|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() Sposoby na ładny, donośny głos :)
Witam, mam prosbe, czy znacie moze Kochanie jakies sposoby na to by glos byl bardziej donosny, ladnie brzmiący itp.? Przygotowuje sie do pracy w ktorej potrzebny jest porzadny kawal glosu
![]() Prosze o wszelkie rady! Z góry bardzo wszystkim dziekuje i sciskam mocno! Pozdrowionka i buziole dla Was !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sposoby na ładny, donośny głos :)
ja znam wiczenie ma polepszenie dykcji, któro na pewno juz znasz
![]() wkładamy korek po winie między zęby i mówimy lub czytamy na głos. EDIT: znalazłam jeszcze to ---> http://www.teatr.dlawas.com/tdw/inde...d=35&Itemid=55
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Tak, ćwiczenia na dykcję są bardzo ważne.
Poza tym ważne, by używać przy mówieniu przepony, ale tego nie da się pokazać na forum. Niestety. ![]() Mogę podać natomiast fajne ćwiczenie, na "znalezienie" tego mięśnia i nauczenie się oddychania z przeponą (a to jest pierwszy krok do mówienia z jej użyciem ![]() Może w twoim mieście ktoś organizuje warsztaty aktorskie? Tam uczą technik mówienia z ładną dykcją i użyciem przepony. ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Do tgo pić dużo wody mineralnej niegazowanej żeby uniknąć wysuszenia śluzówki (kawa i herbata odpadają). Podobno niezdrowo jest mówić nonstop więcej niż 3h. Można też brać witaminę A+E.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
nie powinno się uczyc pracy przeponą w taki sposób bo to i tak niewiele daje... Kiedy leżymy mięsnie pracuja inaczej niż w czasie wytężonej pracy, jaką jest mówienie czy śpiewanie na podparciu oddechowym.
To stare cwiczenia, których żaden szanujacy się nauczyciel od emisji głosu już nie stosuje bo są bezsensowne... Nie da rady oddychać za pomoc a przepony, gdyż nie mamy żadnego bezpośredniego wpływu na ten miesień. Możemy działać na niego pośrednio poprzez inne mięsnie. Trudno się tego nauczyć przez internet. A nie miałaś na studiach zajęć z emisji głosu? Wiem że wiele kierunków ma ten przedmiot w swojej siatce godzin. Ja proponuję Ci kilka lekcji z nauczycielem spiewu albo zawodowym aktorem ![]() I zeby nie było że się wymądrzam... Jestem muzykiem, śpiewającym w dodatku. Miałam zajecia z emisji głosu na uczelni, zajęcia z aktorką, która uczyła nas jak mówić, zeby było głośno, wyraźnie i żeby sie nie zmęczyć w trakcie mówienia. A teraz jestem w trakcie zajęć w trakcie których uczymy się jak uczyć innych prawidłowego oddychania w czasie śpiewu i mówienia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Też miałam pisać o oddychaniu przeponą
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
tak pomijając wszelkie zasady i ćwiczenia to chyba trzeba sie z takim urodzic
![]()
![]() |
#8 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Już dawno miałam to napisać, ale nie chciałam zakładać nowego wątku, więc się podepnę
![]() Od jakiegoś czasu czuję jakby chrypkę, tyle, ze nie boli mnie gardło. Wystarczy, ze "odchrząknę" ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
może masz infekcję zatok i po prostu to wszystko ścieka ci do gardła? Też tak mam przy zatokach. Ten gęsty śluz osiada na strunach głosowych i przeszkadza im w drganiu. Głos staje sie zachrypniety i matowy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zadomowienie
|
Raczej nie, bo nie mam żadnych objawów, a taką chrypkę mam już chyba 1,5 roku...
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
1) trzeba leżeć na plecach, jedną rękę trzymać na klatce pieriowej, druga na przeponie, wdychać powietrze przez nos i wydychac przez usta tak, żeby uniosła się ręka na przeponie, a druga nie 2) trzeba też leżeć, nabrać nosem powietrza i wypuszczać powoli mówiąc głoskę "s" lub "f" 3) nabrać nosem powietrze, zatrzymać na chwilę, a potem wypuszczać mówiąc "jedna wrona bez ogona, druga wrona bez ogona,..." tyle ile dasz radę 4) to trzeba robić z kimś: jedna osoba trzyma kartkę papieru, druga stojąc 2-3 metry od pierwszej stara się wydechem poruszyć kartkę 5) 4 razy powiedzieć "rar" i 3 razy powiedzieć "gar" To ma byc pod rząd, jesli będą Cię swędziały usta lub szyja to znaczy, że to dobrze zrobiłaś 6) mówienie : amm omm umm emm imm ymm mma mmo mmu mme mmi mmy mamm momm mumm memm mimm mymm mmam mmom mmum mmem mmim mmym To na razie na tyle, życzę miłego ćwiczenia ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#13 |
Zadomowienie
|
a co poradzić na tzw ,,soczystą wymowę''?? da się coś z tym zrobić??
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo wszystkim za porady
![]() Oczywiscie dalsze nadal mile widziane, juz z grubsza wiem jak cwiczyc dykcje itd. Chcialabym jeszcze poprawic brzmienie glosu, aby byl bardziej doniosly, czy ktos cos moze poradzic w tym temacie???? K@sieńka, tez mam ten problem, ze doslownie trace barwe glosu, zostaje tylko skrzeczaca chrypka. może to kwestia wysuszonej śluzówki... bo dzieje mi się tak kiedy przebywam dłuzej w klimatyzowanych pomieszczeniach. W takim razie czym mogę jej pomóc? Jakieś specyfiki do nawilżenia hmmm... strun głosowych?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Raczkowanie
|
są takie pastylki Isla Moss się nazywają
i spraye nawilżające do gardła dodatkowo wskazane jest płukanie ust oliwą<sposób p.Celińskiej> i picie dużej ilości wody
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
A coś co udrożni drogi oddechowe (nos przede wszystkim)?
Tak by można oddychać łatwo i swobodnie. Ostatnio mam cos takiego w nosie (w jednej komorze), niby nie mam kataru, ale bardzo cieżko oddycha mi się przez nos, przez co szybko sie mecze. Czuje ze moge nabrac ograniczona ilosc powietrza przez noc. Pomozcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Rozeznanie
|
a ja mam troche podobny problem.. mowie strasznie cicho :|
![]() ![]() ![]()
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Martufffia, jeśli zjadasz sylaby to polecam wizytę u logopedy
![]() A jeśli ktoś chce mówić donośniejszym głosem, to pozostaje tylko ćwiczenie mówienia na podparciu oddechowym, czy przy aktywnej pracy mięśnia przepony. Niestety przepona nie jest tak unerwiona, ze możemy świadomie wpływać na jej pracę. Można to robić poprzez inne mięśnie. Wymaga to sporo pracy i nauki ![]() ![]() Ja mogę podać jedno z najprostszych ćwiczeń ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
|
aniielica ale nie zjadam ciagle tych sylab tylko zdarza sie ze jak chce cos szybko poiwedziec na wydechu to mi tak wychodzi;/
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
Anielica... a do kogo mozna sie zglosic, zeby pocwiczyc to mowienie z udzielm przepony?
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
Albo aktor albo nauczyciel śpiewu
![]() Inne zawody nie mają przygotowania do nauki poprawnego mówienia ![]() MartuFFFia staraj się w takim razie mówić wolniej, wyraźniej i dokładniej. Wiem, że na początku może to być uciążliwe dla Ciebie ale po jakimś czasie samo wejdzie w krew ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.