Kilka problemów z oczami - pomocy :( - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-01-28, 12:13   #1
plameczka
Wtajemniczenie

Unhappy

Kilka problemów z oczami - pomocy :(

Hej Kiedys mialam problem z soczewkami wiec udalam sie do nowego okulisty i wymienil mi je na nowe. Teraz sa slabsze (mniej dioptri) i sa innej firmy (Johnson). Widze w nich lepiej ale jest jeden problem. Otóż, okulista dobral mi krzywizne 8,6. Gdy doszly moje soczewki okazalo sie ze ich krzywizna to 8,7. Zalozylam je i okazuje sie ze mi zjezdzaja po oczach. Jak zamrugam to wracaja w odpowiednie miejsce i za chwile znow to samo. Czasem zjezdza tylko jedna a czasami dwie. Mysle ze to przez krzywizne, a jak Wy sadzicie? Mialyscie moze podobny problem?

No i druga sprawa. Ostatnio ciagle czuje ze mam zmeczone i suche oczy, takie jakby gorące powieki i mam inna wydzieline z oczu niz kiedys. Czy moze byc to zespol suchego oka? Mam prawie 17 lat a wiem ze ta przypadlosc objawia sie u ludzi w starszym wieku. Okulista badał mi wydzialanie łez i niby wszystko w normie ale ja juz sama nie wiem. A moze to jakiś stan zapalny albo coś? Szukałam w goglach i moje objawy nie zgadzają sie w 100% ale jednak troche sie obawiam. Od 2 dni uzywam kropli do oczu (okulista mi je przepisal), a objawy te mam juz od ok. 2-3 tygodni.

Kolejna rzecz-gdy załoze soczewki strasznie denerwuje mnie swiatlo. W sklepach, w domu, lampy wszystko mi sie dziwnie błyszczy. To normalne? Bo gdzies czytalam ze to kwestia przyzwyczajenia...

A i jeszcze jedno małe pytanko W tych soczewkach widze lepiej, ale mam problem z literami ktore znajduja sie dalej-sa troche nieostre. Bloki, domy wszystko widze dobrze, ale te literki... Podobnie z twarzami-tez czasami mi sie rozmazuja.

No to koniec mych wywodów. Mam nadzieje ze ktos mi pomoze. Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedzi...

Edytowane przez plameczka
Czas edycji: 2007-01-28 o 13:08
plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-28, 14:52   #2
agama89
Przyczajenie

GG do agama89
Dot.: Kilka problemów z oczami - pomocy :(

Nosze soczewki kontaktowe juz od prawie 6 lat ( mam 18 lat). Na poczatku tez mialam podobne objawy - denerwowalo mnie swiatlo i niezbyt ostro widzialam niektore przedmioty. To jest kwestia przyzwyczajenia.
Natomiast jesli chodiz o to, ze soczewki Ci zjezdzaja, to znaczy, ze sa po prostu za luzne. Powinnas miec bezwzglednie soczewki ciasniejsze - 8,6, tak jak dobrał Ci okulista. Czasem jednak zdarza sie, ze soczewki roznych firm maja rozne 'wielkosci'. Radze jednak udac sie do okulisty, aby sprawdzil jak soczewka lezy na oku.
Jesli chodzi o suchość oka, to watpie zebys w tak mlodym wieku cierpiala na zespol suchego oka - jak sama napisalas, ta przypadlosc dotyczy raczej ludzi starszych, choc niekoniecznie. Ja bym sie raczej doszukiwala przyczyny np. w tym jak długo nosisz soczewki (nie powinno sie przekraczac 8-10 godzin), czy duzo czasu spedzasz przed komputerem (pracujac na komputerze, ogladajac telewizor, oko rzadziej mruga w efekcie czego oko jest mniej zwilżane i spojowka sie wysusza, a promieniowanie z monitora wysyla niekorzystne fale), a moze czesto przebywasz w klimatyzowanych pomieszczeniach.
Pozdrawiam!
agama89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-01-29, 13:20   #3
plameczka
Wtajemniczenie

Wink Dot.: Kilka problemów z oczami - pomocy :(

Dzieki wielkie za odpowiedz Dzisiaj jade do okulisty i powiem mu co i jak. Teraz juz bede bardziej `obcykana` z problemem, jeszcze raz dziekuje A co do suchosci hmm... soczewki nosze krotko (7-8 h) a suche oczy zaczelam miec zanim zaczelam nosic nowa pare (mialam miesieczna przerwe od soczewek i wlasnie w tym czasie). Rzadko tez siedze przed TV czy komputerem. Chociaz ostatnio czesciej niz kiedys, wiec moze to jest przyczyna. Poczekam jeszcze troche czasu i jak objawy mi nie przejda to udam sie do lekarza.

Pozdrawiam

plameczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości