|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Układ urządzeń w kuchni
NAwet nie wiedziałam, ze w kuchni muszą być różne strefy:
" strefa zapasów (lodówka, zamrażarka i produkty w szafkach, szufladach, cargo)
http://przyjazneinnowacje.pl/kuchnia...na-przestrzen/ |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Układ urządzeń w kuchni
Nic nie musi być, co najwyżej może.
Każdy sobie urządza kuchnię: 1. Tak, jak mu wygodnie 2. Tak, jak mu metraż i układ pomieszczenia (oraz meble) na to pozwalają. |
|
|
|
|
#3 |
|
kobieta za ladą
|
czemu zaraz muszą?
ja o takim podziale to czytałam w ksiązkach kucharskich z lat 80 ![]() a teraz często sie widzi np kuchenka a piekarnik 13 szafek dalej
9 lipca 2014 godzina 2 .00 -------- 20.04 2015---świat się zatrzymał ![]() trzeba dzisiaj nie mieć czasu Edytowane przez dudipopka Czas edycji: 2010-08-06 o 14:28 |
|
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
A gdzie jakaś strefa do kuchennych igraszek?
jak wszystkie to wszystkie
|
|
|
|
|
#5 |
|
BAN stały
|
Ja mam urządzoną tak,aby była wygodna w użytku,a ie jak "powinna".
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
musi to na rusi
![]() Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
kobieta za ladą
|
strefa żarcia pominieta heheh(stół
)
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Chyba skupiłyście cała swoja uwagę na słowie" muszą"
![]() A ja powiem tak: są pewne zasady projektowania wnętrz , w tym kuchni. Dotyczą one także prawidłowego, zgodnego z przepisami podłączania urządzeń kuchennych (np. kuchenka gaz. min. 0,5 m od okna). Służą one naszej wygodzie i bezpieczeństwu a to ważne jeśli prowadzi się tam działalność nieco szerszą niż zagotowanie wody na herbatę. Warto z nimi się zapoznać a nie zdawać się na własna " kreatywność" i planować kuchenkę przy ścianie a za nią zlewozmywak, lodówką zastawiać okno, bo tak nam się podoba. Wcześniej czy później rozczarujecie się! W sprawie stref: jeśli nawet gotujecie tylko herbatę to już macie w kuchni wszystkie strefy: - zapasy: półka, na której trzymacie herbatę, - przechowywanie: półka, na której stoi wasz kubek, - zmywanie: zlew, zmywarka, - przygotowanie; blat, na którym stawiacie kubek i lejecie do niego wodę, - gotowanie: kuchenka ew.blat na którym stoi dzbanek. Jeśli te wszystkie elementy rozmieścić co 5m to przy zwykłej herbacie można się nabiegać ! |
|
|
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
uważam, że sztuczny podział na strefy może się nie sprawdzić. po sobie widzę, że lubię mieć wszystko w zasięgu ręki. tzn - robię kanapkę, to nie biegam po całej kuchni (chleb->masło->lodówka->szuflada z nożami). podobne zasady przy innych czynnościach. moja kuchnia jest urządzona pode mnie i ustawienie obecne wyszło dopiero "w praniu". u tż jest zupełnie inaczej (bliżej do zaprezentowanego przez Ciebie podziału, ale też niezupełnie). źle mi się tam pracuje.
|
|
|
#10 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
i nie mam okna a meble se niestety ustawiam jak mi sie podoba i gdyby kuchnia moja miala okno a obok niego pasowała mi lodówka(w sensie gabarytowo) tobym se ją tam postawiła nie dajmy sie zwariować
|
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie z powodu maleńkiej kuchni kuchenka jest obok zlewozmywaka - no niestety tak to jest urządzone :-( I nie uwarzam ze dobrze ale inaczej się nie da.
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiem, bo moja babcia do tej pory ma kuchenkę obok zlewozmywaka, a dawno temu i u mnie w domu tak to wyglądało
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nadal mam w rodzinnym domu kuchenkę obok zlewozmywaka i w wynajmowanym mieszkaniu także, szczerze powiem że nie wiedziałam że teraz sa jakieś inne zasady ustawiania sprzętów w kuchni
![]() To gdzie ma ta kuchenka stać - nie może koło zlewu? ;> |
|
|
|
|
#15 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie kuchnia za mała na jakies strefy i wszystko w jednym miejscu jest
|
|
|
#16 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#17 |
|
Raczkowanie
|
Może, czasem nie ma wyjścia jeśli kuchnia b.mała, ale lepiej, gdy są rozdzielone blatem roboczym . Jeśli kuchnia jest wąska i tak ma podłączone urządzenia, że od prawej: przy ścianie kuchenka, potem zlewozmywak- to nawet nie ma gdzie garnka odstawić. Za PRL montowano urządzenia jedno za drugim, nawet w dużej kuchni. Przychodził hydraulik z uprawnieniami do gazu i miał podłączyć kuchenkę i zlewozmywak. Miała się zgadzać ilość: jedna kuchenka, 1 zlewozmywak. Po odbiorze mieszkania ten sam hydraulik mógł nam np. kuchenkę przesunąć dokręcając kawałek rury i dopasować do mebli. To nie był problem, ale niektórzy traktowali miejsce podłączenia kuchenki i zlewu jak święte i nawet wymieniając meble nadal tkwili w starym układzie.
Edytowane przez ivonkapiwonka Czas edycji: 2010-08-06 o 21:25 |
|
|
|
|
#18 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ustaw tak byle było wygodnie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#19 |
|
Raczkowanie
|
Tak naprawdę układ kuchni zależy nie od ogólnie przyjętych zasad, nie od porad w ksiązkach, czasopismach, stronach internetowych, ani nawet od naszego widzi mi się, ale od tego, jak zosatło zaprojektowane mieszkanie/ dom. Zlewozmywak, zmywarka tam, gdzie mamy wodę i odpływ. Piecyk gazowy ( i kuchenka też) tam, gdzie dostaliśmy zezwolenie od gazwoników. Ponadto kuchenkę trzeba dać na ścianie z kominem, żeby na nim przymocować okap, wiadomo dlaczego. Wszelkie urządzenia elektryczne najlepiej w pobliżu gnazdek itd. itp. No i niczego nie postawimy pod drzwiami, bo do kuchni trzeba jakoś wejść, a bywa czasem, że też przejść przez nią do innego pomieszczenia. Jasne da się zmienić niektóre rzeczy, np. rury z wodą, gniazdka czy miejsce drzwi, ale już np. komina nie przestawimy. Pozatym takie "przemieszczaniem rur" jest dość kosztowne.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:23.

jak wszystkie to wszystkie

wiem, bo moja babcia do tej pory ma kuchenkę obok zlewozmywaka, a dawno temu i u mnie w domu tak to wyglądało