|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
dziecko-gdzie musi/może isc do szkoły ?
Zakładam ten wątek tutaj ,ponieważ plotkowe czyta wiecej osób.
Mam do Was pytanie odnośnie tego ,czy dziecko mieszkające na wsi może pójść do szkoły miejskiej ,czy w gre wchodzi tylko szkoła gminna ?(zerówka ) Czy znacie jakieś ustawy,rozporządzenia,str ony internetowe dotyczące mojego pytania? Czy tylko dzieci posiadające meldunek w mieście mogą chodzic do szkoły miejskiej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: dziecko-gdzie musi/może isc do szkoły ?
Tak, mogą. Jeśli tylko w szkole, do której chcesz posłać dziecko, jest miejsce, dziecko powinni przyjąć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dzięki Szajajabo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Konto usunięte
|
Dodam tylko, że dzisiaj, kiedy szkoły walczą o dzieci, kompletnie nie powinno być problemu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
My zapisalismy dziecko do szkoly rejonowej -pasuje nam ,a i tak dostalismy zaproszenie do szkoly obok ,wiec chyba miejsca sa wolne.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Obowiązek szkolny obowiązuje w Polsce dzieci od 6 roku życia.
Szkoły publiczne mają swoje obwody, do których należą określone miejscowości, lub ulice (dzielnice). Ale obwody służą tylko do tego, zeby ten obowiązek można było wyegzekwować. Rodzic ma pełną swobodę w tym gdzie wyśle swoje dziecko. Do szkoły na wsi, czy w innym mieście. Informuje się tylko szkołę obwodową, że dziecko spełnia obowiązek szkolny gdzie indziej. Mam nadzieję, ze wytłumaczyłam w miarę jasno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() Ale na co ja mam się powolać skoro w miejskiej szkole twierdza ze dziecko musi miec meldunek. Mieszkamy pod miastem i mamy blizej do szkoly w miescie -2 km. a do wiejskiej 3,5 -4 km |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Teraz obojętnie, gdzie dziecko zapiszesz tam je przyjmą.
Pamietam,że mama miała ze mna kłopot, bo zapisała mnie do innej podstawówki niz mój rejon. Ale to był przełom lat 80/90 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Raczkowanie
|
kiedys nie bylo tak .
Ja chodzilam do tej wlasnie miejskiej szkoly. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepiej będzie jak skontaktujesz się z najbliższym kuratorium oświaty. Tam Ci udzielą najdokładniejszej odpowiedzi. A ja jeszcze poszukam w pracy w aktach prawnych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
No wlasnie dlatego dziwi mnie podejscie tej szkoly .
Miejsca sa ,bo z meldunkiem przyjmuja od razu . Wiem, że ta szkola gminna walczy o uczniow ,bo chodzi do niej malo dzieci. Juz sama nie wiem,w koncu zapisze dziecko do tej wiejskiej szkoly,(ona poziomem nie odbiega wcale od tamtej )ale chcialabym wiedziec jaka jest prawda. Dodam,ze ja chodzilam do szkoly miejskiej i wszystkie dzieci z mojej miejscowosci też . Dopiero od tego roku jest taki problem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Kążda szkola ma prawo przyjac dziecko.Nie ma obecnie rejonizacji.Ma pani prawo zapisac dziecko gdzie chce(warunek nie przyjęcie jest brak miejsca)Zameldownie tu nie ma znaczenia, podaje pani adres zamieszkania dziecka i rodzicow (jeśli jest inny)W razie problemow jest kuratorium i rzecznik praw ucznia.Pozdrawiam i proszę się nie dac zbyc!!! Jestem nauczycielem i w razie pytan proszę do mnie pisac.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
|
Bardzo dziękuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Nie zgadzam sie. Rejonizacja jest - po prostu szkoła, w której rejonie dziecko znajduje się, musi ucznia przyjąć. Nie moze odmówić.
Wiele lat temu rejonizacja też była (w końcu urzędnicy kochają przepisy ![]() PS. Również jestem belfrem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Wtajemniczenie
|
napewno teraz nie ma problemu aby dziecko wyslac do dowolnej szkoly ale pamietam jak ja szlam do zerowki to rodzice niezle sie napicili zebym chodzila to innej szkoly niz nalezalam i to bylo w tym samym miescie a byly probllemy z dyrektorem z tym oczywiscie do ktorego szkoly nalezalam a rodzice chcieli zebym chodzila do innej.
.
watek kosmetyki https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post16332141 Miłość nie polega na wzajemnym wpatrywaniu się w siebie, ale wspólnym patrzeniu w tym samym kierunku. /Antoine de Saint-Exupéry/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:36.