|
|||||||
| Notka |
|
| Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Przyczajenie
|
Kwasowy problem
Witam drogie wizażanki i wizażanie!
![]() Mam pewien problem- w przeciągu miesiąca MUSZĘ doprowadzić moją trądzikową skórę do względnego porządku. Oczywiście nie łudze się na to że uda pozbyć mi się pryszczy i zaskórników całkowicie, ale zależy mi na tym by powierzchnia mojej skóry wyrównała się, problem "czarnych kropek" których jest w strefie T multum zmniejszył się o chociaż 50 %, aby pory optycznie zmniejszyły się a nowe pryszcze pojawiały się z mniejszą częstotliwością. Moim pomysłem na poprawienie kondycji skóry było używanie dwóch kremów z kwasami razem: Effaclaru Duo zwierającego LHA, BHA i kwas linolowy na dzień, a na noc Cleanance K od Avene z AHA i BHA. Stężenia tych kwasów w ww specyfikach niestety nie są mi znane ![]() Pytanie do Was: czy takie połączenie wyjdzie mojej skórze na dobre? czy może jednak mam się spodziewać jedynie paskudnego wysuszenia? o co uzupełnić ewentualną kurację? a może jeden kosmetyk w zupełności wystarczy? Dziewczyny i chłopacy, proszę Was o pomoc! Dodam że mam 18 lat, i oba produkty mam aktualnie w domu. Nigdy nie przeprowadzałam na swojej skórze kuracji kwasami. |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kwasowy problem
Na Twoim miejscu nie używałabym dwóch produktów z kwasami jednocześnie
|
|
#3 |
|
Obcy 8 pasażer Nostromo
|
Z kwasami trzeba ostrożnie.
Ja radziłabym zacząć pojedynczo i obserwować cerę. (Powiem szczerze,że na mnie kwasy BHA ( w dawnym Effaclarze) nie działały w ogóle nic a nic a kwas glikolowy z retinolem ( zawarty w dawnym Diacnealu) szybko doprowadziły moją twarz do porządku) Chociaż trwało to dłużej niż miesiąc ![]() A nie myślałaś o jednorazowym peelingu np. migdałowym u lekarza? To dość radykalne ale jednocześnie bezpieczne (pod okiem fachowca) Cokolwiek zdecydujesz pamiętaj o nawilżaniu i ochronie p/słonecznej |
|
|
|
|
#4 |
|
Raczkowanie
|
Ja proponuje do pielęgnacji zewnętrznej dodać suplementy, np olej z ogórecznika , albo kup taki do picia albo w kapsułkach i cynk
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zadomowienie
|
Stosuj przez 1 miesiąc 1 preparat, potem 2ego miesiąca drugi i zobacz, które kwasy lepiej działają na Twoją skórę
|
|
|
|
|
#6 |
|
Zakorzenienie
|
1. jeden krem z kwasem na początek
2.nawilżający krem - koniecznie 3.stosując kwasy bardzo możliwy jest wysyp syfów i wcale nie od razu, a np za miesiąc [ja tak miałam]; ale to powinnaś wiedzieć, skoro postanowiłaś stosować kwasy 4.jeżeli masz dość mocny trądzik i powód dla jakiego chcesz ogarnąć mniej więcej skórę w okres jednego miesiąca jest na tyle super mega ważny, zamiast kwasów zastosowałabym maść z antybiotykiem [oczywiście po wizycie u dermatologa] 5.jeśli trądzik nie jest "ostry" czyli bardziej grudki/krostki niż ropne, zapalne krosty w celu ogarnięcia skóry w tak krótkim czasie zastosowałabym nadtlenek benzoilu, który powinien poradzić sobie z mniejszymi zmianami [preparaty typu benzacne, brevoxyl]
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:19.