulacje ![]()
![]() |
#6 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...64&postcount=5 Ja też robię ten tonik. Kwas nie chce się do końca rozpuszczać. Trzeba wstrząsnąć przed użyciem. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Tonik ze strony Mazidła wychodzi me elegancki więc nie będę kombinować ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Hm, najpierw się przeraziłam, ale tak potem myślę: spirytus ma 90%, wódka której użyłam 40. Czyli zawartość alkoholu w 100ml toniku, przy 9ml spirytusu a 20 wódki jest mniej więcej ta sama?
![]() choć może jak stężenie alkoholu w którym się rozpuszcza kwas jest większe, to się faktycznie lepiej rozpuszcza? Przetestuję następnym razem, choć i tak wolałabym jakąś wersję bez alkoholu. Sama na razie nic nie kombinuję, zaglądam w receptariusz mazideł, albo spisuję co fajniej wyglądające mieszanki z BU.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:44.