Studentka grafiki bardzo prosi o pomoc :) - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Pokaż wyniki sondy: Która nazwa przedszkola podoba Ci się najbardziej?
Akademia Przedszkolaka 39 50,65%
Akademia Jasia i Małgosi 18 23,38%
Zaczarowany Ogród 20 25,97%
Głosujący: 77. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-04-15, 07:06   #1
Gwendolina
Przyczajenie

GG do Gwendolina

Studentka grafiki bardzo prosi o pomoc :)

Witam, studiuję na II roku grafiki i moim zadaniem jest stworzenie identyfikacji wizualnej firmy (logo, wizytówki, plakaty itp.). Moja znajoma ma zamiar w przyszłości założyć przedszkole, dlatego postanowiłyśmy połączyć siły. No i niestety już na samym wstępie mamy pewien problem - nie potrafimy dojść do porozumienia względem nazwy przedszkola. Mamy trzy możliwości i nie wiemy, którą wybrać:
- Akademia Przedszkolaka
- Akademia Jasia i Małgosi
- Zaczarowany Ogród
Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyście zechciały nam w tym pomóc

Ponadto mam parę pytań do mamuś dzieci w wieku przedszkolnym oraz młodszych:
- Jakie są Wasze oczekiwania wobec przedszkola, do którego chodzą lub będą chodzić Wasze pociechy, co jest dla Was najważniejsze, czego oczekujecie od dobrego przedszkola?
- Z czym Wam się kojarzą przedszkola, czy są to skojarzenia miłe, czy negatywne?
- Jaki kolor lub zestaw kolorów uważacie za odpowiedni dla przedszkola?
- Czy o wyborze przedszkola decydowałyście lub będziecie decydować razem z dzieckiem (np. zaprowadziłyście dziecko do kilku możliwych przedszkoli i wybrałyście to, które najbardziej mu odpowiadało)?
Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi i pomoc
Stary 2010-04-15, 10:40   #2
Li O
Wtajemniczenie

Dot.: Studentka grafiki bardzo prosi o pomoc :)

Nie jestem jeszcze mamą, ale może niebawem...
Moim zdaniem Zaczarowany Ogród nie pasuje do przedszkola, pomimo że to bardzo ładna nazwa sama w sobie. Chociaż, jak widzę taka nazwa już funkcjonuje dla przedszkola o profilu teatralnym. Mnie jednak kojarzy się bardziej z ekskluzywnym zieleniakiem... Poza tym dzieci to nie rośliny
Jako marketingowiec podpowiem, że do przedszkola najlepiej pasuje kolor żółty, ponieważ jest ciepły i radosny jak słoneczko Poza tym energetyzuje, ale nie jest agresywny. Pasujące kolory do żółtego (np. jako kolor napisów) to delikatny, ciepły fiolet i łagodny chaber. Dodatkowe elementy powinny być wtedy w kolorach pastelowych.
Stary 2010-04-15, 12:54   #3
kalina121
Wtajemniczenie

Jako mama napiszę
Zaczarowany ogród mi się kojarzy ze wszystkim prócz przedszkola,Akademia przedszkolaka dl mnie zbyt rzeczywiste i banalne,Wybrałam Akademię Jasia i Małgosi-jednocześnie kojarzy mi się z bajka i z imionami dzieci,dosyć często używanymi.
Co do oczekiwań -przede wszystkim oczekuję żeby przedszkole było maksymalnie bezpieczne(dotyczy to personelu,zabawek,placu zabaw,higieny itp.),liczy się też organizacja czasu,dodatkowe zajęcia,zwracam uwagę na opinię znajomych(chociaż bez przesady )Co do decyzji o wyborze przedszkola podejmuje ją z mężem,chociaż ja chyba mam decydujący głoś,gdyż mąż twierdzi,że na tym znam się lepiej od niego nie mam zamiaru pytać o zdanie 3 letnie dziecko,uważam ,że jest zamałe by podejmować takie decyzję,a jeżeli ona wybierze jedno a ja drugie,będą niepotrzebne łzy i problemy,raczej skupiłabym się na pokazaniu dziecku jakie to wspaniałe przedszkole wybrała dla niego mama

Kolory mogą być dowolne,byle było wesoło i kolorowo,jak będą jakieś obrazki i malowidła to będzie jeszcze lepiej,jedynie w pokoju/kąciku do spania/leżakowania może być mniej kolorowo,jakieś pastele,żeby było
przytulniej.

Sorry,że napisałam wypracowanie.
kalina121 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 14:30   #4
muszynianka
Zakorzenienie

Akademia Przedszkolaka!
Czemu nie Akademia Jasia i Małgosi? Dzieci niekoniecznie będą się utożsamiać z Jaśkiem i Małgą, za to każdy z nich jest przedszkolakiem.
A zaczarowany ogród bardziej pasuje mi do placu zabaw a nie do miejsca w którym dzieci się i bawią i uczą.
Akademia brzmi poważnie budzi respekt i daje sygnał że to nie jest małpi gaj i trzeba się podporządkować.
A słowo "przedszkolak" jest takie przyjemne

---------- Dopisano o 14:30 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ----------

Jakie są Wasze oczekiwania wobec przedszkola, do którego chodzą lub będą chodzić Wasze pociechy, co jest dla Was najważniejsze, czego oczekujecie od dobrego przedszkola?
-ciepłe posiłki (zrównoważona dieta, żeby nie jadły codziennie ziemniorów i takie tam)
-ciekawych zajęć dodatkowych, rytmika, zajęcia z logopedą, tańce, angielski
-dobra organizacja zajęć, dziecko siostry chodziło do przedszkola w którym była religia (dziecko nie uczęszczało) i półtorej godziny w tygodniu spędzało na samotnie bazgroląc coś

Z czym Wam się kojarzą przedszkola, czy są to skojarzenia miłe, czy negatywne?
-z osobistych doświadczeń kojarzą mi się bardzo negatywnie

Jaki kolor lub zestaw kolorów uważacie za odpowiedni dla przedszkola?
-cytrynowy, błękitny, zielona trawka (nie do końca pastelowe bo zbyt blade, ale nie na tyle intensywne by rozpraszać uwagę. i to kolory uniwersalne)
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 14:37   #5
201803290936
Konto usunięte

Akademia Przedszkolaka - brzmi dumnie .
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 14:46   #6
biip
Raczkowanie

Zastanawiam się między Akademią Jasia i Małgosi a przedszkolaka, ale chyba lepiej brzmi Jasia i Małgosi.
matematyka pr
chemia pr
niemiecki pr
biip jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 15:57   #7
mel89
Zakorzenienie

Też studiuję grafikę Głosowałam na Akademia Jasia i Małgosi, bo postacie kojarzą się z dzieciństwem, b. udana nazwa moim zdaniem.

Akademia Przedszkolaka..? Toż to prawie to samo co "Przedszkole", ehh.. Dziwi mnie baaardzo że to ma najwięcej głosów, a jest najmniej pomysłowe.

A "Zaczarowany ogród" niestety kojarzy mi się z "magicznym dotykiem", jeśli wiesz co chcę powiedzieć

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-04-15, 16:09   #8
Jamajka007
Zakorzenienie

Akademia Przedszkolaka
Dzieciaki będą dumne, z uczęszczania do Akademii
Chociaż "Akademia Jasia i Małgosi" to też fajny pomysł

"Każdy popełnia głupstwa, kiedy jest nieszczęśliwy.."

Jamajka007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 16:58   #9
ulinkaaa
Zakorzenienie

Akademia przedszkolaka, choc nie jest to nazwa zbyt wyszukana...
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 18:27   #10
Celestia
Zakorzenienie

ja wzięłam akademia przedszkolaka
Celestia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-15, 19:32   #11
bartnix
Rozeznanie

GG do bartnix

wybrałam akademię przedszkolaka, jaś i małgosia jakieś takie oklepane jest mnóstwo przedszkoli z nimi, przynajmniej tak mi się wydaje, a poza tym jakoś nigdy nie kojarzyli mi się z przedszkolem

jak szaleć to szaleć

bartnix jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-16, 02:00   #12
Decadence
Rozeznanie

Z tego co pamiętam Jaś i Małgosia przeżyli niezłą traumę
Akademia Przedszkolaka pasuje, ale niczym się nie wyróżnia, chociaż może jest dobra, bo budzi zaufanie.
Zaczarowany Ogród podoba mi się najbardziej. Kojarzy mi się z historią tajemniczego ogrodu w książce, dzieciaki przechodzą przez ukryte drzwi i znajdują piękny ogród.
Stary 2010-04-16, 07:12   #13
Gwendolina
Przyczajenie

GG do Gwendolina

Dziękuję Wam wszystkim bardzo serdecznie za odpowiedzi i pomysły! Naprawdę bardzo nam pomagacie
Widzę, że nazwa Zaczarowany Ogród budzi pewne kontrowersje. Powstała ona głównie dlatego, że marzy nam się, aby nasze przedszkole miało duży zielony ogród z placem zabaw. Powinnam była to chyba wyjaśnić w pierwszym poście
Jeszcze raz bardzo dziękuję i zachęcam do dalszych komentarzy ^^
Stary 2010-04-16, 08:29   #14
xjustyniaaax
Zakorzenienie

akademia przedszkolaka , rzeczywiście brzmi dumnie <yes>
Stary 2010-04-16, 09:25   #15
mmk
Raczkowanie

a mnie się właśnie podoba Zaczarowany Ogród.
Akademia kojarzy mi się z nauka (a dzieci idac do przedszkola nie tylko chcą się uczyć, ale również bawić), "Jasia i Małgosi" - takie imiona to pewnie ma nie jedno przedszkole.
A zaczarowany ogród to brzmi dla dziecka fascynujaca - zapytałam moje dzieci (co prawda juz pierwszo- i piątoklasistów), ale jednogłośnie orzekli, że to taka fajna, tajemnicza nazwa. Coś co jest zaczarowane dzieciakom fajnie sie kojarzy - może lepiej zapytać samych przedszkolaków, do jakiego przedszkola chciałyby chodzić.
A jeżeli jeszcze planujecie piękny ogród z placem zabaw - to ta nazwa jest idealna.
Jeżeli pytasz o samo przedszkole - moje dzieci chodziły do kilku, wiec mam porównanie - przedszkole musi byc bezpieczne, muszą być ustalone pewne reguły (np. odbierania dzieci - choc coraz częściej tak jest, zdarzyło mi się, że teściowa nie mając "zezwolenia" dziecko zabrała), kadra personalan musi byc przede wszystkim dla dzieci, a nie że pracują bo muszą, a to miałam w jednym z przedszkoli - co chwilę zdarzały się dziwne sytuacje (ktos z czegos spadł itp) raz syn dostał w buzię piłką tak mocno, ze wypadł mu ząb trzonowy, nikt mnie nawet o tym nie powiadomił, a jak spytałam, gdzie był wychowawca, to się okazało, że sobie kawkę piły w innej części placu zabaw. W każdym razie jak mój syn szedł ostatni dzień do przedszkola, chciałam mu kupić kwiaty dla wychowawczyni, a on mi na to, że on jej kwiatów nie da, bo sobie na to nie zasłuzyła - jak mu kupię kwiatki to je da kucharce.
Doskonała kadra to podstawa dobrego przedszkola.
No i grupy - im mniejsze tym lepsze (takie ok. 15 dzieci) - dzieci wiecej wynoszą z zajęć, czują większe zainteresowanie swoja osobą, a to dla nich ważne, szczególnie na początku.
Jakie kolory w przedszkolach - przedszkola muszą być kolorowe, wesołe i żywe kolory, które dzieci zachęcą do przychodzenia.
Przedszkole wybierałam sama - choć raczej kierowałam się względami praktycznymi z uwzględnieniem jakości. Mam do porównania 3 przedszkola, do których uczęszczały moje dzieci:
1) nieduze przedszkole, z niewielkimi salami, kilkanaście osób w grupie (właśnie ze względu na wielkość sal) , piękny zacieniony drzewami, bezpieczny plac zabaw, przecudowny personel, interesujacy się "problemami" swoich podopiecznych - niestety jak to bywa w Polsce budynek został komus sprzedany, a przedszkole zlikwidowano.
2) w miarę nowoczesne przedszkole, duże sale, grupy 25 osobowe, ale już zainteresowanie dziećmi mniejsze - jeden plus to duza zjeżdzalnia do basenu z piłkami w środku przedszkola (rozrywka na zimę) - niestety ze wzglądów zdrowotnych mojej mamy (która dzieci odbierała) musiałam przeniesć gdzieś bliżej
3) również duże przedszkole, duże sale, dużo dzieci w grupie, plac zabaw, jak pustynia - zero cienia, zero opieki, tragedia, przedszkole z jednolitymi ścianami, bez kolorów, bez życia, wojna o zabawki, bo mało (ale jak chciałam zostawic po moich dzieciach to sie dowiedziałam, że oni mają) - dla mnie totalne nieporozumienie

Troche się rozpisałam, ale prosiłaś również o odpowiedzi na pytania, wiec odpowiadam, mam nadzieję, że choć trochę będę pomocna.
Życzę udanego projektu i pozdrawiam
mmk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości