|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
BAN stały
|
Wstydzę się pokazać piersi ginekologowi, jak się przełamać?
zastanawiam się w jaki sposób nie wstydzę się zdjąc majtek i rozłożyć przed nim nogi, a wstydzę się zdjąć stanik. moja babcia miała raka piersi i chyba jestem w grupie ryzyka i z jednej strony boję się że może być kiedyś już za późno a z drugiej się wstydzę. chodzę do faceta bo przed babą bym się nie rozebrała a przed facetem mi łatwiej ale nie wiem czemu łatwiej mi zdjąć majtki niż stanik. jak wygląda to 'macanie'? on będzie stał za mną i dotykał, czy przede mną? czasami sama sobie próbuję coś wymacać ale one są twarde i prawie nic nie czuć, co sprawia że nie wiem czy to dobrze czy nie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wstydzę się pokazać piersi ginekologowi, jak się przełamać?
Cytat:
Natomiast lepiej iść chyba po prostu na usg piersi. Będzie dokładniejsze to badanie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Interleukina Druga
|
Dot.: Wstydzę się pokazać piersi ginekologowi, jak się przełamać?
Piersi bada się gdy pacjentka leży i ma ręce za głową. Podstawowe badanie to oglądanie (symetria, wciągnięcia skóry, nieregularności, pomarszczenia, przebarwienia, owrzodzenia, ranki itp) i badania palpacyjnego. Należy zbadać każdy kwadrant (jakby podzielić pierś krzyżykiem na cztery części to taka jedna część to kwadrant). Rękę układa się na płasko i delikatnie dociska do powierzchni klatki piersiowej nieco okrężnymi ruchami. Należy też zbadać brodawkę sutkową. Nie ma żadnego macania czy ściskania. Takiemu badaniu daleko jest od erotyzmu.
Badanie piersi powinno też być pogłębione o badanie węzłów chłonnych. Uczucie wstydu czy dyskomfortu jest dość naturalne. Nie ma na to magicznej rady. Trzeba się przemóc i tyle. Mi pomaga fakt, że wiem jak sama podchodzę do badania pacjentów: wykonuję je, bo szukam nieprawidłowości, bo jest taka potrzeba, a sama badana okolica jest dla mnie neutralna - niezależnie czy są to piersi, jądra, odbyt, łokieć czy kolano. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:33.