|
Notka |
|
Decoupage Pod-forum decoupage to miejsce przygotowane specjalnie dla miłośników tej techniki. Lubisz decoupage? Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() wycieranie brzegów
Mam wątpliwości dotyczące wycierania brzegów. Jeśli dobrze pamiętam to się robi następująco: malujemy farbą smarujemy woskiem ze swieczki tam gdzie ma być przetarte (brzegi) później inny kolor farby a wosk zcieramy papierem ściernym... no i 1 pytanko:
czy trzeba smarować grubo czy cienko tym woskiem??? na jaką grubość mniej wiecej? I czy to ważne jakiego koloru jest ta świeczka? zostają jakieś ślady czy coś?? i czy łatwno schodzi papierem, może wygodniej czymś innym zerzeć? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: wycieranie brzegów
WsZystko dobrze pamiętałaś.To nie trudne.Przekonasz sie po pierwszym razie.Zadziwiająco latwo schodzi pod papierem ściernym.Powinien być raczej drobny,aby nie zostawial rys,ale nie za drobny,bo sie szybko zapycha.Ja stosowalam gr.150.Święcę stosowalam biąłą,więc nie wiem jak inne kolory.Chyba bezpieczniej takiej użyć.Powodzenia!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dziękuję wszystko idzie dobrze narazie
![]() dodane 11.03.07 : jeśli bym chciała aby te brzegi były złote to muszę kupić złotą farbę i pomalować pod spodem? może są jakieś złote barwniki?? ![]() Edytowane przez LiCzBa_Pi Czas edycji: 2007-03-11 o 07:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Jeśli chcesz aby były złote nie rób przecierki tylko pomaluj takim tylko lekko zamoczonym w farbie pędzlem po wierzchu,prawie suchym,delikatnie i nieregularnie.Lub gąbeczka.Da lepszy efekt.przecierka fajnie wygląda jak wyziera coś ciemnego jakby brudnego.Ja mam gotową akrylówkę,stare złoto.Dziewczyny używają też złotol.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:17.