|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
![]() tortillas
znalazłam jkiś genijalny przepisik na placki tortillas, problem w tym że jeszcze nigdy ich nie robiłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: tortillas
Ewelinko u mnie to zalezy ile czasu smaże je na patelni , z reguły jest to jedna minuta i sa zazwyczaj nieco, dosłownie NIECO ,bardziej oporne niż naleśniki. Ale dodaję przepis według których je robię:
20 dag mąki pszennej 2 łyżki maki kukurydzianej( nie musi być) 1/4 szklanka wody 10 dag masła szczypta soli Mąkę wyrabiamy z masłem.W trakcie dolewamy wodę.Musimy otrzymać miękkie i elastyczne ciasto.Przykrywamy je i odstawiamy na 20 min.Dzielimy ciasto na 10 części,formujemy w kulki.Wałkujemy cienkie placuszki. Na mocno rozgrzanej teflonowej patelni smażymy placuszki 1 min( im dłużej na patelni bedą tym będą bardziej kruche i twardsze więc niedobrze jest smażyć je na złoto)Odkładamy na talerz, gdy ostygną zawijamy i wkładamy do lodówki..Gdy sa potrzebne wyjmujemy i kładziemy na kilkanaście sekund na gorącą patelnię( kilkanaście sekund po każdej stronie, by tylko ogrzać). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
Dot.: tortillas
275 g mąki kurydzianej
szczypta soli 4 łyżki oliwy ja znalazłam taki przepis ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-09
Wiadomości: 2 431
|
Dot.: tortillas
Ewelinko ja robię najczęściej na wzór KFC czyli
kawałki kurczaka opanierowane w płatkach owsianych połamanych zmieszanaych z bułka tartą , przysmażonych, kawalki pomidora , ogórka, sos czosnkowy czasem polane roztopionym serem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-08
Lokalizacja: Rawa Maz./Łódź
Wiadomości: 4 621
|
Dot.: tortillas
to zależy jaka tortilla. Hiszpańska czy meksykańska? To co dziewczyny podają to meksykańska.
__________________
Żona z mężem w restauracji. Żona zamawia: - Stek, pieczone ziemniaczki i lampkę wina... - A warzywo? - pyta kelner. - On? To samo co ja. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-01
Lokalizacja: z daleka
Wiadomości: 34 839
|
Dot.: tortillas
uwielbiam tortilas mniam ,szkoda ze gotowe sa takie drogie grr ,mam przepis i moze wkoncu sie zmotywuje i spróbuje zrobic.
jezeli chodzi o wkład to najczesciej mieso mielone,papryczka chilii,kukurydza,czerwona fasola,cebula,czosnek lub filet z piersi kurzej pokroic i zamarynowac w przyprawie gyros. do tego sosy pomidorowe lub inne gotowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
![]()
Jejciu a ja robilam tortille i w ogole mi sie nie udala
![]() ![]() Edytowane przez Basiula Czas edycji: 2005-06-28 o 15:14 Powód: Literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: tortillas
Cytat:
![]() Ja jadlam tortille tylko w Mc' Donaldsie i musze przyznac, ze sos ktory tam byl bardzo przypominal mi sos seczuanski Uncle Bensa (no moze byl mniej ostry ![]() Znalazlam cos takiego: http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/ob...t.php?id_p=437 i takiego: http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/ob....php?id_p=6215 (alez sobie smaka narobilam...) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: tortillas
Ale sa dwa rodzaje tortilli-jedna to mniej wiecej taka jak w McDonaldsie czyli jakieś mięsko i warzywa zawinięte w "naleśnik" a druga to tortilla hiszpańska czyli plasterki ziemniaków smażone z jajkiem na patelni
__________________
"Jeśli chcesz grać w piłkę, musisz myśleć jak piłka."
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
|
Dot.: tortillas
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-04
Wiadomości: 9 298
|
Dot.: tortillas
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
![]()
Ciezka sprawa-moze maja jakis specjalny sposob na to hmmm.....
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 154
|
przepis na tortillę
pilnie potzrebny przepis na tortillę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-02
Lokalizacja: łódz
Wiadomości: 523
|
Dot.: przepis na tortillę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: dolnyśląsk
Wiadomości: 638
|
![]()
T o r t i l l a:
__________________
To człowiek człowiekowi najbardziej potrzebny jest do szczęścia. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
![]()
Mi kolejny raz przyszla ochota na ta tortille i pytanko Robila to ktoras z was
na patelni ??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2005-06
Wiadomości: 58
|
Dot.: tortillas
nadzienie
quesadillas ( ![]() 12 tortilli ok 300 ml gestej smietany ok 200 g startego zoltego sera mala cebulka, drobno pokrojona lyzeczka chili swieze zielone chili, drobno pokrojone lyzka kolendry wymieszac rozlozyc na polowie tortilli, zlozyc, a brzeg zabezpieczyc wykalaczka. smazyc na patelni po 45 s z kazdej strony i jeszcze raz po 45 s z kazdej strony, az do rozpuszczenia sera. zjadac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
![]()
Ja robię placki tortilla bardzo często i wychodzą super!!!
![]() 2 szkl maki kukurydzianej 1 szkl mąki pszennej 1 łyżka masła sól wody ile zabierze (ok 300 ml) To wszystko zagniatam. ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi (dosyc miekkie). Ciasto dzielimy na małe kawałki i wałkujemy na bardzo cienkie placki. Bron Boże nie piekę tych placków w piekarniku! Należy je smażyć na suchej patelni do momentu aż pojawi sie kilka brązowych plamek na plackach (nie rumienimy ich całkiem bo będą twarde). wychodzi około 8-10 placków, w zależności od wielkości. POWODZENIA! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 765
|
Dot.: tortillas
Wypróbowałam pewien przepis na tortillę. Wyszły rewelacyjnie
![]() Tortilla pszenna: 450 g maki pszennej 1 lyzeczka soli 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny 180 ml wody<--warto dokładnie trzymać się tej wartości Wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, margarynę, sól. Dodajemy wodę powinna być bardzo ciepła! Mieszamy łyżką, żeby się nie oparzyć. Za chwilę powinna nieco ostygnąć tak, że będziemy mogli zagnieść ciasto rękami. Gotowe ciasto powinno wyglądać mniej więcej jak ciasto na pierogi czy pizzę. Odstawiamy na 10 minut. Odrywamy kawałki ciasta (wielkości piłki golfowej) i wałkujemy jak najcieniej podsypując mąką, w razie potrzeby. Placki piecze się na bardzo mocno rozgrzanej suchej patelni. Po 30 sek - 50 sek z każdej strony. Ważne, żeby zbytnio nie wysuszyć placka. Ma on być blady z charakterystycznymi ciemniejszymi kropkami w niektórych miejscach. Po upieczeniu placka, szybko kładziemy go na talerz, który szczelnie wkładamy do foliowego worka lub zakrywamy folią do pieczenia. W to samo miejsce dokładamy nowe placki. By się razem "zaparzały". Spowoduje to, że nieco zmiękną. Teraz tylko farsz i gotowe. Smacznego ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:49.