|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Widoczna fala zwrotna A u płodu
Witam,
obecnie jestem w 14 tygodniu ciąży. W 12 tygodniu i 2 dniu byłam na USG genetycznym. Wszystko wydaje się być w porządku. Wyniki mam następujące: W jamie macicy widoczny zarys pęcherzyka ciążowego, którego wielkość odpowiada 12 hbd. We wnętrzu pęcherzyka widoczny zarys żywego płodu, którego CRL= 54 mm, BPD= 20 mm. Zarys główki i kręgosłupa prawidłowe, widoczne zarysy czterech kończyn, widoczne echo środkowe główki na całej długości, widoczne półkule móżdżku oraz prawidłowe sploty naczyniówkowe. Widoczne oczodoły oraz kości nosowe bez cech hipoplazji Serce płodu położone we wnętrzu klatki piersiowej, po lewej stronie, czterojamowe, widoczne symetryczne komory i przedsionki. Situs solitus widoczny prawidłowo położony, prawidłowej wielkości żołądek płodu oraz prawidłowo położony pęcherz moczowy. Widoczna prawidłowa przezierność karkowa 1,9 mm- norma, widoczne prawidłowe widmo przepływu krwi przez zastawkę trójdzielną. W przewodzie żylnym widoczna fala zwrotna A FHR miarowe, ok. 160/min. Widoczne prawidłowe ruchy kończyn i tułowia płodu. Co może oznaczać ta fala zwrotna :?: Wiem, że nie jest to prawidłowe i jest to jeden z markerów do badania wad genetycznych. Ale co on może oznaczać :?: Umieram ze strachu i proszę o pomoc. Z góry dziękuję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:12.