|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Która nazwa przedszkola podoba Ci się najbardziej? | |||
| Akademia Przedszkolaka |
|
39 | 50,65% |
| Akademia Jasia i Małgosi |
|
18 | 23,38% |
| Zaczarowany Ogród |
|
20 | 25,97% |
| Głosujący: 77. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Studentka grafiki bardzo prosi o pomoc :)
Witam, studiuję na II roku grafiki i moim zadaniem jest stworzenie identyfikacji wizualnej firmy (logo, wizytówki, plakaty itp.). Moja znajoma ma zamiar w przyszłości założyć przedszkole, dlatego postanowiłyśmy połączyć siły. No i niestety już na samym wstępie mamy pewien problem - nie potrafimy dojść do porozumienia względem nazwy przedszkola. Mamy trzy możliwości i nie wiemy, którą wybrać:
- Akademia Przedszkolaka - Akademia Jasia i Małgosi - Zaczarowany Ogród Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyście zechciały nam w tym pomóc ![]() Ponadto mam parę pytań do mamuś dzieci w wieku przedszkolnym oraz młodszych: - Jakie są Wasze oczekiwania wobec przedszkola, do którego chodzą lub będą chodzić Wasze pociechy, co jest dla Was najważniejsze, czego oczekujecie od dobrego przedszkola? - Z czym Wam się kojarzą przedszkola, czy są to skojarzenia miłe, czy negatywne? - Jaki kolor lub zestaw kolorów uważacie za odpowiedni dla przedszkola? - Czy o wyborze przedszkola decydowałyście lub będziecie decydować razem z dzieckiem (np. zaprowadziłyście dziecko do kilku możliwych przedszkoli i wybrałyście to, które najbardziej mu odpowiadało)? Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i pomoc
|
|
#2 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Studentka grafiki bardzo prosi o pomoc :)
Nie jestem jeszcze mamą, ale może niebawem...
Moim zdaniem Zaczarowany Ogród nie pasuje do przedszkola, pomimo że to bardzo ładna nazwa sama w sobie. Chociaż, jak widzę taka nazwa już funkcjonuje dla przedszkola o profilu teatralnym. Mnie jednak kojarzy się bardziej z ekskluzywnym zieleniakiem... Poza tym dzieci to nie rośliny ![]() Jako marketingowiec podpowiem, że do przedszkola najlepiej pasuje kolor żółty, ponieważ jest ciepły i radosny jak słoneczko Poza tym energetyzuje, ale nie jest agresywny. Pasujące kolory do żółtego (np. jako kolor napisów) to delikatny, ciepły fiolet i łagodny chaber. Dodatkowe elementy powinny być wtedy w kolorach pastelowych.
|
|
#3 |
|
Wtajemniczenie
|
Jako mama napiszę
![]() Zaczarowany ogród mi się kojarzy ze wszystkim prócz przedszkola,Akademia przedszkolaka dl mnie zbyt rzeczywiste i banalne,Wybrałam Akademię Jasia i Małgosi-jednocześnie kojarzy mi się z bajka i z imionami dzieci,dosyć często używanymi. Co do oczekiwań -przede wszystkim oczekuję żeby przedszkole było maksymalnie bezpieczne(dotyczy to personelu,zabawek,placu zabaw,higieny itp.),liczy się też organizacja czasu,dodatkowe zajęcia,zwracam uwagę na opinię znajomych(chociaż bez przesady )Co do decyzji o wyborze przedszkola podejmuje ją z mężem,chociaż ja chyba mam decydujący głoś,gdyż mąż twierdzi,że na tym znam się lepiej od niego nie mam zamiaru pytać o zdanie 3 letnie dziecko,uważam ,że jest zamałe by podejmować takie decyzję,a jeżeli ona wybierze jedno a ja drugie,będą niepotrzebne łzy i problemy,raczej skupiłabym się na pokazaniu dziecku jakie to wspaniałe przedszkole wybrała dla niego mama![]() Kolory mogą być dowolne,byle było wesoło i kolorowo,jak będą jakieś obrazki i malowidła to będzie jeszcze lepiej,jedynie w pokoju/kąciku do spania/leżakowania może być mniej kolorowo,jakieś pastele,żeby było przytulniej. Sorry,że napisałam wypracowanie. |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
Akademia Przedszkolaka!
Czemu nie Akademia Jasia i Małgosi? Dzieci niekoniecznie będą się utożsamiać z Jaśkiem i Małgą, za to każdy z nich jest przedszkolakiem. A zaczarowany ogród bardziej pasuje mi do placu zabaw a nie do miejsca w którym dzieci się i bawią i uczą. Akademia brzmi poważnie budzi respekt i daje sygnał że to nie jest małpi gaj i trzeba się podporządkować. A słowo "przedszkolak" jest takie przyjemne ![]() ---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Jakie są Wasze oczekiwania wobec przedszkola, do którego chodzą lub będą chodzić Wasze pociechy, co jest dla Was najważniejsze, czego oczekujecie od dobrego przedszkola? -ciepłe posiłki (zrównoważona dieta, żeby nie jadły codziennie ziemniorów i takie tam) -ciekawych zajęć dodatkowych, rytmika, zajęcia z logopedą, tańce, angielski -dobra organizacja zajęć, dziecko siostry chodziło do przedszkola w którym była religia (dziecko nie uczęszczało) i półtorej godziny w tygodniu spędzało na samotnie bazgroląc coś ![]() Z czym Wam się kojarzą przedszkola, czy są to skojarzenia miłe, czy negatywne? -z osobistych doświadczeń kojarzą mi się bardzo negatywnie Jaki kolor lub zestaw kolorów uważacie za odpowiedni dla przedszkola? -cytrynowy, błękitny, zielona trawka (nie do końca pastelowe bo zbyt blade, ale nie na tyle intensywne by rozpraszać uwagę. i to kolory uniwersalne) |
|
|
|
|
#5 |
|
Konto usunięte
|
Akademia Przedszkolaka - brzmi dumnie
.
|
|
|
|
|
#6 |
|
Raczkowanie
|
Zastanawiam się między Akademią Jasia i Małgosi a przedszkolaka, ale chyba lepiej brzmi Jasia i Małgosi.
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Też studiuję grafikę
Głosowałam na Akademia Jasia i Małgosi, bo postacie kojarzą się z dzieciństwem, b. udana nazwa moim zdaniem.Akademia Przedszkolaka..? Toż to prawie to samo co "Przedszkole", ehh.. Dziwi mnie baaardzo że to ma najwięcej głosów, a jest najmniej pomysłowe. A "Zaczarowany ogród" niestety kojarzy mi się z "magicznym dotykiem", jeśli wiesz co chcę powiedzieć
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Akademia Przedszkolaka
Dzieciaki będą dumne, z uczęszczania do Akademii ![]() Chociaż "Akademia Jasia i Małgosi" to też fajny pomysł
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Akademia przedszkolaka, choc nie jest to nazwa zbyt wyszukana...
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
ja wzięłam akademia przedszkolaka
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
wybrałam akademię przedszkolaka, jaś i małgosia jakieś takie oklepane jest mnóstwo przedszkoli z nimi, przynajmniej tak mi się wydaje, a poza tym jakoś nigdy nie kojarzyli mi się z przedszkolem
|
|
#12 |
|
Rozeznanie
|
Z tego co pamiętam Jaś i Małgosia przeżyli niezłą traumę
![]() Akademia Przedszkolaka pasuje, ale niczym się nie wyróżnia, chociaż może jest dobra, bo budzi zaufanie. Zaczarowany Ogród podoba mi się najbardziej. Kojarzy mi się z historią tajemniczego ogrodu w książce, dzieciaki przechodzą przez ukryte drzwi i znajdują piękny ogród.
|
|
#13 |
|
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam wszystkim bardzo serdecznie za odpowiedzi i pomysły! Naprawdę bardzo nam pomagacie
![]() Widzę, że nazwa Zaczarowany Ogród budzi pewne kontrowersje. Powstała ona głównie dlatego, że marzy nam się, aby nasze przedszkole miało duży zielony ogród z placem zabaw. Powinnam była to chyba wyjaśnić w pierwszym poście ![]() Jeszcze raz bardzo dziękuję i zachęcam do dalszych komentarzy ^^
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
akademia przedszkolaka , rzeczywiście brzmi dumnie <yes>
|
|
#15 |
|
Raczkowanie
|
a mnie się właśnie podoba Zaczarowany Ogród.
Akademia kojarzy mi się z nauka (a dzieci idac do przedszkola nie tylko chcą się uczyć, ale również bawić), "Jasia i Małgosi" - takie imiona to pewnie ma nie jedno przedszkole. A zaczarowany ogród to brzmi dla dziecka fascynujaca - zapytałam moje dzieci (co prawda juz pierwszo- i piątoklasistów), ale jednogłośnie orzekli, że to taka fajna, tajemnicza nazwa. Coś co jest zaczarowane dzieciakom fajnie sie kojarzy - może lepiej zapytać samych przedszkolaków, do jakiego przedszkola chciałyby chodzić. A jeżeli jeszcze planujecie piękny ogród z placem zabaw - to ta nazwa jest idealna. Jeżeli pytasz o samo przedszkole - moje dzieci chodziły do kilku, wiec mam porównanie - przedszkole musi byc bezpieczne, muszą być ustalone pewne reguły (np. odbierania dzieci - choc coraz częściej tak jest, zdarzyło mi się, że teściowa nie mając "zezwolenia" dziecko zabrała), kadra personalan musi byc przede wszystkim dla dzieci, a nie że pracują bo muszą, a to miałam w jednym z przedszkoli - co chwilę zdarzały się dziwne sytuacje (ktos z czegos spadł itp) raz syn dostał w buzię piłką tak mocno, ze wypadł mu ząb trzonowy, nikt mnie nawet o tym nie powiadomił, a jak spytałam, gdzie był wychowawca, to się okazało, że sobie kawkę piły w innej części placu zabaw. W każdym razie jak mój syn szedł ostatni dzień do przedszkola, chciałam mu kupić kwiaty dla wychowawczyni, a on mi na to, że on jej kwiatów nie da, bo sobie na to nie zasłuzyła - jak mu kupię kwiatki to je da kucharce. Doskonała kadra to podstawa dobrego przedszkola. No i grupy - im mniejsze tym lepsze (takie ok. 15 dzieci) - dzieci wiecej wynoszą z zajęć, czują większe zainteresowanie swoja osobą, a to dla nich ważne, szczególnie na początku. Jakie kolory w przedszkolach - przedszkola muszą być kolorowe, wesołe i żywe kolory, które dzieci zachęcą do przychodzenia. Przedszkole wybierałam sama - choć raczej kierowałam się względami praktycznymi z uwzględnieniem jakości. Mam do porównania 3 przedszkola, do których uczęszczały moje dzieci: 1) nieduze przedszkole, z niewielkimi salami, kilkanaście osób w grupie (właśnie ze względu na wielkość sal) , piękny zacieniony drzewami, bezpieczny plac zabaw, przecudowny personel, interesujacy się "problemami" swoich podopiecznych - niestety jak to bywa w Polsce budynek został komus sprzedany, a przedszkole zlikwidowano. 2) w miarę nowoczesne przedszkole, duże sale, grupy 25 osobowe, ale już zainteresowanie dziećmi mniejsze - jeden plus to duza zjeżdzalnia do basenu z piłkami w środku przedszkola (rozrywka na zimę) - niestety ze wzglądów zdrowotnych mojej mamy (która dzieci odbierała) musiałam przeniesć gdzieś bliżej 3) również duże przedszkole, duże sale, dużo dzieci w grupie, plac zabaw, jak pustynia - zero cienia, zero opieki, tragedia, przedszkole z jednolitymi ścianami, bez kolorów, bez życia, wojna o zabawki, bo mało (ale jak chciałam zostawic po moich dzieciach to sie dowiedziałam, że oni mają ) - dla mnie totalne nieporozumienieTroche się rozpisałam, ale prosiłaś również o odpowiedzi na pytania, wiec odpowiadam, mam nadzieję, że choć trochę będę pomocna. Życzę udanego projektu i pozdrawiam |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.

Poza tym energetyzuje, ale nie jest agresywny. Pasujące kolory do żółtego (np. jako kolor napisów) to delikatny, ciepły fiolet i łagodny chaber. Dodatkowe elementy powinny być wtedy w kolorach pastelowych.
nie mam zamiaru pytać o zdanie 3 letnie dziecko,uważam ,że jest zamałe by podejmować takie decyzję,a jeżeli ona wybierze jedno a ja drugie,będą niepotrzebne łzy i problemy,raczej skupiłabym się na pokazaniu dziecku jakie to wspaniałe przedszkole wybrała dla niego mama

) - dla mnie totalne nieporozumienie