|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów i fryzury Podyskutuj o pielęgnacji włosów kręconych, prostych, farbowanych, blond. Sprawdź modne fryzury: cięcia, koloryzacje, fryzury na ślub, wesele, Komunię, Sylwestra. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
na jasne pasemka ciemniejszy kolorek?
Cześć dziewczyny. Chciałam prosić o pomoc bardziej doświadczone. Chciałabym się dowiedzieć czy na jasne pasemka rozjaśnione rozjaśniaczem można bez obaw nałożyć ciemniejszy szampon koloryzujący np. loreal casting. Pytam bo czytałam tu kiedyś o jakiś zielonych efektach itp.
Jeśli takowy wątek już istnieje-wybaczcie. Prosze o poradę
|
|
|
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: na jasne pasemka ciemniejszy kolorek?
Ja wiele razy rozjaśniałam włosy - czego żałowałam i musiałam farbować na ciemniejszy. Ten zielony efekt to raczej od rozjaśniania [właśnie to mi się przytrafiło
]Możesz pasemka pofarbować, jednak farba czy szampon szybciej się zmywa z rozjaśnianych włosów - i to głównie na rudo
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Możesz przefarbowac na ciemniejszy kolor, dobra farba w odpowienim odcieniu nie da efektu zieleni( na jasnych włosach wynika to z wyeksponowania dominującego odcienia i specyficznego odziaływania niektórych składników farb na pusty w zasadzie włos, pocieszeniem może byc to , że przy dobrych farbach już się to chyba nie zdarza).Farba napewno będzie się zmywała szybciej, bo po rozjaśnianiu włos pozbawiony jest pigmentu, barwnik nie ma się czego trzymać ( matko piszę to już setny raz , ale to efekt do opanowania po kilku farbowaniach. Ponieważ farba szybciej się zmywa i na włosach pozostaje barwnik podstawowy ( w przypadku ciepłych brązów o odcieniu miedzianym lub rudawym) ten właśnie kolor dominuje podczas zmywania się koloru. Powinnać więc wybrac odcień typowo zimnego brązu jesli chcesz uniknąć tego efektu.
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Dwa miesiące temu zrobiłam to co Ty planujesz AgusiuW.
Rozjaśniane (pasemka) włosy przefarbowałam szamponem na brąz. Mój naturalny kolor, to ciemny blond, a pasemka robiłam sobie zawsze delikatne. Szampon koloryzujący jakiego użyła fryzjerka był firmy schwartzkoopf, kolor brąz, ale chyba jasny - odcień chłodny!!! Przykrył świetnie. Włosy wyglądały naprawdę ładnie, choć jasny brąz dla mnie niedoświadczonej w przyciemnianiu włosów, wyglądał jak dość ciemny brąz. Rzeczywiście z rozjaśnianych pasem kolor wypłukał się trochę szybciej, ale i tak efekt był fajny. Teraz kolor jest już całkowicie "sprany", ale nie jest rudawy, wygląda całkiem przyzwoicie. Zgadzam się w 100% z tym co pisze na ten temat Mariti. W załączeniu fotki włosów przed farbowaniem i zaraz po, niestety nie mam lepszych.
Edytowane przez sylagmi Czas edycji: 2008-07-22 o 13:10 |
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Na rozjasnionych wlosach kolor chwyta mocniej, ale i wyplukuje sie szybciej. Efekt zielonych wlosow otrzymamy po nalozeniu farby w zimnym odcieniu (zimne brązy,zimne blondy, szare brazy i blondy). Jesli glownym barwnikiem w farbie jest zielony (zimne brazy) lub fioletowy (blondy popielate) a wlos jest zbyt rozjasniony (lub za malo), to mamy ciekawy (d)efekt murowany
Mnei spotkalo to miesiac temu po raz wtory (dekoloryzacja z brazu do poziomu 3 czyli zoltej rudosci i nalozenie popielatego blondu +neutralizatora szarego, dalo piekny zgnilojajeczny kolor z racji ze wlos byl rozjasniony za slabo i fioletowy barwnik nie "wyzerowal " sie z zoltym, no i wywalilo na zielono . Logicznie pisze??![]() Pozdrawiam |
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
obys tylko nie miala pozniej zielonych przeswitow
![]()
|
|
#7 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za porady
Nie ma to jak poradzić się doświadczonych już w takich sprawach Kiedyś po nieudanych pasemkach nałożyłam szampon koloru kasztan i wszystko było Ok. Teraz mam dwa razy zrobione pasemka, ale jakoś tak nie wiem sama. Zawsze farbowałam włosy na ciemno i nie potrafie się całkiem odnaleźć w jaśniejszych. Myślę, że może za jakiś czas nałoże coś ciemniejszego, ale na pewno nie czarny i ciemny brąz. Jeszcze raz dzieki
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów i fryzury
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:45.

Jeśli takowy wątek już istnieje-wybaczcie. Prosze o poradę

]

, ale to efekt do opanowania po kilku farbowaniach. Ponieważ farba szybciej się zmywa i na włosach pozostaje barwnik podstawowy ( w przypadku ciepłych brązów o odcieniu miedzianym lub rudawym) ten właśnie kolor dominuje podczas zmywania się koloru. Powinnać więc wybrac odcień typowo zimnego brązu jesli chcesz uniknąć tego efektu.

Nie ma to jak poradzić się doświadczonych już w takich sprawach