|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 6 456
|
![]() Czarcie żarcie
Witam
Czy zna ktoś może przepis na "czarcie żarcie"? Szukałam w necie, ale przepisu nie znalazłam, tylko że jest w menu wielu góralskich knajp, ale i nie tylko. Doszukałam się czegoś takiego "Czarcie żarcie, czyli 2 placki ziemniaczane, wołowym gulaszem(150g) polane z zieloną surówką podane" a na innej stronie "Czarcie Żarcie-rodzaj gulaszu w chlebie" Znalazłam tylko taki przepis, może to jest właśnie to Czarcie żarcie: "Placek po cygańsku Składniki: - ok. 30-40 dkg mięsa wołowego lub wieprzowego na gulasz, - cebula, - 2-3 ząbki czosnku, - 5 dużych ziemniaków (surowe, obrane), - 2 jajka, - mąka, - sól, - pieprz, - oregano, - zioła prowansalskie, - olej. Jak przyrządzić? Z mięsa przygotowujemy gulasz wg własnego gustu /ja preferuję pikantny, z dużą ilością pieprzu, ziół prowansalskich, oregano, cebulą a nawet z czosnkiem 3-4 ząbki/. Najlepiej gulasz przygotować dzień wcześniej, aby wszystkie zioła,czosnek przeniknęły do mięska. Obrane, umyte ziemniaki ścieramy /na najmniejszych oczkach/ na tartce do warzyw, dodajemy jajka, mąkę, trochę soli /generalnie masę przygotowujemy jak na placki ziemniaczane/. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy masę ziemniaczaną i formujemy 1 placek wielkości patelni /tak żeby zmieścił się nam na talerzu/ o grubości ok.1-1,5cm. Smażymy oczywiście po obu stronach nasz placek. W międzyczasie podgrzewamy gulasz, żeby był gorący. Tak usmażony placek wykładamy na talerz, a na placek wykładamy gulasz. Podajemy na gorąco z jakąś sałatką lub surówka/może być nawet słodka, surowa czerwona papryka pokrojona w paseczki/ a nawet zasmażana kapusta. Do tego dania świetnie pasuje piwo /tylko nie imbirowe/, jak również czerwone wytrawne wino. GOTOWE!!! Życzę smacznego. Potrzebne przybory: Garnek, miska, patelnia, tartka warzywna, łopatka /szeroka/ do przewracania placka, puste brzuchy gotowe do biesiady. Jak podawać? Na gorąco o każdej porze dnia i nocy, gdy mamy na to ochotę. Przy zapalonych świecach z dodatkiem naszego ulubionego rocznika wina samakuje równie dobrze. Uwagi: Całe danie nie jest skomplikowane, najwięcej czasu zajmie /dla mniej wytrawnych kucharzy/ przygotowanie gulaszu. Taki placek u naszych kochanych Górali nazywa się "PLACEK PO ZBÓJNICKU". Bardzo go lubię, coś innego do zwykłego gulaszu. Zwany też jadło drwala." Przepis ze strony kuchnia.o2.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: tam, tam
Wiadomości: 3 342
|
Dot.: Czarcie żarcie
To jedno z mioch ulubionych dań. Choć jak dla mnie placek po zbójnicku to:
1. placek ziemniaczany 2. na niego gulasz 3. na gulasz duuuużo żółtego sera startego na tarce Place lizać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 8 313
|
Dot.: Czarcie żarcie
Szukaj w przepisach węgierskich
![]()
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC] Każde przeżyte życie po części składa się z tego, czego nie zrobiło się albo nie powiedziało w jedynym właściwym momencie. Siegfried Obermeier
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 22
|
Dot.: Czarcie żarcie
Ja znalazłam coś takiego:
Placek po węgiersku " Składniki: Placki: 1 jajko, 50 dkg ziemniaków, 1/2 cebuli, 1 - 2 łyżki mąki, olej do smażenia. Gulasz: 50 dkg wołowiny bez kości, 2 dkg mąki, 2 dkg ketchupu, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy. Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, wyżyłować, pokroić w niezbyt grubą kostkę, posypać przyprawami i mąką. Zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać ketchup, przyprawy oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody. W trakcie duszenia zetrzeć na tarce obrane ziemniaki. Odcisnąć płyn. Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę. Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków. W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę. Przygotowana masa nie może być zbyt rzadka. Gdy gulasz jest już gotowy rozgrzać na patelni trochę oliwy. Masę smażyć na duże placki po około 3 min. z każdej strony. Na każdy z placków nałożyć gulasz i złożyć placek na pół. Placek można dodatkowo posypać świeżą nacią z pietruszki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2005-03
Wiadomości: 22
|
Dot.: Czarcie żarcie
"Placek po zbójnicku "
Składniki: Sos: 80 dkg jagnięciny (gulaszowej), 2 l wody, 5 marchewek, 3 pietruszki, kawałek selera, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki smalcu, 3 łyżki mąki. Przyprawy: 1/2 łyżeczki delikatu knorr, sól, pieprz czarny, mielony, papryka słodka, mielona, szczypta chili, 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego. Placek: 6 ziemniaków, 6 czubatych łyżek mąki, 1 jajko, 1 cebula, szczypta proszku do pieczenia, sól, pieprz, olej do smażenia. Sposób przyrządzenia: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy tak długo, aż mięso będzie bardzo miękkie. Marchew, pietruszkę, selera obieramy, myjemy - cebulę obieramy, tniemy w plastry - wszystkie te warzywa dorzucamy do gotującego się wywaru. Gdy warzywa są już miękkie wyjmujemy je i ścieramy na tartce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z pestek, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się sosu. Gdy mięso jest już miękkie dorzucamy do sosu starte warzywa. Robimy tradycyjną zasmażkę: 2 łyżki smalcu + 3 łyżki mąki. Dolewamy ją do sosu intensywnie mieszając. Sos doprawiamy do smaku wedle uznania. Ziemniaki obieramy, płuczemy i trzemy na tartce jarzynowej o drobnych oczkach. Dodajemy do nich mąkę, jajko, startą cebulę, szczyptę proszku do pieczenia, szczyptę soli i szczyptę pieprzu - wyrabiamy na jednolitą masę. Smażymy duże placki na całości patelni. Usmażone placki układamy pojedyńczo na talerzu i każdego z osobna polewamy sporą ilością sosu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 6 456
|
Dot.: Czarcie żarcie
Dzięki wielkie, jak wypróbuje to dam znać!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 2 038
|
Dot.: Czarcie żarcie
Moje ostatnio ulubione danie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:31.