Placek Królewski - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-06-17, 18:27   #1
maxi82
Zadomowienie

Thumbs up

Placek Królewski

To jest moje ulubione ciasto już od kilku lat tzn. odkąd udało mi się zdobyć przepis. Dała mi go pewna pani, która profesjonalnie zajmuje się wypiekami, a dostałam go tylko dla tego, że to znajoma mojej babci Uprzedzam lojalnie, że jest dosyć pracochłonny, ale efekt mmmmm PYCHA Na każde święta jest u nas na stole obowiązkowo Dobra dosyć tego chwalenia oto przepis:
Ciasto składa się z kilku warstw.
Placek z miodem:
45 dkg mąki
23 dkg margaryny lub masła (robiłam tak i tak jest OK)
15 dkg cukru
1 duże lub 2 mniejsze jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki miodu
jeżeli ktoś lubi można dodać pół łyżeczki cynamonu, ale nie więcej!
Wszystkie składniki miksujemy. Masa będzie gęsta i kleista, ale taka ma być. Masę wykładamy na prostokątną blachę z pergaminem. Ja tą masę układam i wyrównuję rękoma bo tak jest najłatwiej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (około 170 - 180 st) . Piec 15 - 20 minut (placek jest cienki, wyrośnie na jakieś 1,5 cm). Wszystko zależy od rodzaju piekarnika. Najlepiej po 15 min sprawdzić widelcem.

BISZKOPT:
3 kisiele wiśniowe ( jeżeli są już z cukrem to dodać tylko pół szklanki cukru; jeżeli są bez to sypiemy całą szklankę cukru)
5 jajek
3 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Miksujemy i pieczemy w takiej samej blasze jak placek miodowy tylko, że biszkopt piecze się jakieś 30 min. Też warto sprawdzić widelcem. Temperatura ta sama.

Ja zawsze piekę najpierw placek. Potem wyjmuję go żeby ostygł, a do blachy wlewam biszkopt i piekę.

MASA ORZECHOWA: ( uwielbiam ją )
25 dag orzechów ( razem włoskich i laskowych, najlepiej pół na pół) innych nie radzę dodawać.
2 kostki masła (nie margaryny!)
2, 3 czubate łyżki cukru pudru (masa nie może być zbyt słodka)
Orzechy należy zmielić ( ja je mielę w młynku do kawy)
Następnie masło (powinno być dość miękkie, ale nie rozpuszczone) zmielone orzechy i puder miksujemy na gładką masę. Ma powstać krem.

Kolejny etap to warstwy:

Placek miodowy należy przeciąć wzdłuż na dwie warstwy. To jest trochę trudne, bo placek jest cienki, ale na tym polega jego urok. Raz nadcinam nożem brzeg, a potem ciągnę nitką, albo przecinam dużym i długim nożem. W każdym razie jeżeli któraś część trochę się rozpadnie to nic, bo zawsze może iść w środek.

Należy sobie też przygotować duży kubek bardzo mocnej herbaty i dosypać do niego kwasek cytrynowy. Należy tego spróbować, a kwasku wsypać tyle, żeby płyn był bardzo kwaśny. Tym należy nasączać placki I biszkopt. Czasami trzeba dorobić, bo może zabraknąć tego płynu.

Teraz napiszę w jakiej kolejności mają lecieć te warstwy:
zaczynam od dołu:
placek miodowy ( ta część która się najmniej pokruszyła, bo będzie na samym dole)
masa orzechowa
biszkopt wiśniowy
masa orzechowa
placek z miodem
masa orzechowa
polewa czekoladowa

Placek i biszkopt muszą być nasączone. Krem radzę nakładać punktowo łyżką w kilku miejscach, bo będzie łatwiej rozsmarowywać. Nóż do smarowania kremu można moczyć co jakiś czas w zimnej wodzie, bo wtedy krem się tak do niego nie przykleja i łatwiej go na cieście rozsmarować.

Najlepiej od razu układać te warstwy na naczyniu gdzie to ciasto będzie leżało. W moim przypadku jest to zawsze duża taca. No i po kolei: kładziemy placek miodowy, nasączamy, następnie smarujemy kremem, potem kładziemy na to biszkopt znów nasączamy itd.

Mój przepis na polewę czekoladową jest taki:
6 łyżek cukru
1/3 kostki margaryny
2 łyżki kakao ( gorzkiego)
3 łyżki wody
To wszystko gotujemy w garnuszku na ogniu cały czas mieszając przez jakieś 3 minuty.

Potem placek polewamy polewą; dokładnie z góry i wszystkich boków.
Placek należy przechowywać w lodówce bo inaczej szybko się zepsuje, a poza tym taki ciepły to już nie to samo.

Mam nadzieję że wszystko dokładnie wytłumaczyłam i nie przeraziłyście się tą robotą. Naprawdę ciasto jest przepyszne. Jak raz spróbujecie to potem będzie już dużo łatwiej, a na pewno zrobicie nim furorę
Życzę smacznego

Edytowane przez maxi82
Czas edycji: 2014-04-17 o 10:41
maxi82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-17, 20:22   #2
beliczek
Zakorzenienie

Dot.: Placek Królewski

Przepis brzmi pysznie i .. tak imponująco skomplikowanie, że nie smiem się na niego prywać.
Gratuluję talentu do pieczenia słodkości.
Chętnie bym zjadła kawałek takeigo ciasta. Musi być diabelnie dobre...
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-17, 21:41   #3
maxi82
Zadomowienie

Beliczku to tak tylko groźnie brzmi . Faktycznie dużo napisałam, ale to dlatego żeby nie było wątpliwości co i jak. Najbardziej pracochłonne jest układanie warstw ( nasączanie i smarowanie kremem), ale to chyba każdy potrafi Fajnie to ciasto robi się z kimś, bo można pogadać sobie przy okazji tego smarowania, a poza tym idzie sprawniej (każda smaruje własną stronę). A ciasto jest naprawdę rewelacyjne, dlatego tak męczyłam o ten przepis

Edytowane przez maxi82
Czas edycji: 2014-04-17 o 10:42 Powód: literówka
Stary 2006-06-17, 23:13   #4
dioda87
Zadomowienie

GG do dioda87

Ja również polecam to ciacho! Jest boskie i niezbyt trudne skoro mnie sie udało to uda się każdemuchłopak mojej siostry powiedział mi, że to najlepsze ciasto jakie w życiu jadł i zażyczył sobie bym mu takie upiekła na jeg ślub.... (ciekawe tylko kiedy ten ślub bedzie)
Że chyba wiesz co robisz Boże?

Moje butelki i inne pierdołki
Moje karteczki
dioda87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-17, 23:40   #5
beliczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maxi82
Beliczku to tak tylko groznie brzmi . Faktycznie dużo napisałam, ale to dlatego żeby nie było wątpliwości co i jak. Najbardziej pracochłonne jest układanie warstw ( nasączanie i smarowanie kremem), ale to chyba każdy potrafi Fajnie to ciasto robi się z kimś, bo można pogadać sobie przy okazji tego smarowania, a poza tym idzie sprawniej (każda smaruje własną stronę). A ciasto jest naprawdę rewelacyjne, dlatego tak męczyłam o ten przepis
Teraz sobie przypominam, że to ciasto jadłam u kuzynki. Ależ to było dobre!!!
A co tam - raz kozie śmierć, najwyżej się nie uda. Piekę w przyszłym tygodniu
Przepis jest fantastycznie napisany - przejrzysty, czytelny. Dzięki maxi82
Upiekę i zdma relację "co" i "jak" wyszło
beliczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-18, 07:46   #6
agusia_85
Zadomowienie

GG do agusia_85

Ależ mi narobiłyście ochotę

Chyba sobie zrobię w tygodniu Chociaż w pieczeniu ciast nie jestem najepsza

Dzięki maxi82 za przepis

agusia_85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-18, 08:27   #7
lullaby22
Zakorzenienie

Moja ciocia jest mistrzynią jeśli chodzi o to ciasto
Bardzo, bardzo dobre i na każdej rodzinnej imrezie musi być
lullaby22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-18, 09:32   #8
maxi82
Zadomowienie

To będę czekała na wasze relacje. A ciasto w końcu nie bez powodu nazywa się "placek królewski" hehe . Powodzenia w pieczeniu, na pewno się uda
EDIT: Dioda87, tego to nie wiedziałam że to ciasto jak afrodyzjak działa, że chłopakowi aż ślubu się zachciało
Widzę że przepis znają dziewczyny ze śląska, bo stamtąd właśnie pochodzi. Ta pani która mi go dała robi właśnie wypieki na jakieś przyjęcia ( śluby, chrzciny, komunie itd.). A ja pierwszy raz jadałam go na imieninach babci no i po prostu musiałam poznać ten przepis. To była miłość od pierwszego "mlasknięcia"

Edytowane przez maxi82
Czas edycji: 2014-04-17 o 10:43
Stary 2006-06-18, 12:26   #9
dioda87
Zadomowienie

GG do dioda87

A, że ze śląska to racja bo moja mama ma go od mojej babci która była ślązaczką
Że chyba wiesz co robisz Boże?

Moje butelki i inne pierdołki
Moje karteczki
dioda87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-06-20, 17:06   #10
maxi82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dioda87
A, że ze śląska to racja bo moja mama ma go od mojej babci która była ślązaczką
Moja babcia też jest ze śląska Trzeba przyznać, że placek to rewelacyjnie im wyszedł na tym śląsku

Edytowane przez maxi82
Czas edycji: 2014-04-17 o 10:44
Stary 2007-04-08, 22:24   #11
Minoda
Rozeznanie

GG do Minoda

Ja właśnie jadłam ten placek w nieco zmodyfikowanej wersji, faktycznie smakuje cudownie mMMMMM Mój facet uwielbia go i to on włąsnie dzisiaj mi go przywiózł Co skłoniło mnie do poszukania przepisu Bede próbowała go upiec w najbliższym czasie
Minoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości