Sposoby na ładny, donośny głos :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-03-03, 12:09   #1
monia207
Raczkowanie

Arrow

Sposoby na ładny, donośny głos :)

Witam, mam prosbe, czy znacie moze Kochanie jakies sposoby na to by glos byl bardziej donosny, ladnie brzmiący itp.? Przygotowuje sie do pracy w ktorej potrzebny jest porzadny kawal glosu Moze ten watek natrafi na jakis studentow szkol tetralnych, filomowych. Moze sa jakies cwiczenia na to? Jakies specyfiki?
Prosze o wszelkie rady!
Z góry bardzo wszystkim dziekuje i sciskam mocno!
Pozdrowionka i buziole dla Was !!!
monia207 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-03, 12:16   #2
misia_bella
Zakorzenienie

Dot.: Sposoby na ładny, donośny głos :)

ja znam wiczenie ma polepszenie dykcji, któro na pewno juz znasz
wkładamy korek po winie między zęby i mówimy lub czytamy na głos.

EDIT: znalazłam jeszcze to ---> http://www.teatr.dlawas.com/tdw/inde...d=35&Itemid=55
Śmianie się z samego siebie jest terapeutyczne
."
misia_bella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-03, 13:02   #3
amika79
Wtajemniczenie

Tak, ćwiczenia na dykcję są bardzo ważne.

Poza tym ważne, by używać przy mówieniu przepony, ale tego nie da się pokazać na forum. Niestety.

Mogę podać natomiast fajne ćwiczenie, na "znalezienie" tego mięśnia i nauczenie się oddychania z przeponą (a to jest pierwszy krok do mówienia z jej użyciem). Ćwiczenie: kładziesz się na plecach, a na brzuch kładziesz opasłą i ciężką książkę. Starasz się oddychać tak, by książka podnosiła się.

Może w twoim mieście ktoś organizuje warsztaty aktorskie? Tam uczą technik mówienia z ładną dykcją i użyciem przepony.
Stary 2007-03-03, 13:31   #4
gramma
Zadomowienie

Do tgo pić dużo wody mineralnej niegazowanej żeby uniknąć wysuszenia śluzówki (kawa i herbata odpadają). Podobno niezdrowo jest mówić nonstop więcej niż 3h. Można też brać witaminę A+E.
gramma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-03, 14:16   #5
aniielica
Zakorzenienie

nie powinno się uczyc pracy przeponą w taki sposób bo to i tak niewiele daje... Kiedy leżymy mięsnie pracuja inaczej niż w czasie wytężonej pracy, jaką jest mówienie czy śpiewanie na podparciu oddechowym.
To stare cwiczenia, których żaden szanujacy się nauczyciel od emisji głosu już nie stosuje bo są bezsensowne...

Nie da rady oddychać za pomoc a przepony, gdyż nie mamy żadnego bezpośredniego wpływu na ten miesień. Możemy działać na niego pośrednio poprzez inne mięsnie. Trudno się tego nauczyć przez internet. A nie miałaś na studiach zajęć z emisji głosu? Wiem że wiele kierunków ma ten przedmiot w swojej siatce godzin.

Ja proponuję Ci kilka lekcji z nauczycielem spiewu albo zawodowym aktorem Te osoby potrafią mówić na podparciu oddechowym i dbrze tego nauczą.

I zeby nie było że się wymądrzam... Jestem muzykiem, śpiewającym w dodatku. Miałam zajecia z emisji głosu na uczelni, zajęcia z aktorką, która uczyła nas jak mówić, zeby było głośno, wyraźnie i żeby sie nie zmęczyć w trakcie mówienia. A teraz jestem w trakcie zajęć w trakcie których uczymy się jak uczyć innych prawidłowego oddychania w czasie śpiewu i mówienia
aniielica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-03, 14:31   #6
Martusia B.
Wtajemniczenie

Też miałam pisać o oddychaniu przeponą , nalezy też oczywiście szeroko otwierać usta żeby wypowiadane słowa były wyraźnei słyszalne
Martusia B. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-03, 14:42   #7
Lee
Wtajemniczenie

tak pomijając wszelkie zasady i ćwiczenia to chyba trzeba sie z takim urodzic
Stary 2007-03-03, 14:45   #8
Elwinga
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lee Pokaż wiadomość
tak pomijając wszelkie zasady i ćwiczenia to chyba trzeba sie z takim urodzic
Pójdź na jakikolwiek warsztat śpiewu białym głosem (czyli tradycyjnego śpiewu wiejskiego), a się zdziwisz.
Elwinga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-03, 16:52   #9
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Już dawno miałam to napisać, ale nie chciałam zakładać nowego wątku, więc się podepnę

Od jakiegoś czasu czuję jakby chrypkę, tyle, ze nie boli mnie gardło. Wystarczy, ze "odchrząknę" (nie wiem jak to sie nazywa fachowo ) a przchodzi mi to na jakiś czas. Ale potem znowu to samo. Czy ktoś wie, co to moze być? Jak sie pozbyć tej denerwującej chrypki? Przeszkadza mi to, szczególnie na francuskiem, kiedy nie mogę prawidłowo wymawiać :/
K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-03, 17:14   #10
aniielica
Zakorzenienie

może masz infekcję zatok i po prostu to wszystko ścieka ci do gardła? Też tak mam przy zatokach. Ten gęsty śluz osiada na strunach głosowych i przeszkadza im w drganiu. Głos staje sie zachrypniety i matowy
Stary 2007-03-03, 17:16   #11
K@sieńka
Zadomowienie

GG do K@sieńka

Raczej nie, bo nie mam żadnych objawów, a taką chrypkę mam już chyba 1,5 roku...
K@sieńka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-03, 18:44   #12
trawka
Raczkowanie

GG do trawka

Cytat:
Napisane przez monia207 Pokaż wiadomość
Witam, mam prosbe, czy znacie moze Kochanie jakies sposoby na to by glos byl bardziej donosny, ladnie brzmiący itp.? Przygotowuje sie do pracy w ktorej potrzebny jest porzadny kawal glosu Moze ten watek natrafi na jakis studentow szkol tetralnych, filomowych. Moze sa jakies cwiczenia na to? Jakies specyfiki?
Prosze o wszelkie rady!
Z góry bardzo wszystkim dziekuje i sciskam mocno!
Pozdrowionka i buziole dla Was !!!
Ja znam duzo ćwiczeń, bo miałam na uczelni taki przedmiot "emisja głosu". Polecam:
1) trzeba leżeć na plecach, jedną rękę trzymać na klatce pieriowej, druga na przeponie, wdychać powietrze przez nos i wydychac przez usta tak, żeby uniosła się ręka na przeponie, a druga nie
2) trzeba też leżeć, nabrać nosem powietrza i wypuszczać powoli mówiąc głoskę "s" lub "f"
3) nabrać nosem powietrze, zatrzymać na chwilę, a potem wypuszczać mówiąc "jedna wrona bez ogona, druga wrona bez ogona,..." tyle ile dasz radę
4) to trzeba robić z kimś: jedna osoba trzyma kartkę papieru, druga stojąc 2-3 metry od pierwszej stara się wydechem poruszyć kartkę
5) 4 razy powiedzieć "rar" i 3 razy powiedzieć "gar" To ma byc pod rząd, jesli będą Cię swędziały usta lub szyja to znaczy, że to dobrze zrobiłaś
6) mówienie : amm omm umm emm imm ymm
mma mmo mmu mme mmi mmy
mamm momm mumm memm mimm mymm
mmam mmom mmum mmem mmim mmym

To na razie na tyle, życzę miłego ćwiczenia Buziaki dla wszystkich
Stary 2007-03-03, 18:53   #13
kasia20a
Zadomowienie

a co poradzić na tzw ,,soczystą wymowę''?? da się coś z tym zrobić??
Stary 2007-03-04, 10:46   #14
monia207
Raczkowanie

Dziękuję bardzo wszystkim za porady
Oczywiscie dalsze nadal mile widziane, juz z grubsza wiem jak cwiczyc dykcje itd. Chcialabym jeszcze poprawic brzmienie glosu, aby byl bardziej doniosly, czy ktos cos moze poradzic w tym temacie????

K@sieńka, tez mam ten problem, ze doslownie trace barwe glosu, zostaje tylko skrzeczaca chrypka.
może to kwestia wysuszonej śluzówki... bo dzieje mi się tak kiedy przebywam dłuzej w klimatyzowanych pomieszczeniach. W takim razie czym mogę jej pomóc? Jakieś specyfiki do nawilżenia hmmm... strun głosowych??
Stary 2007-03-04, 11:10   #15
olenkaaa_1
Raczkowanie

są takie pastylki Isla Moss się nazywają
i spraye nawilżające do gardła
dodatkowo wskazane jest płukanie ust oliwą<sposób p.Celińskiej> i picie dużej ilości wody

olenkaaa_1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-04, 11:22   #16
monia207
Raczkowanie

A coś co udrożni drogi oddechowe (nos przede wszystkim)?
Tak by można oddychać łatwo i swobodnie. Ostatnio mam cos takiego w nosie (w jednej komorze), niby nie mam kataru, ale bardzo cieżko oddycha mi się przez nos, przez co szybko sie mecze. Czuje ze moge nabrac ograniczona ilosc powietrza przez noc. Pomozcie
Stary 2007-03-04, 11:30   #17
MartuFFFia
Rozeznanie

a ja mam troche podobny problem.. mowie strasznie cicho :| co zrobic zeby mowic glosniej ale nie krzyczec? a i jeszcze jedno..jak chce cos powiedziec to czasami zdarza mi sie zjesc pol wyrazu 1 i zaczac juz drugi albo jakos zmiekczam te ostatnie sylaby lub tez wymawiam je starsznie chicho pomozcie;(

mówie i mam wszystko co zechce.!uuu...

MartuFFFia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-04, 14:45   #18
aniielica
Zakorzenienie

Martufffia, jeśli zjadasz sylaby to polecam wizytę u logopedy

A jeśli ktoś chce mówić donośniejszym głosem, to pozostaje tylko ćwiczenie mówienia na podparciu oddechowym, czy przy aktywnej pracy mięśnia przepony. Niestety przepona nie jest tak unerwiona, ze możemy świadomie wpływać na jej pracę. Można to robić poprzez inne mięśnie. Wymaga to sporo pracy i nauki Przez internet nie da sie tego pokazać. Akurat tutaj jest niezbędny bezpośredni i osobisty kontakt z nauczycielem, gdyż na każdego działa co innego. Te metody, które działają u jednego, u innego wogóle nie odnoszą skutku

Ja mogę podać jedno z najprostszych ćwiczeń Staje się przed lustrem i powoli nabiera powietrza przez usta. Należy zwracać uwagę aby nie podnosiły nam sie ramiona ani klatka piersiowa, ani brzuch nam nie wyskakuje do przodu jak balon. Jedyną częścią ciała, która ma sie poruszyć to zebra które powinny się rozszerzyc na boki. Wtedy odpowiednio nabraliśmy powietrza. Następnie lekko napinamy mięśnie brzucha i jakby wciągamy je odrobinę do środka. Powietrze w tym momencie powinno zostać wypchnięte pod odpowiednim ciśnieniem. Możemy je wypuszczać np na głosce f, s, h. Najlepiej na h bo nie jest głoską zaciskającą. To samo ćwiczenie można powtarzać robiąc "pieski", czyli wypuszczać powietrze krótkimi partiami. W tym czasie przepona powinna intensywnie pracować I na takim podparciu powinno się mówić. Wtedy głos jest duży, donośny i nie męczy się
Stary 2007-03-04, 14:52   #19
MartuFFFia
Rozeznanie

aniielica ale nie zjadam ciagle tych sylab tylko zdarza sie ze jak chce cos szybko poiwedziec na wydechu to mi tak wychodzi;/

mówie i mam wszystko co zechce.!uuu...

MartuFFFia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-04, 15:22   #20
monia207
Raczkowanie

Anielica... a do kogo mozna sie zglosic, zeby pocwiczyc to mowienie z udzielm przepony? I zeby to finansowo nie zrujnowalo czlowieka A tak poza tym to dziekuje za rady bardzo bardzo!
Stary 2007-03-04, 15:25   #21
aniielica
Zakorzenienie

Albo aktor albo nauczyciel śpiewu

Inne zawody nie mają przygotowania do nauki poprawnego mówienia Może jeszcze logopedzi, ale tutaj nie mam pewności.

MartuFFFia staraj się w takim razie mówić wolniej, wyraźniej i dokładniej. Wiem, że na początku może to być uciążliwe dla Ciebie ale po jakimś czasie samo wejdzie w krew I problem zniknie. Nie warto się spieszyc!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości