|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
romantyczno-ciemny pokój...
No więc mam mały problemik. Mianowicie chciałabym urządzić pokój w kolorach czarnym i lekko rozjaśnionym wiśniowym. Ściany wiśniowe, a dywan, zasłony, kapa na kanapę i fotele czarne. No i jeszcze jakieś dodatki w wiśniowym kolorze. Co o tym sądzicie? Nie będzie to wyglądalo zbyt przygnębiająco? Bo efekt ma być taki że pokój ma być dość romantyczny ale zarazem hmmm...ciemny i trochę mroczny...Gdybyście miały fotki pokoi urządzonych w podobnych kolorach itp. to byłabym wdzięczna
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: romantyczno-ciemny pokój...
heh...mi się jakoś nie widzi, nie dość, że smutno to jeszcze jakoś "rozpustnie" :P zastanów się jeszcze...teraz szalenie modne są brązy, remontuje mieszkanko to jestem na czasie
![]()
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
a nie lepiej zastąpic tą czerń białym?
i ciemna wiśnia do tego., albo tak delikatnie złamany biały, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() No i ogólnie chodzi o to żeby ten pokój był w ciemnych kolorach...Ale niewiem czy czarny z wiśniowym nie będą sie gryzły i czy wiśniowy przy czarnym nie zrobi się zbyt ciemny... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiśniowe/bordowe ściany przyciemnią pokój, dodatki ecru nieco go ożywią; zaś w ramach romantyzmu - pasowałyby meble lub elementy z metaloplastyki - łóżko, półka, kwietnik, lustro w takiej ramie. Do tego moskitiera nad lóżkiem- i romantyzm jak się patrzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
ja to widzę, to ma sens, ale wydaję mi się że ciężko Ci będzie połączyć kolory, żeby nie było zbyt grobowo. wydaje mi się że jeżeli czarny dywan to na pewno nie czarne zasłony i na odwrót. no i proponuje stonowac to wszystko bielą. pozdrawiam
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
Trzeba brać pod uwagę również kolor ram okien. Jeżeli są białe to dobrze by było kilka rzeczy białych w pokoju oraz biała firanka (ona też ewentualnie trochę rozjaśni pokój) ale jeżeli ramy okna są ciemne to biała firanka nie pasuje, natomiast dobrze wtedy wyglądają ciemne dodatki typu kanapa, fotele itd.
Druga sprawa : duży pokój w ciemnych kolorach wygląda bardzo elegancko, salonowo, a mały zrobi się jeszcze mniejszy. Może znajdziesz jakąś inspirację na www.horchow.com Mi się bardzo podoba wizja jasnowiśniowo czarna , zauważyłam, że czarny w pokoju super się prezentuje na tle soczystego koloru ścian. (ja sama mam czarny wypoczynek, ciemnobrązowe okna bez firanek tylko zasłony, i mocna ciemna limonka ścian.) ![]() Edytowane przez mumu Czas edycji: 2007-08-04 o 18:20 Powód: poprawa linku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Ja wyobrazam sobie ten pokój tak. Wisniowe sciany, czarne dodatki- stolik-ława (niski), kanapa lub dwa fotele skóropodobne lub skórzane (sliska skóra), czarne zasłony z organdyny, dużo carnych wazonów i łóżko (jeżeli ma byc łóżko)- kapa i pościel wisniowe a kilka poduszek czarnych, również do takiego pokoju pasowałyby mi meble w ciemnym orzechu albo metalowe plus skóra. Niestety czyms chyba będzie trzeba rozjaśnic pokój, tak mi sie wydaje, bo moze byc naprawdę bardzo ciemno
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
a jakiej wielkości to pokój? bo jeżeli mały, blokowy, to możesz niechcący zrobic z niego trumnę :/ ale jeżeli duzy, salon to czemu nie?
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Horchow prezentuje wiśniowo czarny pokój jako styl azjatycki:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Zakorzenienie
|
nie zgadzam sie. WIdze w tym pokoju zarówno czarny dywan, jak i zasłony. Utrzymuję iż dodatki powinny być czarne
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
W starym wątku: dodatki do czerwonych ścian - dziewczyny wkleiły dużo zdjęć; tu tylko kilka z nich :
Edytowane przez mumu Czas edycji: 2006-07-22 o 23:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
hmmmm-myślę, ze vanilla angel chodzi o ciemniejszy kolor
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
o, widzę dużo odpowiedzi
![]() Więc tak: mumu, to pierwsze zdjęcie które dałaś w załączniku-bardzo podoba mi się kolor ścian. Ale raczej nie chcę żeby pokój był w azjatyckim stylu. A co do ram okiennych, to są one niestety białe, ale myślałam nad tym żeby może firankę białą zawiesić, i kilka dodatków w kolorze kostek lodu (np. jakieś dzwoneczki wyglądające jak sople lodu itp.). elianka-co prawda ten pokój to nie salon-nie jest aż tak duży, ale nie jest też bardzo mały (nie mieszkam w bloku). Chciałabym żeby zasłony były z jakiegoś lekkiego, cienkiego materiału, żeby nie były zbyt przytłaczające. Nad kolorem zasłon jeszcze pomyślę czy czarne czy wiśniowe... Ale dzięki za te wszystkie rady i fotki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
|
Mi sie też podoba ją wisniowe ściany ale ja chcę jane meble. Fotki:
![]() |
#18 |
Raczkowanie
|
Ja mam czarno - czerwono - biały pokój i prezentuje sie jak na moj gust swietnie
![]() białeściany białe ramy okien + biała firanka.. bordowe zasłony + bordowe dodatki np np narzuta na łóżko świeczniki.. na ścianie czarny duzy wachlarz w złote smoki... smok narysowany ( przeze mnie ) na drzwiach i na scianie +czarne meble+ czarno czerwony dywan ![]()
Nie trzeba umieć tylko kochać trzeba również umieć okazac MIŁOŚĆ ..::wszystko jest możliwe niemożliwe wymaga poprostu wiecej czasu::.. Moje pracki: https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...26#post5396626 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Przyczajenie
|
hej. szukam porady, na jaki kolor pomalować ściany. mój pokój jest malutki, ma drewnianą podłogę, jedna ściana to boazeria sosnowa, raszta nadal brudna brzydka 'biel'.
docelowo ma być (a może już jest?) urządzony w stylu mroczno-romantycznym: meble w kolorze olchy, poza tym kolor dominujący to "zieleń rozkładu" (narzuta na łóżko i dodatki), pełno suszonych róż w butelkach, rośliny w glinianych doniczkach, duża reprodukcja obrazu Victorii Frances, mała toaletka zrobiona metodą gospodarczą, metalowe świeczniki... poszukuje koloru, ktoy będzie pasował a jendocześnie nie zmniejszy otycznie i tak małego pomieszczenia. proszę, pomóżcie Drogie Wizażanki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Raczkowanie
|
a mi sie czarny + wiśniowy bardzo dobrze widzi, bardzo oryginalnie i elegancko (: a może by tak czarny zastąpic szarym? wklejam zdjecia ciemnych pomieszczeń, niekoniecznie z kolorami o któych mówisz, ale coś moze Ci wpadnie do głowy (:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Rozeznanie
|
Dlaczego nie, to może być ciekawe, ale zamiast czarnego lepiej dać antracyt, albo ciemny szary. Zamiast wiśni można dać też ciemny róż, albo ciemny antracyt połączyć z bielą i dać tylko czerwone dodatki.
Pozdrawiam ![]() Edytowane przez kraajanka Czas edycji: 2007-10-07 o 22:15 Powód: dodanie zdjęć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Rozeznanie
|
Jeszcze zdjęcia (czy da się dołączyć zdjęcia edytując poprzedni tekst?)
![]() |
#23 |
Chi~
|
krajanko odpowiadam n a twoje pytanie:
nie da się dodać do jednego posta więcej niż 6 załączników - dlatego zeby dodać więcej załaćzników mozesz napisać kilka postów pod sobą. ![]()
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
Mnie sie nijak styl romantyczy z ciemnymi kolorami nie kojarzy. Romantyzm to przeciez duzo swiatla i kwiatow. Przjrzystych zasłon, falbanek, porcelany, itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Rozeznanie
|
Zgadzam się z Elfirkiem , ja określiłabym ten styl bardziej jako "gothic". Jednak można stworzyć klimat lekkiej nutki romantyzmu - wystarczy dodać białe stylizowane meble, jasną kanapę,wzory kwiatowe, koronki i długie lejące się zasłony i muślinowe gładkie firanki (wszystko w jasnym kolorze). Wtedy powstanie wnętrze, które można będzie nazwać "romantic gothic"
![]() Tysiu dziękuję za informacje ![]()
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
ja tez widzę ten pokój oczami wyobraźni i...całkiem mi się podoba. nie wiem czy dokładnie będzie to odpowiadać Twojemu wyobrażeniu, ale załączam linki (może coś Ci podpowiedzą):
http://www.altstadt.at/cms/fileadmin...hun_room_2.jpg http://www.altstadt.at/cms/fileadmin...hun_room_1.jpg http://images.agoda.com/images/2F65/...RS_2F65_0C.jpg http://www.dkimages.com/discover/pre...785/422567.JPG http://www.tuishuise.co.za/images/VI...OOM_small2.jpg
![]() |
#27 |
Chi~
|
hmm, w zasaadzie.. takie połączeinie strasznie mi się podoba!
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.