![]() |
#1 |
Rozeznanie
|
Jak się ktoś zna na zdrowym jadłospisie to zaglądnij :)
Nie wiem co jest nie tak. Staram sie jest w miare zdrowo, przynajmniej tak mi sie wydaje. Karmie piersią i od p,1,5 mca ćwiczę Chodakowską i 5 i 8 minutówki a nie chudnę ani w kg ani w cm.
Taki był np jadłospis w ostatnich dniach. Co jest źle? Na sniadanie owsianka z dżemem lub jabłkami prażonymi i jogurem nat lub z samym serkiem lub jogurtem owocowym potem jabłko, czasem batonik lub ciastko obiad to filet kurczaka z patelni na 2 łyżkach oleju z 1go tłoczenia, 2 łyżki ziemniakow lub pół woreczka ryżu i najczęsciej pomidor lub jak nie ma drugiego to zupa z wkładką kurczakową i podbita śmietaną 12%, 3 razy w wiesiącu zamiast fileta- ryba oczywiście bez panierki wieczorem to co dorwe, serek, jabłko, czasem brodsienka na kolację zazwyczaj mocarella z pomidorem lub 2 kanapki chleba grahama z wedliną i pomidorem lub ogorkiem, lub z zółtym serem i tymi dodatkami Przez dzień pije wode min, zieloną herbate, laktacyjną, kawe zbożową na mleku i czasem piwo bezalkoholowe Lech na wieczor oczywiscie sa dni załamki i wsunę czekoladę ale staram się jak mogę odmawiać ![]() Nie umiem i nie mam czasu przy 2 malutkich dzieci na ważenie jedzonka i nie wiem ile kcal pochłaniam dziennie nawet. Może macie jakiś sposób? I co tu kurcze jest nie tak, że waga i cm stoją? Masakra jakaś a zostało jeszcze 6kg schudnąć i pare cm.
![]() |
#2 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Jak się ktoś zna na zdrowym jadłospisie to zaglądnij :)
Cytat:
Tyle rzeczy wypadałoby poprawić, że najlepiej żebyś wczytała się w forum, na początek 10 zasad zdrowego żywienia i przykładowe jadłospisy redukcyjne. I wątek "dlaczego nie chudnę". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Rozeznanie
|
czyli odżywiam się do doopy
![]() brodsienka->taka buleczka maślana serek wieczorową porą ->np danio a śmietana bo gotuję od razu dla calej rodzinki i żeby było smaczniej. nie mam czasu na gotowanie jeszcze dla siebie pomału sie załamuję, że mi to schudnięcie nie wyjdzie ![]() ![]()
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Czemu batonik, ciastko na diecie? Robisz je sama czy takie kupne g*wno toto? Na obiad ryż brązowy jak rozumiem? Z astray się nie zgodzę, smażyć można, ja problemu nie widzę. Ale faktycznie są opinie, że tylko gotować, piec i dusić można, no to już jak kto woli. Po obiedzie już raczej owoców się nie jada, przynajmniej mnie tak uczono. Jadłospis niedietowy, warto sporo zmienić. Na śniadanie owsianka - w rozsądnej ilości, np. pół szklanki płatków górskich - może być, dżem - jeśli bez cukru, np. robiony w domu - może być. Możesz do owsianki wrzucić świeże/mrożone owoce, orzechy. Ja jem taką codziennie, dostarcza sporo kalorii, energii, która rano jest potrzebna. Jeśli nie chcesz liczyć kalorii, co i ja praktykowałam i praktykuję nadal, jedz produkty mało przetworzone, ciemny ryż, makaron, kasze w rozsądnych ilościach, chleb żytni lub pełnoziarnisty - zwracaj uwagę na skład! Czytaj składy rzeczy, które kupujesz. Jedz chude mięso, piersi z kurczaka, schab, polędwiczki wieprzowe, ryby te tłustsze, są wartościowsze. Zwracaj uwagę właśnie na wartościowość jedzenia. Nie odmawaja sobie nabiału, ale nie jedz go też w przesadnych ilościach, do pół litra dziennie według mnie jest optymalnie. Oczywiście wiele warzyw, owoców sporo, ale bez przesady. Używaj tłuszczu, jednak nie szklankami, a łyżkami ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ogranicz cukier, bo masz go baaardzo dużo. Po co dżem do owsianki? Jedz pustą, ewentualnie z mrożonymi lub świeżymi owocami, albo orzechami. Wyeliminuj te puste przekąski typu gówniana pusta bułeczka, danio, batonik. Zjedz lekki serek wiejski z jakimiś warzywami, albo omleta. Według mnie 2 łyżki oliwy, albo oleju rzepakowego to nic złego. Diety eliminujące całkowicie tłuszcz nie są dobrym pomysłem. Masz stanowczo za mało warzyw w diecie. Staraj się kupować ryż, makaron oraz pieczywo tylko pełnoziarniste. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Tak jak zostało już wcześniej napisane, jogurty owocowe to sam cukier, jesli już to jogurt naturalny np z otrębami albo z lnem mielonym, który dobrze wpływa na jelita ->metabolizm.
Poza tym jak preferujesz słodkie śniadanie, to uważam że te batoniki/ciastka są zbędne. Mięso najlepiej duszone lub pieczone z warzywami, najlepiej bez żadnych sosów. Ponadto nie powinno się łączyć z węglowodanami (typu ziemniaki, ryż, kasza, makaron itp) tylko z warzywami. Mięso z reguły bardzo długo się trawi, a w zestawie z ryżem jest naprawdę ciężkie. Zupy bez śmietany! Osobiście nie smakują mi tak przygotowane, ale moja rodzinka je lubi i zawsze przed zabieleniem odkładam sobie część do odrębnego naczynia. Na kolację warto zjeść coś lekkiego, ser żółty niestety nie należy do takich produktów, jednak przyznam się że sama czasami podjadam ![]() Od siebie mogę jeszcze dodać żeby jeść w miarę regularnie posiłki, 5 razy dziennie niewielkie ilości oraz uzupełniać płyny, najlepsza czysta woda ale nie każdemu smakuje. Aha i dużo warzyw, z owocami też trzeba uważać bo zawierają cukier. ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
Polecam zacząć czytać składy produktów które jesz Ty i które dajesz swoim dzieciom + poczytać co jest co.
Danio, skład: twaróg odtłuszczony, cukier, syrop glukozowo -fruktozowy, aromaty, śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa. Twaróg odtłuszczony - nie dość że tak jak pisały laski wcześniej nabiał na redukcji średnio, plus dochodzą jeszcze różne rodzaje nietolerancji na laktozę, to jeszcze tu masz ten nabiał odchudzony. W nabiale owszem są witaminy i minerały. Ale te witaminy są z grupy rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli jak masz nabiał odtłuszczony, to NIC na tym nie kożystach. Organizm nie jest w stanie przyswoić tych witamin Cukier - wiadomo ( + do poczytania - https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=749 ) syrop glukozowo-fruktozowy - czyli znów cukier. A w zasadzie toksyczny odpad aromaty - no tak, jak nie ma smaku, to chemicznie trzeba coś oszukać = śmieć skrobia modyfikowana - nie dosyć że nie wiadomo jakiego źródła, to ma indeks glikemiczny ok. 100. Dla porównania cukier ma "tylko" 70. Co oznacza, że taka skrobia podnosi poziom cukru we krwi znacznie bardziej niż cukier, którego i tak w tym Dianio jest od chol**y. Poza tym to węglowodany głównie powodują tycie. Ty zjadasz je na noc. Wzrasta poziom insuliny i zablokowane zostaje spalanie tłuszczy .... żelatyna wieprzowa - ....... wisienka na ten piękny torcik. Otłuścili twarożek, więc wyszło strasznie żadkie. Więc co zrobić żeby wyszło gęstsze? A świnię wsadzić jeszcze w jogurt! A co! ![]() Tak więc... smacznego! ![]() Ani to zdrowe, ani dietetyczne, mocno przetworzone, w sam raz na cellulit i utycie raczej ![]() Podobną epopeję można napisać o znacznej większości "typowych" produktów spożywczych. ..... P.S. I wydaje mi się, że dostarczasz za mało kalorii na dobę. Ile Ci wychodzi że zjadasz i jakie jest Twoje BMR?
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2013-03-07 o 20:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
fatass, nabiał na redukcji niewskazany? Odchudzałam się jedząc go do pół litra dziennie (liczę tylko jogurt i mleko jako nabiał) i było dobrze
![]() Kalorii może jeść za mało, ale sama wiem, że ciężko jest jeść ich dużo. Moje BMR to 1631.11 kcal, przy moim trybie życia powinnam spożywać 2242.78 kcal, a w praktyce wychodzi ok. 1600 (nie licząc warzyw). Nie jestem w stanie wyciągnąć więcej z tych produktów, jakie jem. Musiałabym chyba chleb masłem zagryzać czy ćwierć kilo mięsa na obiad zjeść. A nie jestem zwolennikiem wpychania w siebie jedzenia na siłę.
![]() |
#10 |
Rozeznanie
|
Dzięki bardzo za konstruktywne odpowiedzi
![]() Wczoraj kolacja chyba była ok: 2 jajka na półtwardo, pomidor i ogórek i oczywiscie herbata laktacyjna ![]() Jak pisałam wcześniej=nie waże jedzonka i nie licze kcal, to nie wiem ile tego pochłaniam. Wg kalkulatora z wizazu to powinnam 1400 z hakiem, ale trzeba wziąść poprawkę, że karmię. Chyba najgorzej mi będzie obiady robić, żeby na zdrowo wychodziły. Mam parowar, ale wydają mi się wszyskie obiady takie same i nijakie. A startuję z 64kg przy 164cm wzrostu, biodra 100, brzuch 85 i udo 60 ![]()
Małe szczęścia.... ![]() ![]() Edytowane przez Szlachcianka Czas edycji: 2013-03-08 o 07:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- Cytat:
Nie schodzi się poniżej BMR bo spowalniasz przemianę materii i efekt masz odwrotny od zamierzonego. A Ty jeszcze karmisz....
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
Ale nie na każdego musi najwyraźniej zdziałać negatywnie. Mimo jego codziennego jedzenia schudłam ponad 40 kg i dlatego nie sądzę, żeby był czymś niewskazanym.
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2013-03-08 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
|
/menu na dziś jak możecie to sprawdźcie
![]() I śn: 2 kromki grahama z orkiszem i szynka sucha i ogórek, herbata laktacyjna II śn: 1 kromka grahama z orkiszem i twaróg Almette i ogórek i jabłko, kawa Inka na mleku O: pierś kurczaka na parze, sałata lodowa, pomidor i ziółka na łyżce oliwy/wody P: sałata lodowa, pomidor, pól op serka feta i ziółka K: makrela z puszki w sosie pomidorowym w midzyczasie herbatki i woda Muszę nakupić jogurtów nat i wieśniaków ![]()
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Jak chcesz, ale nabiał Ci nie pomoże w zrzucaniu wagi. Lepiej sobie nakupić warzyw, porządnego mięsa, jajek itd.... .
A jeśli nie chcesz zrezygnować z nabiału, to chociaż ogranicz i obserwuj jak organizm zareaguje. To samo z pieczywem....
![]() |
#16 |
Rozeznanie
|
bo przeglądnełam wątek z przykładowymi jadłospasami i tam w każdym jogurt nat i wieśniak.
A dzisiejsze menu będzie? czy źle? A Fatass gratuluję tak pięknego wyniku -20kg Super ![]()
Małe szczęścia.... ![]() ![]() Edytowane przez Szlachcianka Czas edycji: 2013-03-08 o 12:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
Hmmm....
Wiesz co.... zaraz poszukam co mam od dietetyka.... MAM! ![]() Taka rozpiska co jeść, której się plus minus trzymać. To chyba była taka rozpiska na strat, nie pamiętam dokładnie, ale może jakoś Ci to pomorze dodatkowo ![]() BIAŁKO – mięso (kurczak, indyk, wołowina), podroby (serca, żołądki, wątróbka), ryby morskie chude (dorsz, mintaj, morszczuk, sola, tilapia), ryby morskie tłuste ( łosoś, makrela). Tuńczyk jest chudną rybą morską, ale w jego mięsie odkłada się bardzo dużo rtęci! Z tego powodu tygodniowa dawka tuńczyka dla człowieka nie powinna przekraczać 140g. Wędliny sklepowe są zakazane ze względu na skład (tak przy okazji – Polskie prawo wymusza na producentach jawność składu produktów spożywczych, dlatego jeśli w sklepie mięsnym na metce z nazwą i ceną nie ma wypisanego składu wędliny, to sprzedawca zapytany ma OBOWIĄZEK Ci go podać. Większość wędlin sklepowych zawiera tylko 40-60% mięsa, reszta, to woda, polepszacze, uzdatniacze, barwniki, aromaty, konserwanty, soja, żelatyna, tłuszcz, zboża itp.). Jeśli jesteś w stanie zrobić własną wędlinę, kiełbasę itp. to jest to dopuszczalne w menu. WĘGLOWODANY dostarczamy z produktów takich jak: kasza gryczana, kasza jaglana, płatki owsiane (górskie), makaron razowy, brązowy ryż. Na późniejszym etapie ciemne pieczywo pełnoziarniste. TŁUSZCZE dostarczamy z: Tłuszcze nasycone (do gotowania, smażenia i wysokich temperatur lub na zimno) – olej kokosowy, olej palmowy, masło, ghee, smalec, żółtko jaj, Tłuszcze nienasycone (do użycia na zimno) – oliwa z oliwek, olej sezamowy, oleje z orzecha włoskiego i macadamii, awokado, orzechy i nasiona, siemię lniane, olej lniany Licząc kalorie, oraz B/T/W warzyw NIGDY nie wliczamy w bilans dobowy. Ani pod względem kalorycznym, ani węglowodanowym. Warzywa są po to by dostarczać witamin, minerałów, żeby na talerzu było wesoło i kolorowo, oraz żeby przy okazji nasycić. Natomiast są warzywa „lepsze” i „gorsze”.W pierwszej kolejności najlepiej jeść warzywa świeże (pomidory, ogórki, sałata, papryka, cebula, rzodkiewka, marchew surowa, pietruszka, seler, szczypiorek, itd. Itp.).Poza tym warzywa o niskim IG - mogą być świeże, gotowane, duszone, byleby zachowały niski indeks (np. marchewka surowa ma niski indeks, ale gotowana ma indeks wysoki). Ponadto warzywa kiszone – poprawiają funkcjonowanie flory bakteryjnej w jelitach, przywraca równowagę kwasowo -zasadową organizmu (brak równowagi powstaje, gdy jemy zbyt wiele mięsa, wędlin i ryb), mają też lekkie działanie antynowotworowe. Sporadycznie można jeść gotowe sałatki (ale dobrze jest sprawdzić skład) oraz warzywa o średnim IG. Unikamy warzyw o wysokim IG i warzyw skrobiowych (podniosą kaloryczność i znacznie zwiększą ilość węglowodanów w bilansie dobowym. Poza tym będą powodować skoki insulinowe). Wykluczamy warzywa strączkowe - są co prawda bogate w białko, ale jednocześnie są ciężkostrawne, zawierają kwas fitynowy, który utrudnia wchłanianie minerałów (na diecie są i tak mocno ograniczone), zawierają lektyny (drażnią śluzówkę jelita – a zdrowe jelita to podstawa i zdrowia i smukłej sylwetki), są fermentowane w jelitach co powoduje gazy i wzdęcia. Co do tego nabiału. Ja bym była za tym żebyś chociaż na początek je odstawiła. Wiele osób ma nietolerancję na gluten i laktozę i nawet nie są tego świadomi. Zrób sobie przerwę na 2-3 tygodnie. Zobacz jak się będziesz czuła, a potem wprowadzaj na nowo do diety jeśli chcesz i też obserwuj reakcję. Ja tak zrobiłam. Co do nabiału to nie widzę różnicy, ale gluten jak najbardziej. Wcześniej moja dieta opierała się na produktach mącznych i pełnoziarnistych, dlatego nie wierzyłam, że mogłabym mieć jakieś problemy z tolerancją glutenu, ale po odstawieniu okazało się, że funkcjonuję bez niego dużo lepiej. A próba powrotu kończyła się problemami żołądkowymi ..... . Więc wygląda na to, że coś w tym było ![]() ![]() Pozdrawiam i trzymam kciuki! ![]()
REDUKCJA/SIŁA Edytowane przez fatass Czas edycji: 2013-03-08 o 15:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
|
Ohohoohho Kochana jesteś
![]() Dzięki serdeczne. Mam nadzieję, że jakoś nauczę się prawidłowo odżywiać. A co do tego nabiału to wogóle mleko i produkty mleczne odstawić?
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Mydła, oleje, no poo ![]() Edytowane przez Kretka666 Czas edycji: 2013-03-08 o 18:06 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co do nabiału - Jeśli chcesz sprawdzić faktycznie czy w jakiś sposób masz problemy z tolerancją laktozy, to pasowałoby odstawić wszystkie produkty mleczne. ... ---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ---------- Cytat:
Tak więc nie jest wcale powiedziane, że Twój sposób Ci wyszedł na złe ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Analiza składu ciała przed i po niemożliwa, bo przed nic sobie nie badałam. Zaczynając odchudzanie nie myślałam, że mi się uda, to miało być tak o, dla zabawy chyba ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Przez weekend ogarneło mnie 1 wielkie lenistwo
![]() Napisze menu z weekendu, to powiedzcie czy ide w dobrym kierunku i co trzeba zmienić. sobota 1śn: owsianka 5 łyżek na wodzie z bananem 2śn: gruszka i jabłko O: pierś kurczaka na parze, pomidor, pół ogorka, pół serka pleśniowego P: MilkyWay(wiem, wiem...musiałam ![]() K: puszka tuńczyka, pół cebuli, pomidor niedziela 1śn: 2 kromki grahama z suchą szynką, 1 z twarożkiem, ogórek 2śn: jogurt nat, jabłko O: 1/2 woreczka ryżu, 4 paluszki rybne, pomidor P: marchew na surowo K: mocarella, 2 jajka z wody Oczywiście x herbat laktacyjnych, woda i raz dziennie Inka
![]() |
#23 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Brzmi elegancko ![]() ![]() ---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ---------- Cytat:
W dalszym ciągu za mało kalorii. Jabłko i gruszkę ciężko nazwać posiłkiem. W sobotę nie widzę tłuszczy. Niedziela - Paluszki rybne - rzadko kiedy są dobrej jakości. ....
![]() |
![]() |
#24 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A co do tluszczy i kalorii...to co dodać?
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Wyżej masz "bezpieczną" rozpiskę
![]()
![]() |
#26 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Według mnie też owoc czy warzywo to nie posiłek, więc dorzuć coś. Do owocu najprościej twaróg czy serek homo, ale jeśli ograniczasz nabiał to nie wiem szczerze mówiąc. Paluszki rybne? Nieważne jak dobrej jakości - pewnie były w panierce? ![]() Chociażby orzechy. Codziennie garstka.
![]() |
![]() |
#27 |
Rozeznanie
|
Z orzechami to jst problem, bo karmię a one podobno bardzo uczulają
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Olej kokosowy, oliwa, siemie lnianie.... cokolwiek z listy.....
---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Raczej nie. W niedzielę aż 3 razy jest w menu ![]()
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Myślałam, że potem będzie ograniczać. No to jeśli nie, to do owoca proponuję serek homogenizowany (np. Emilki, jest wysokobiałkowy, szkoda tylko, że 0% tł.) lub twaróg. Osobiście jadam chudy, bo półtłusty mi nie smakuje, ale wiem, że półtłusty wartościowo lepszy
![]()
![]() |
#30 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:16.