Oceńcie i doradźcie czy zaczęłam dobrą i zdrową dietę? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-13, 13:28   #1
phdwao
Zakorzenienie

Oceńcie i doradźcie czy zaczęłam dobrą i zdrową dietę?

Witam, nie chcę zaśmiecac forum, ale mam nadzieję, że moje pytanie uznać za istotne. Potrzebuje porady "fachowcow" gdyż sama nie mam pojęcia o dobrych dietacj, nie odżywiałam się nigdy zdrowo, ale dziś zaczęłam stosować dietę. Zależy mi na straceniu kilku kilogramów, nie zalezy mi na cudzie, ale kilku kilogramach. Interesuje mnie czy ta dieta jest zdrowa i czy może prowadzic do jo-jo przy stopniowym powrocie do normalnego zywienia(czyli śniadania z chlebem, i jakiegoś słodycza w dzień i obiadu)

zasady tej diety:
jem jogurt naturalny, bez dodatków-bez ograniczeń, twarożek do 5% tłuszczu-bez ograniczeń, 1 jajko i warzywa(oprócz pomidora, marchewki i buraczków)

no i reszty praktycznie nie jem, stosuję to przez tydzień, drugi tydzień mogę już pić 1 herbatę lub kawę, talerz zupy jarzynowej i 100 g kurczaka lub tuńczyka

co dzień minimum2 l wody mineralnej

po 2 tygdoniach decyzja czy kończę dietę, czy dodaję więcej produktów do diety(np. inne mięsa)

proszę o weryfikację
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 14:21   #2
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di
Dot.: Oceńcie i doradźcie czy zaczęłam dobrą i zdrową dietę?

Nie uważam,żeby ta dieta była dobra niestety.Bardzo mało warzyw,właściwie zero owoców,brak urozmaicenia,różnorodnośc i...Poszukaj na innych wątkach,np.w wątku ILE DZISIAJ ZJADŁAM? co jedzą inne dziewczyny.W razie wątpliwości napewno Ci pomogą.PzDr
Stary 2007-08-13, 14:31   #3
gatitka3
Przyczajenie

uwazam jak he_idi bez pomidorow???? one sa bardzo wazne duzo potasui pomidorki trzeba jesc tak popatrz jeszcze pozdrawiam i zycze wytrwalosci
gatitka3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 14:36   #4
Pancza
Zadomowienie

Jogurt, twarożek bez ograniczeń tzn. ile ? A tak jak dziewczyny wspominały wcześniej za mało warzyw. A po za tym dużo ruchu, jeśli chcesz zgubić tylko kilka kg
Pancza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 14:58   #5
201801220933
Konto usunięte

tylko nie zdziw się jeżeli po kilku dniach takiej "diety" będzie ci słabo albo będzie ci się kręciło w głowie...
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 15:22   #6
Ludowa
Zakorzenienie

Jak dla mnie dieta jednostronna i dość głupia . Zajrzyj na 'Ile dzisiaj zjadłam'.

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Interesuje mnie czy ta dieta jest zdrowa i czy może prowadzic do jo-jo przy stopniowym powrocie do normalnego zywienia(czyli śniadania z chlebem, i jakiegoś słodycza w dzień i obiadu)
To jest dla Ciebie 'normalne żywienie'?

Cytat:
Napisane przez Hei_di Pokaż wiadomość
Bardzo mało warzyw,właściwie zero owoców,brak urozmaicenia,różnorodnośc i..
I kto to mówi...

Cytat:
Napisane przez Pancza Pokaż wiadomość
Jogurt, twarożek bez ograniczeń tzn. ile ?
Bez ograniczeń, to znaczy bez ograniczeń, nie?

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 17:09   #7
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Witam, nie chcę zaśmiecac forum, ale mam nadzieję, że moje pytanie uznać za istotne. Potrzebuje porady "fachowcow" gdyż sama nie mam pojęcia o dobrych dietacj, nie odżywiałam się nigdy zdrowo, podwieszone wątki ! ale dziś zaczęłam stosować dietę. Zależy mi na straceniu kilku kilogramów, nie zalezy mi na cudzie, ale kilku kilogramach. Interesuje mnie czy ta dieta jest zdrowa i czy może prowadzic do jo-jo przy stopniowym powrocie do normalnego zywienia normalnego tzn ? Nigdy nie będziesz mogła wrócić do starych nawyków żywieniowych po diecie. Pamiętaj że to przez nie jesteś zmuszona się odchudzać. (czyli śniadania z chlebem, i jakiegoś słodycza w dzień i obiadu)

zasady tej diety:
jem jogurt naturalny, bez dodatków-bez ograniczeń, twarożek do 5% tłuszczu-bez ograniczeń, 1 jajko i warzywa(oprócz pomidora, marchewki i buraczków)

no i reszty praktycznie nie jem, stosuję to przez tydzień, drugi tydzień mogę już pić 1 herbatę lub kawę, talerz zupy jarzynowej i 100 g kurczaka lub tuńczyka

co dzień minimum2 l wody mineralnej

po 2 tygdoniach decyzja czy kończę dietę, czy dodaję więcej produktów do diety(np. inne mięsa)

proszę o weryfikację
jw.
dieta jest tragiczna. Nie możesz ograniczyć się do kilku produktów. Będzie Ci brakowało witamin i innych makro i mikroelementów.
Najlepiej daj sobie spokój z dietami 'cud' i zacznij się zdrowo odżywiać oraz ćwiczyć.
odchudzanie = zdrowe odżywianie + trening
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-08-13, 17:17   #8
Mijalea
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ather Pokaż wiadomość
jw.
dieta jest tragiczna. Nie możesz ograniczyć się do kilku produktów. Będzie Ci brakowało witamin i innych makro i mikroelementów.
Najlepiej daj sobie spokój z dietami 'cud' i zacznij się zdrowo odżywiać oraz ćwiczyć.
odchudzanie = zdrowe odżywianie + trening
potwierdzam, ja od dwoch tygodni nie jem bialego pieczywa i slodyczy, biegam i cwicze (co prawda nie tak solidnie, bardziej rekreacyjnie) ale to juz dalo efekty! Czuje sie o niebo lepiej, nie jestem ociezala, do slodkosci mnie nie ciagnie. Jesli chcesz zrzucic tylko troche sadelka dla lepszego samopoczucia-polecam!
Mijalea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-13, 18:45   #9
phdwao
Zakorzenienie

dziś byłam pierwszy dzień na tej diecie iczuję się trochę złabo i zmęczona, zaproponowano mi tę dietę i myslałam że jest dobrze skomponowana.
ale ja wiem że jak ją przerwę to juz nici z tego będą, może ją przekształcić jakoś?
ze sportem u mnie kiepsko,z braku czasu i lenia...
co do tego bez ograniczeńto u mnie wygląda to tak:1 serek wiejski i duży jogurt nat., poza tym zjadłam jajko, pół kalafiora i sałatke z różnych warzyw
Stary 2007-08-13, 20:23   #10
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
dziś byłam pierwszy dzień na tej diecie iczuję się trochę złabo i zmęczona,
... wydaje mi się, że to powinien być dla Ciebie wystarczający sygnał by jej zaniechać i zacząc się zdrowo odżywiać.

Cytat:
ze sportem u mnie kiepsko,z braku czasu i lenia...
To jak Ty chcesz schudnąc ?
Samą dietą ? tłuszcz pozostanie...

Cytat:
1 serek wiejski i duży jogurt nat., poza tym zjadłam jajko, pół kalafiora i sałatke z różnych warzyw
głodówka. nie komentuje nawet bo ręce opadają.

Po raz kolejny to napiszę i już ostatni: przeczytaj podwieszone wątki.
Stary 2007-08-13, 22:12   #11
Hei_di
Zadomowienie

GG do Hei_di
Smile Dot.: Oceńcie i doradźcie czy zaczęłam dobrą i zdrową dietę?

Cytat:
Napisane przez Ludowa Pokaż wiadomość
Jak dla mnie dieta jednostronna i dość głupia . Zajrzyj na 'Ile dzisiaj zjadłam'.

To jest dla Ciebie 'normalne żywienie'?

I kto to mówi...

Bez ograniczeń, to znaczy bez ograniczeń, nie?
Baaardzo dobrze powiedziane!:I kto to mówiDziewczyna,która jeszcze niedawno jadła same niezdrowe rzeczy i ogólnie jej dieta była:Pożal się Boże!Teraz dopiero widzę,jak ze mną było tragicznie
Ale na szczęście powoli,powoli...PzDrWm
Stary 2007-08-13, 22:13   #12
Mercy
Zadomowienie

I chodz na "ile dzisiaj zjadłam", tam jest fajnie,a jak Ci doradza,powiedza co jest zle to potem bedziesz juz wiedziała jak masz jesc zeby było zdrowo i porzadnie,ale najpierw musiz te podwieszone watki przeczytac,dobrze Ci dziewczyny mowia,bo jak Twój jadłospis bedzie przypominał głodówke to wiesz...baty dostaniesz
Stary 2007-08-14, 13:52   #13
phdwao
Zakorzenienie

dziękuję..zrezygnowałam z tej diety...od dziś będę jeździc rowerem ok 15 km(1,5h/2h), dużo chodzić..chociaż tyle zrobię, odstawię słodycze..jdynie czassem ciasteczko wiatraczki bo sa smaczne i maja magnez oraz błonnik..przepraszam że co niekótrym ręce opadły przeze mnienawróciliście mnie
Stary 2007-08-14, 14:03   #14
Ludowa
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję..zrezygnowałam z tej diety...od dziś będę jeździc rowerem ok 15 km(1,5h/2h),
To coś wolno tym rowerem będziesz jeździć
Ja też jeżdżę tyle codziennie i zajmuje mi to jakąś godzinkę

Cytat:
odstawię słodycze..jdynie czassem ciasteczko wiatraczki bo sa smaczne i maja magnez oraz błonnik..
Co to za ciastka?
Skąd w nich magnez i błonnik?

Bliższe informacje poproszę

Cytat:
nawróciliście mnie
Taaaa.
My dopiero zaczynamy przecież, strzeż się
I chcę Cię widzieć na Ile dzisiaj zjadłam, o!

Pozdrawiam

Ludowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-14, 14:55   #15
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję..zrezygnowałam z tej diety...od dziś będę jeździc rowerem ok 15 km(1,5h/2h), dużo chodzić..chociaż tyle zrobię, odstawię słodycze..jdynie czassem ciasteczko wiatraczki bo sa smaczne i maja magnez oraz błonnik..przepraszam że co niekótrym ręce opadły przeze mnienawróciliście mnie
Uff... I całe szczęscie. Cieszę się, że podjęłaś mądrą decyzję.
W razie wątpliwości (jeśli chodzi o odżywianie) i pytań -> pisz. Pomożemy.
I jak już Ludowa wspomniała - zapraszamy do wątku 'Ile dziś zjadłam' - tam możesz wkleić swój jadłospis i jak będziesz chciała to go skomentujemy oraz poprawimy ewentualne błędy. Będziesz wiedziała na co musisz zwrócić uwagę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-08-14, 16:38   #16
phdwao
Zakorzenienie

te ciasteczka to z firmy san, wiatraczki złotokłose..sa zbożowe..pyyyyyszne, tylko maja tłuszcz i cukier i węglowodnay i nie mało...obiecuję że będę zaglądac na ile dziś zjadłam..tylko muszę na spokojnie usiąść przy kompie, bo wciąż w biegu jestem.., aha a co do prędkości na rowerze to licznik pokazuje najczęściej między 12 a 15 km/h
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości