NFZ wprowadza limity na porody - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-18, 11:42   #1
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

NFZ wprowadza limity na porody

To kompromitacja polskiej służby zdrowia! NFZ wprowadza w szpitalach limity... na porody! Dyrektorzy oddziałów położniczych biją na alarm. Kontrakty z NFZ starczą tylko do końca października - pisze "Fakt".

Jesteś w ciąży, wybrałaś szpital, gdzie chcesz urodzić? To jeszcze nic nie znaczy. W najważniejszym momencie może się okazać, że cię nie przyjmą, bo... limity skończone! - ostrzega dziennik.

Według niego, taki horror zgotował ciężarnym prezes Narodowego Funduszu Zdrowia Andrzej Sośnierzszukaj. Postanowił wprowadzić limity na porody, czyli wyznaczyć porodówkom liczbę pacjentek, które mogą przyjąć. Do tej pory szefowie oddziałów położniczych nie musieli się martwić, czy fundusz zwróci im pieniądze za porody.
czytaj dalej

Przyszłe matki są przerażone. Ale do NFZszukaj nie trafiają ich obawy. Rzeczniczka NFZ Jolanta Kocjan mówi, że szpitale muszą przyjmować rodzące. Tylko że kobiety nie chcą rodzić gdziekolwiek. I nie chcą czekać do ostatniego momentu, by rodzić na izbie przyjęć - podkreśla "Fakt".

W tym momencie padlam. Nie mam slow.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 11:47   #2
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka
Dot.: NFZ wprowadza limity na porody

zatkało mnie, jak tak mozna.......
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 11:54   #3
sonia1981
Raczkowanie

To jest możliwe tylko i wyłącznie w naszym kraju!! Także dziewczyny ostatni dzwonek na zaciązenie teraz, bo w listopadzie już rodzić nie można!! Poprostu beznadzieja
sonia1981 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 11:55   #4
Zmijka
Zakorzenienie

Po raz pierwszy w Polsce od wielu lat, w 2006 przyrost naturalny był dodatni. Czyli wynika z tego, że wiecej dzieci się urodziło i tak zapewne bedzie w tym roku, a oni chcą wprowadzić jakieś ograniczenia Normalnie brak słów...
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 11:58   #5
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361

to jakas parodia nie mogeuwierzyc ,czego jeszcze nie wymyślą.
Jak narazie nic dobrego NFZ nie robi.......

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 11:59   #6
AMILAMIJA
Zadomowienie

GG do AMILAMIJA Send a message via Skype™ to AMILAMIJA

Jak to wcześniej przeczytałam, to się przestraszyłam! Jak nam się uda w najbliższych miesiącach, to co - na ulicy mam urodzić?? Szperam w internecie, czytam opinie o szpitalach, żeby wybrać najlepszy i najodpowiedniejsze dla mnie warunki i...wyląduję z ręka w nocniku! A jak któraś już wybierze, opłaci dodatkowe opcje, a w listopadzie okaże się, że nie ma miejsc i won, to co z pieniędzmi, co z ustaleniami? I gdzie ten wolny wybor??
Ostatnio wstydzę się swojego kraju...
Stary 2007-01-18, 12:28   #7
Mariqa
Wtajemniczenie

Podejrzewam, że te pacjentki, które nie załapią się w limicie w wybranym szpitalu, będą musiały płacić za usługę.
Hm, dla mnie to jest nieprawdopodobne, bardziej możliwe są opłaty za dodatkowe usługi
patrz tutaj

Ale znajoma mieszkająca w Wawie, mająca za soba już 4 porody w stolicy mówiła mi, że i tak są tam szpitale, które odmawiają przyjęcia pacjentek, bo nie mają miejsca? Nie wiem na ile to prawda...

Jeśli tą wiadomość o limitach przeczytam w gazecie bardziej przeze mnie szanowanej, niż Fakt to dopiero wówczas to do mnie dotrze

btw, jak ja nie lubię dziennikarskiej prowokacji
Popatrzcie:
problem jest taki- szpitale zawarły na poczatku roku umowe z NFZ na okreslona sume pieniedzy i okreslone usługi medyczne /tu opieka gin, połoznicza, pielęgniarska, anestezjologiczna, laboratoryjna itp/. Dyrektorzy szpitali już wiedza, że tyh pienędzy jest mało i ze nie wystarczy na pokrycie kosztów wszystkich usług w końcówce roku.
Prawda?
To nie jest ustalenie limitów- to jest stwierdzenie, ze pieniedzy jest zbyt mało. Liczba pacjentek nie jest związana wprost z kosztami, bo jedna pacjentka nie potrzebuje takich samych usług jak druga /np ni wszystkie potrzebują cc, nie mają stanów zapalnych, jakiś powikłań wymagajacych dodatkowych badań itd/. Ja to tak rozumiem, limit ma nie oznaczać z góry określonej liczby pacjentek, tylko sumę wyczerpujących się pieniedzy /o ten limit chodzi, a taki limit jest przeciez ustalany w każdej umowie z nfzetem/- ja to tak rozumiem.
Mam nadzieję, że umowy będa renegocjowane i ciężarówki spokojnie bez nerwów skorzystają z opieki szpitala położniczego.

Edytowane przez Mariqa
Czas edycji: 2007-01-18 o 12:42 Powód: dopisek.
Mariqa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-01-18, 12:35   #8
AMILAMIJA
Zadomowienie

GG do AMILAMIJA Send a message via Skype™ to AMILAMIJA

http://wiadomosci.onet.pl/1467799,11,item.html
Stary 2007-01-18, 12:49   #9
kindzia1984
Wtajemniczenie

To jest katastrufa, co sie tutaj dzieje. Najpierw narzekają, że mało dzici się rodzi, że spadek przyrostu. teraz poszło w górę z przyrostem, becikowe dają ale miejsca w szpitalach ograniczają. To jest paranoja. Szkoda, że taki d..... nie możliwości porodu. Może, gdyby go to spotkało to by zmądrzał

Nowosądeczanki
Nasze pragnienia zawsze się modlą,
choćby wargi milczały.

[Augustyn z Hippony]
kindzia1984 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 12:51   #10
Mariqa
Wtajemniczenie

A widzicie, jednak Fakt to trzeba czytać jak jakąś Claudię czy coś, potrafią tylko zagotować krew w żyłach takimi wieściami.
Znam Prof Kotarskiego- świetny gość, znakomity specjalista :ehem;

A jeszcze proszę cytat z onetowych wieści
"W tym roku wysokość umów jest na poziomie ubiegłorocznym, albo w niektórych przypadkach nieznacznie niższa."
Stąd ta niewystarczalność pieniedzy, bo skoro jednak bełcikowe podniosło przyrost , dokumentuje się wzrost liczby ciąż, to statystycznie-liczbowo wychodzi, że tych pieniędzy jest zbyt mało.
Stary 2007-01-18, 12:53   #11
hecate
Zakorzenienie

GG do hecate

Cytat:
Napisane przez Mariqa Pokaż wiadomość
A widzicie, jednak Fakt to trzeba czytać jak jakąś Claudię czy coś, potrafią tylko zagotować krew w żyłach takimi wieściami.
Znam Prof Kotarskiego- świetny gość, znakomity specjalista :ehem;
no miejmy nadzieje i oby tym razem zasada 'ze w kazdej plotce jest ziarno prawdy' okazala sie calkowicie mylna.

Ja chce zaciazyc i urodzic tu za granica.

Corey 15.04.12

Mudvayne - Happy?
hecate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 12:56   #12
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

dubel własnie się zorientowałam że Ami wkleiła tego linka
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 14:12   #13
Meme
Zadomowienie

GG do Meme

Jak czytam, że w Fakcie coś napisali, to już wiem ,że to bujda....szkoda nerwów!

FILIPEK
http://tickers.baby-gaga.com/t/squsq...pek+ma+już.png

MADZIA
http://tickers.baby-gaga.com/t/bunbu...+Madzia+ma.png
Meme jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 14:19   #14
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361

W takim razie po co potrącają nam składki zdrowotne?
Igdzie te pieniądze sa?
Najlepiej to chyba prywatnie tylko nie wszystkich na to stac,a nie wiadomo czy tego tez nie wymyślą zakichany ten nasz kraj.

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 14:44   #15
Nikita_Wawa
Zakorzenienie

Cytat:
Podejrzewam, że te pacjentki, które nie załapią się w limicie w wybranym szpitalu, będą musiały płacić za usługę.
Hm, dla mnie to jest nieprawdopodobne, bardziej możliwe są opłaty za dodatkowe usługi
patrz tutaj

Ale znajoma mieszkająca w Wawie, mająca za soba już 4 porody w stolicy mówiła mi, że i tak są tam szpitale, które odmawiają przyjęcia pacjentek, bo nie mają miejsca? Nie wiem na ile to prawda...

Jeśli tą wiadomość o limitach przeczytam w gazecie bardziej przeze mnie szanowanej, niż Fakt to dopiero wówczas to do mnie dotrze

btw, jak ja nie lubię dziennikarskiej prowokacji
Popatrzcie:
problem jest taki- szpitale zawarły na poczatku roku umowe z NFZ na okreslona sume pieniedzy i okreslone usługi medyczne /tu opieka gin, połoznicza, pielęgniarska, anestezjologiczna, laboratoryjna itp/. Dyrektorzy szpitali już wiedza, że tyh pienędzy jest mało i ze nie wystarczy na pokrycie kosztów wszystkich usług w końcówce roku.
Prawda?
To nie jest ustalenie limitów- to jest stwierdzenie, ze pieniedzy jest zbyt mało. Liczba pacjentek nie jest związana wprost z kosztami, bo jedna pacjentka nie potrzebuje takich samych usług jak druga /np ni wszystkie potrzebują cc, nie mają stanów zapalnych, jakiś powikłań wymagajacych dodatkowych badań itd/. Ja to tak rozumiem, limit ma nie oznaczać z góry określonej liczby pacjentek, tylko sumę wyczerpujących się pieniedzy /o ten limit chodzi, a taki limit jest przeciez ustalany w każdej umowie z nfzetem/- ja to tak rozumiem.
Mam nadzieję, że umowy będa renegocjowane i ciężarówki spokojnie bez nerwów skorzystają z opieki szpitala położniczego.
To prawda ze w Wawie odsyłaja do innych szpitali jak miejsca nie ma, moja siostra rodziła w grudniu 2006 chciała na bielanach rodzic a tam powiedizlei ze nie ma miejsc i urodziła na lindleya. Mysle ze z tymi limitami to nas jako pacjentki nie powinno obchodzic jestesmy ubezpiecznone i mamy prawo to szpital bedzie wydebiał kase od NFZ tak czy inaczej rzadna z nas nie bedzie rodzic na ulicy.
Nikita_Wawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 14:46   #16
bb-m
Rozeznanie

Cytat:

Moja koleżanka rodziła 29 kwietnia 2006, była skierowana do szpitala na madalińskiego i tam się udała, już miała częste skurcze i odeszły jej wody, ale tam jej nie przyjeli, bo nie mieli miejsc, odesłali na starynkiewicza.
bb-m jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 15:12   #17
Zmijka
Zakorzenienie

Racja jeśli to fakt napisał to jest nadzieja, że są to bzdury
Zresztą nie wyobrażam sobie syytuacji, że przyjeżdza kobieta do szpitala, a oni jej mówią ze nie mam miejsca dla niej i to w którymś z kolei szpitali.
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-18, 15:15   #18
zaba84
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasia1361 Pokaż wiadomość
W takim razie po co potrącają nam składki zdrowotne?
Igdzie te pieniądze sa?
Najlepiej to chyba prywatnie tylko nie wszystkich na to stac,a nie wiadomo czy tego tez nie wymyślą zakichany ten nasz kraj.
po co potracaja - bo sluzba zdrowia jest bezpłatan no tak przynajmniej konstytucja stanowi, ale to jeden z tych martwych przepisow.
co sie dzieje z tymi, niemalymi zreszta pieniedzmi? - sa ze tak powiem przejadane przez administracje/biurokracje - siedze wlasnie w prawie finansowym (lepsze to niz nie jeden horror) i powiem wam jedno - niumiejetnosc gospodarowania publicznymi srodkami finansowymi w tym kraju jest porazajaca. gdyby pieniadze z obligatoryjnie pobieranych skladek zdrowotnych byly przeznaczane co do zlotowki na leczenie pacjentow zadnych problemow ze sluzba zdrowia z tym chorym kraju by nie bylo. a tak na leczenie pacjentow przeznaczane jest ze skladek zdrowotnych ok 10 - 20 % pieniedzy bo reszta jest przejadana przez sztab specjalistow zatrudnionych w ministerstwie zdrowia i w nfz'tach.
nie oszukujmy sie - zyjemy w dziwnym i chorym kraju i szans na poprawe sytuacji to ja nie widze. chociaz... mozna zrobic zrzutke narodowa i kupic bombe atomowa - to tez jest rozwiazanie.
zaba84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości