![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() Co na początek???
Ja wiem, że już dużo o tym było, ale ja sie w tym wszystkim pogubiłam. Po wakacjach chciałabym sie wziąć za swoją cere i zacząć przygode z kwasami, stwierdziłam, że najwyższy czas i nie ma na co czekać. Tylko nie mam zielonego pojęcia od czego zacząć. JHakiego kwasu używać na początek i jaki filtr do niego??? I czego jeszcze do tego musze używać??? Cere mam typową - mieszaną, z książkową T-zone. Jak na razie nie zauważyłam skłonnośći do podrażnien i uczuleń mimo, że jestem alergiczką, ale chyba to nie dotyczy mojej cery
Mam nadzieję, że znajdzie sie jakś dobra duszyczka, ktora chociaż troche mnie nekieruje i doradzi co by bylo dobre i bez czego kuracja kwasowa nie moze sie obejść |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Co na początek???
Na lato to raczej coś z BHA, czyli może Effaclar K, w zasadzie to LHA, ale podobne działanie. Polecam maseczkę aspirynową (przepis w wątku o tym tytule), o i filtry na dzień. A za porządne "atakowanie" cery radziłabym zabrać się na jesień.. ze względu na to, że kwasy uwrażliwiają cerę na słońce.
A filtry - jest tu dużo wątków o filtrach, ogólnie polecane są te fotostabilne, porządne - La Roche-Posay, Avene, Bioderma, SVR, Vichy (także L'Oreal, Garnier i Nivea). A faktor - SPF co najmniej 40, ale trzeba też zwrócić uwagę na wskaźnik dla UVA: PPD nie powinno być poniżej 20-25.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
No własnie napisalam, że chce sie za to zabrać po wakacjach
![]() ![]() EDIT: mam jeszcze jedno pytanie. Czego oprócz kwasu i filtru bede potrzebowała??? cos czytalam o skrobi, ale za bardzo nie wiem jak uzywac i keidy???? No i kiedy uzywać kwasu?? rano, wieczorem????? Edytowane przez annfas Czas edycji: 2006-06-26 o 22:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Generalnie mam problemy z zaskórnikami i czasami jakaś bomba wyskoczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Gość
|
Annfas, witaj
![]() Ooo, to jak nie masz problemów z naczynkami, to szczęściara z Ciebie - możesz używać AHA, BHA, wszystko > a najlepiej AHA i retinaldehydu, czyli, np. Diacnealu. Nie dość, że Ci oczyści i zwęzi pory, to i zadziała przeciwzmarszczkwowo. Do tego coś z BHA bym dorzuciła, Effaclar czy kwasy Pauli. A jak Ci się paszcza do kwasów przyzwyczai, to może Lysanel? On jest cudny, zwłaszcza, jak można sobie na niego pozwolić (nie ma się naczynkowej i skłonnej do podrażnień cery), mocna bestia, ale jak działa ![]() Ma AHA i BHA. Skrobia to nasz puderek - nic tak nie matuje szaleńczego blasku filtrów, ale uwaga: bieli ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Zamierzam zacząć we wrześniu albo w październiku, zobaczymy co z tego wyjdzie i jak moja skóra bedzie reagowała na kwasy
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam za nic nie wnoszące wtrącenie
![]() Annfas, będziesz filtry stosować ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
widzę że nie tylko ja pod wpływem tego forum zamierzam jakąś kuracje sobie zaserwowac na jesień i w zimie
![]() ![]() ![]() przygotowuje już kosmetyki, systematycznie dokupuję, tworzę swoje zbiory powoli na nowo ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ja już teraz pytam, żeby powoli przyzwyczaić mój portfel do pustki, bo tak od razu to bym chyba nie dala rady kupić wszystkiego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wtajemniczenie
|
Świetny wątek, ja mam już dość kosmetyków które totalnie nic nie dają
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mogę się podpiąć? Mogę?
![]() Przeczytałam już wiele watków, wnioski jakieś wysnułam, zaczęłam uskuteczniać filtrowanie się - i się zastanawiam, czy się trochę nie pokwasić. Mam prawie 24 lata, cerę raczej suchą i skłonną do podrażnień, wypryski robią mi się raz na sto lat, kwasem chciałabym portaktować moje rozszerzone pory (na nosie i policzkowych okolicach okołonosowych ![]() Maseczki aspirynowej próbowałam, fajna. Wywnioskowałam z wątków, ze najlepszy byłby chyba Effaclar K... Ale: czy jest w ogóle wskazane uzywać kwasów tylko dla zamknięcia porów na małej powierzchni? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
Effaclar jest łagodniutki - takze luz. A co do zwężania porów- to fajnie się sprawdza w tym kierunku hydrolat oczarowy - jeśli nie chcesz stosować kwasow, choć raczej bardziej doraźnie niż na stałe.
![]() |
![]() |
#14 |
Wtajemniczenie
|
midori ja też planuje kwasy ale dopiero na jesień. Mam obsesję na punkcie filtrów, w takie dni jak dzis w ogóle nie wychodze z domu, a jak juz musze i sie opalę chociaż troche to szlag mnie trafia ;]
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
justyce- wymienilas te firmy ze stabilnymi filtrami.. a Iwostin nie ma ich stabilnych?
![]() |
#16 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podstawy stosowania filtrów: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=108203
![]() |
![]() |
#17 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#18 |
Zadomowienie
|
To nie masz się o co martwić - wsio ok. Zapomniałam o Iwostinie wspomnieć.
Ale pamiętaj - Iwostin ma Parsol, więc wszystkie pudry, które mają talk, mikę - odpadają. Do matowienia pozostaje w zasadzie skrobia ![]()
![]() |
#19 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zadomowienie
|
No tak, mika szkodzi - destabilizuje parsol, a co za tym idzie, osłabia filtr.
Tu masz listę podkładów i pudrów, które nie gryzą się z filtrami: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115134
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zadomowienie
|
to i ja sie podczepie, a co!
![]() od jakiegos czasu stosuje juz effaclar k, z filtrem jest problem, bo mimo ze naczytalam sie masy watkow o filtrach, to mialam metlik w glowie i nie wiedzialam, ktory wybrac, ale w tym watku w koncu co nieco mi sie rozjasnilo ![]() moja cera jest mieszana, naczynkowa (pajaczki takie drobne mam;/), z roszerzonymi porami, przebrawieniami i grudkami na brodzie, swiecaca ;( effaclar juz sobie troche poradzil i zauwazylam, ze cera jest ladniejsza, ale chcialabym wmoznic ten efekt. wiec: czy i co moge jeszcze dodac do effaclaru, zeby wzmocnic dzialanie? aha jeszcze jedno, zauwazylam, ze sporo wizazanek stosuje serum z witamina c, po co? czy moge go uzywac i nie bedzie mialo zlego wplywu na naczynka? niewiedza nie wynika z nie czytania, bo czytalam duzo, ale tych watkow wszystkich jest masa, ze naprawde ciezko sie polapac jest ;( w ogole moze by tak zalozyc temat osobny z podsumowaniem tego wszystkiego, co na jaka cere, w taki bardzo hermetyczny sposob? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Do effaclaru możesz dorzucić maseczkę aspirynową.
Z AHA zaczęłabym przygodę dopiero jesienią, bo sprawiają, że cera staje się fotowrażliwa.
![]() |
#24 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Poczytałam już troche o kwasach i wydaje mi się, że odpowiednie będą dla mnie kwasy BHA (zapytam jeszcze dermatologa do którego sie wkrótce wybieram). Tylko tyle przeczytałam tych wątków o kwasach i filtrach, że kompletnie nie mam pojecia co wybrać ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 |
Zadomowienie
|
Z BHA w Polsce mamy bardzo mało... tylko Effaclar K i właśnie maseczkę aspirynową
![]() No i oczywiście na dzień krem z wysokim filtrem (min. SPF 40).
![]() |
#26 |
Raczkowanie
|
Czyli mogę kupić obojetnie jaki żel+obojetnie jaki tonik+Effaclar K i bedzie po jakimś czasie lepiej?
![]() ![]() Effaclar K miałabym uzywac na noc i dzien, czy tylko jedno z dwóch? ![]()
![]() |
#27 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A na dzień oczywiście porządny filtr. Mój schemat wygląda tak: wieczór 1 - mycie (żel+tonik), effaclar wieczór 2 - mycie (żel+tonik), lekki krem nawilżający (dowolny, najlepiej, by nie miał zapychaczy) - ja mam krem nawilżający Calma HLC wieczór 3 - mycie (żel+tonik), maseczka aspirynowa wieczór 4 - mycie (żel+tonik), krem nawilżający I tak ten schemat w kółko powtarzam. Nie wychodzi więc regularnie, jeśli idzie o tygodniowe podejście do sprawy, ale średnio każdą rzecz stosuję 2x w tygodniu.
![]() |
![]() |
#28 |
Raczkowanie
|
A mogłabyś mi jeszcze polecić jakiś dobry krem z filtrem, który będzie do takiej 'kuracji' odpowiedni?
![]() ![]()
![]() |
#29 |
Zadomowienie
|
Rano właśnie tak, jak piszesz.
Krem z filtrem - heh, jest tu strasznie dużo wątków o filtrach. Wpisz w wyszukiwarce do forum Avene, LRP, Vichy, Bioderma, Iwostin, SVR Plusem filtrów Avene jest to, że jako jedyne nie zawierają parsolu (no i wszystkie mineralne - ale te mają z reguły za niskie PPD jak na lato) - więc można na nie nakładać makijaż bez obaw o destabilizację filtra. Faktor SPF - co najmniej 40.
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:44.