|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
sos rybny ??
Moje drogie panie
![]() Szukam przepisu na sos/wywar rybny który jest stosowany w wielu przepisach chociażby w telewizji. Zapominaja jednak dodać jak się robi taki wywar , a może kupuje się go od razu ? No cóż... Mistrzynią kuchni nie jestem ![]() Dziękuje z góry za pomoc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 844
|
Dot.: sos rybny ??
najprosciej chyba kupic w sklepie z azjatyckimi produktami (albo w zwyklym supermarkecie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-02
Lokalizacja: Elbląg
Wiadomości: 232
|
Dot.: sos rybny ??
O sosie rybnym to nie słyszałam. A wywar rybny robi sie tak samo jak mięsny. Gotujesz włoszczyznę, gdy będzie miękka dodajesz rybę. Chwilę gotujesz(nie za długo bo ryba się rozpadnie). Odcedzasz wszystko i jest wywar rybny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-01
Wiadomości: 15 844
|
Dot.: sos rybny ??
aha: sos i wywar rybny to nie to samo
![]() znalezione w necie: "Sos rybny - przyprawa używana w kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, używana do doprawiania i dosalania potraw. Zrobiony jest z anchois, soli i wody, i należy go używać z umiarem, ponieważ ma bardzo intensywny smak." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-03
Lokalizacja: Dolny Śląsk/West Yorkshire (UK)
Wiadomości: 675
|
Dot.: sos rybny ??
W sklepach np w Niemczech, Anglii można kupić kostki bulionowe z ryby. Tak jak u nas są buliony w kostkach z kurczaka czy wołowe, to tam maja takie rybne. Może o takie chodzi???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: sos rybny ??
Typowy wywar rybny otrzymuje się z gotowania ryby tak jak w przypadku warzywnych czy mięsnych. Fajnie jest z parowarem, bo tam cały sok z gotowanych rzeczy spływa do pojemnika na dole. Ale o sosach rybnych nie mam pojęcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.