|
|||||||
| Notka |
|
| Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Raczkowanie
|
Wielkanoc W Wielkiej Brytanii
Czy w UK także idzie się do kościoła poświęcić palmę? Myślę, że skoro wiara ta sama to i zwyczaje w kościele katolickim pewnie te same - ale nie chciałabym być jedyną z palmą
- nieźle to zabrzmiało . A co ze święconką, czy Anglicy także robią koszyczek ze święconką . Może Oni mają troszkę inną tradycję.Pomocy
|
|
|
|
|
#2 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Wielkanoc W Wielkiej Brytanii
Podnoszę wątek licząc na waszą pomoc, bo święta tuż tuż
|
|
|
|
|
#3 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Wielkanoc W Wielkiej Brytanii
Hej,
Cos takiego znalazlam na Wikipedia odnosnie niedzieli palmowej w kosciele katolickim: Originally the Roman Catholic Church officially called this Sunday the Second Sunday of the Passion; in 1970 the formal designation was changed to Passion Sunday, a change that has caused considerable confusion because the latter term had heretofore been affixed to the previous Sunday, or the fifth within Lent. In the Passion Week liturgy, on Palm Sunday palm fronds (or in colder climates some kind of substitutes) are blessed outside the church building and a procession enters, singing, re-enacting the entry into Jerusalem. These palms are saved in many churches to be burned the following year as the source of ashes used in Ash Wednesday services. The Roman Catholic Church considers the palms to be sacramentals. Ja nigdy nie bylam w angielskim kosciele, bo mam niedaleko nasz ojczysty, ale wiem ze nawet w anglikanskim kosciele poswiecaja palemki w ksztalcie krzyza i chyba sa rozdawane w kosciele. Jesli chodzi o swieconke, to z tego co sie orientuje nie ma tu takiej tradycji, ale moge sie mylic. Jesli chodzisz do angielskiego kosciola to najlepiej zapytac ksiedza albo ktoregos z wiernych przychodzacych do kosciola. Tak chyba najprosciej i bedziesz miec pewnosc co do obrzadkow. Powodzenia. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:44.

- nieźle to zabrzmiało
. A co ze święconką, czy Anglicy także robią koszyczek ze święconką
. Może Oni mają troszkę inną tradycję.