|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
minimalistyczny świat Andrew'a Kinga
Pewnie nikt z Was nie słyszał o owym Kingu
![]() Sama dużo o nim nie wiem, ale jego prace mnie w pewien sposób urzekły. Nie mogę powiedzieć, że są dla mnie idealne, ale przekonuje mnie ich prostota. Są takie czyste i równomierne. Podobają mi się zachowane proporcje, np. na pierwszym i drugim obrazie - ludzie są jak mróweczki przy monumentalnym gmachu kościoła. Świat na jego obrazach jest taki pusty, trochę przerażający. Niemniej jednak ja wyczuwam optymizm w jego pracach - świadczy o tym np. ten motywie latania: na parasolach, sznurkach od bielizny ![]() http://www.andrewkingstudio.com/ Lubicie taką sztukę? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: minimalistyczny świat Andrew'a Kinga
Bardzo interesujące.
Osobiście nie cierpię szeroko pojętej tzw. sztuki nowoczesnej, ale te obrazy rzeczywiście coś w sobie mają. Przynajmniej nie są to plamki, kropki i kreski. Są to historie - moim zdaniem dowcipne, głębokie (! - mimo minimalizmu formy), inteligentne ![]() Nie widzę tu pesymizmu. Raczej przewrotność i ironię. Naprawde, bardzo miła dla oka i dla trybików w mojej głowie sztuka ![]() Dzięki Magus.
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe! Również zwróciłam uwagę na tych odlatujących ludzi, sznur do rozwieszania prania, itd. A może to ma jakieś znaczenie, że odlatują z akurat z tego, a nie innego miejsca? I to, że postacie są takie małe w stosunku do przedmiotów ich otaczających, np. na polu.
Ale "urzekające" - to jest odpowiednie słowo, też to czuję. Jest w tych obrazach coś absolutnie przyciągającego.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Zgadzam się, interesująca twórczość. Ale przeglądając galerię dopadło mnie przygnębienie. Obrazy przedstawiające maleńkie postacie przy budowlach sakralnych interpretuje jako stan oddalenia od Boga jako istoty niezrozumiałej, niepojętej, która przytłacza człowieka swą potęgą ("First Day Of Abduction"). Z większości obrazów również bije swego rodzaju lęk, te monumentalne budowle z których wypadają różne pojazdy – zupełnie jakby człowiek stał się niewolnikiem cywilizacji, którą stworzył, małym trybikiem posłusznie spełniającym swoją rolę, dla którego jedyną alternatywą jest przepaść ("Suicide Of A Pacer"). Aż nie sposób przeoczyć tej silnej potrzeby wyrwania się, nawet za cenę życia. Dwa z obrazów szczególnie przykuły moja uwagę: "Boy Watching Hole" - nikt poza chłopcem nie widzi wyrwy na drodze, którą idzie spora grupa ludzi, w którą ktoś niewątpliwie wpadł. Sądze że ta postać jest związana z obrazem "Jealousy Wears Red". Autor wyraźnie nie czuje się związany z otaczającym go światem, ale chyba zazdrości mu tej beztroski. Całość ma dla mnie jasne przesłanie - kryzys egzystencjalny.
Generalnie bardzo mi się podoba ![]()
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mimo to, wciąż tam wracają. To jest też znaczące, tak myślę. Tak się zastanawiam nad jakimś elementem wystroju pokoju, myślałam o reprodukcjach w antyramach i przyznaję, że mi ciekawy pomysł podrzuciłaś Magus! Goldfish, lubisz Kinga? (ale tego drugiego, bo tu też o Kingu przecież ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#6 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://www.wizaz.pl/forum/showthread...t=stephen+king
![]() |
![]() |
#8 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cheer, ja mam w pokoju Rene Magritte'a i Franka Taylora. Też fajni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kazdy człowiek odbierze to oczywiście inaczej, każdy przepuści to przez swój własny filtr - i wspaniale - takie już święte "prawo punktu widzenia" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Zgadzam się całkowicie w temacie interpretacji. To jest piękne w sztuce, że nie narzuca jak matematyka określonego wyniku (brr…bleh…matematyka,hihi ..). A jak przyjemnie o tym podyskutować ![]() Ale w kwestii „stuprocentowości” tak do końca, to się nie zgadzam.Tworzeniu niewątpliwie towarzyszy cała gama emocji, lecz czy to zobowiązuje twórcę do przelewania ich na płótno czy papier? I czy są one zawsze zgodne z emocjami jakie w zamierzeniu autora ma wywołać określone dzieło? A może twórca chce pozostać „niemym świadkiem” jak w np. „Śmierć Marata” pędzla Jacques-Louis Davida, bądź wyłącznie zrelacjonować jakieś wydarznie np. „Bitwa pod Grunwaldem” Jana Matejki, czy zwrócić uwagę na pewne zjawiska społeczne np. „Czerwony autobus” Bronisława Wojciecha Linkego. Warto też zadać pytanie w jakim stopniu można utożsamiać z autorem przesłanie jakie niesie jego dzieło? W przypadku „Krzyku” Muncha wątpliwości raczej nie ma, że obraz jest odzwierciedleniem jego stanu umysłu, ale analizując twórczość Dalego już takiej pewności nie mamy. Myślę, że ten konkretny obraz coś innego będzie symbolizował osobno, a coś innego w ujęciu całościowym. Może ważna jest kolejność? Hmm... a to zagadka. No bo co by nie gadać, ulatują ![]()
![]() |
![]() |
#13 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Artysta, jeżeli chce być wiarygodny, musi to, co tworzy czuć (i tu się zgadzamy, ale - ) to, co czuje przelać na płótno (badź papier) tak, żeby odbiorca odebrał ten jego "kod" uczuciowy. Bo wtedy dociera do niego cała esencja tego obrazu, nie tylko fizyczność dzieła - ale też jego podszewka, wszystkie uczucia, którymi są podbite jego ramy. Nie lubię przesadnej dosadności w sztuce, ale wolę myśleć, że Bach tworzac "Kantate o Kawie" myślał tylko i wyłącznie o ciemnych ziarnach, niż o swoich 11 dzieciach ![]() Widomo, że są obrazy, które mają tylko relacjonować pewne wydarzenia (chociażby wspomniane płótna Matejki), ich do tego nie mieszam. Ale w obrazach niebanalnych doszukuję się ich sensu w uczuciach, które czuję ja i które mógł czuć ich autor, kiedy dany obraz malował. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:18.