|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
|
![]() Placek Królewski
To jest moje ulubione ciasto już od kilku lat tzn. odkąd udało mi się zdobyć przepis. Dała mi go pewna pani, która profesjonalnie zajmuje się wypiekami, a dostałam go tylko dla tego, że to znajoma mojej babci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ciasto składa się z kilku warstw. Placek z miodem: 45 dkg mąki 23 dkg margaryny lub masła (robiłam tak i tak jest OK) 15 dkg cukru 1 duże lub 2 mniejsze jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki miodu jeżeli ktoś lubi można dodać pół łyżeczki cynamonu, ale nie więcej! Wszystkie składniki miksujemy. Masa będzie gęsta i kleista, ale taka ma być. Masę wykładamy na prostokątną blachę z pergaminem. Ja tą masę układam i wyrównuję rękoma bo tak jest najłatwiej. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (około 170 - 180 st) . Piec 15 - 20 minut (placek jest cienki, wyrośnie na jakieś 1,5 cm). Wszystko zależy od rodzaju piekarnika. Najlepiej po 15 min sprawdzić widelcem. BISZKOPT: 3 kisiele wiśniowe ( jeżeli są już z cukrem to dodać tylko pół szklanki cukru; jeżeli są bez to sypiemy całą szklankę cukru) 5 jajek 3 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Miksujemy i pieczemy w takiej samej blasze jak placek miodowy tylko, że biszkopt piecze się jakieś 30 min. Też warto sprawdzić widelcem. Temperatura ta sama. Ja zawsze piekę najpierw placek. Potem wyjmuję go żeby ostygł, a do blachy wlewam biszkopt i piekę. MASA ORZECHOWA: ( uwielbiam ją ![]() 25 dag orzechów ( razem włoskich i laskowych, najlepiej pół na pół) innych nie radzę dodawać. 2 kostki masła (nie margaryny!) 2, 3 czubate łyżki cukru pudru (masa nie może być zbyt słodka) Orzechy należy zmielić ( ja je mielę w młynku do kawy) Następnie masło (powinno być dość miękkie, ale nie rozpuszczone) zmielone orzechy i puder miksujemy na gładką masę. Ma powstać krem. Kolejny etap to warstwy: Placek miodowy należy przeciąć wzdłuż na dwie warstwy. To jest trochę trudne, bo placek jest cienki, ale na tym polega jego urok. Raz nadcinam nożem brzeg, a potem ciągnę nitką, albo przecinam dużym i długim nożem. W każdym razie jeżeli któraś część trochę się rozpadnie to nic, bo zawsze może iść w środek. Należy sobie też przygotować duży kubek bardzo mocnej herbaty i dosypać do niego kwasek cytrynowy. Należy tego spróbować, a kwasku wsypać tyle, żeby płyn był bardzo kwaśny. Tym należy nasączać placki I biszkopt. Czasami trzeba dorobić, bo może zabraknąć tego płynu. Teraz napiszę w jakiej kolejności mają lecieć te warstwy: zaczynam od dołu: placek miodowy ( ta część która się najmniej pokruszyła, bo będzie na samym dole) masa orzechowa biszkopt wiśniowy masa orzechowa placek z miodem masa orzechowa polewa czekoladowa Placek i biszkopt muszą być nasączone. Krem radzę nakładać punktowo łyżką w kilku miejscach, bo będzie łatwiej rozsmarowywać. Nóż do smarowania kremu można moczyć co jakiś czas w zimnej wodzie, bo wtedy krem się tak do niego nie przykleja i łatwiej go na cieście rozsmarować. Najlepiej od razu układać te warstwy na naczyniu gdzie to ciasto będzie leżało. W moim przypadku jest to zawsze duża taca. No i po kolei: kładziemy placek miodowy, nasączamy, następnie smarujemy kremem, potem kładziemy na to biszkopt znów nasączamy itd. Mój przepis na polewę czekoladową jest taki: 6 łyżek cukru 1/3 kostki margaryny 2 łyżki kakao ( gorzkiego) 3 łyżki wody To wszystko gotujemy w garnuszku na ogniu cały czas mieszając przez jakieś 3 minuty. Potem placek polewamy polewą; dokładnie z góry i wszystkich boków. Placek należy przechowywać w lodówce bo inaczej szybko się zepsuje, a poza tym taki ciepły to już nie to samo. Mam nadzieję że wszystko dokładnie wytłumaczyłam i nie przeraziłyście się tą robotą. Naprawdę ciasto jest przepyszne. Jak raz spróbujecie to potem będzie już dużo łatwiej, a na pewno zrobicie nim furorę ![]() Życzę smacznego ![]() Edytowane przez maxi82 Czas edycji: 2014-04-17 o 10:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Placek Królewski
Przepis brzmi pysznie i .. tak imponująco skomplikowanie, że nie smiem się na niego prywać.
Gratuluję talentu do pieczenia słodkości. Chętnie bym zjadła kawałek takeigo ciasta. Musi być diabelnie dobre... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
|
Dot.: Placek Królewski
Beliczku to tak tylko groźnie brzmi . Faktycznie dużo napisałam, ale to dlatego żeby nie było wątpliwości co i jak. Najbardziej pracochłonne jest układanie warstw ( nasączanie i smarowanie kremem), ale to chyba każdy potrafi
![]() ![]() ![]() Edytowane przez maxi82 Czas edycji: 2014-04-17 o 10:42 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dot.: Placek Królewski
Ja również polecam to ciacho! Jest boskie
![]() ![]() ![]()
__________________
Nie chcę się skarżyć na swój los, Nie proszę więcej niż dać możesz I ciągle mam nadzieję, że, Że chyba wiesz co robisz Boże? Moje butelki i inne pierdołki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2003-04
Wiadomości: 3 310
|
Dot.: Placek Królewski
Cytat:
A co tam - raz kozie śmierć, najwyżej się nie uda. Piekę w przyszłym tygodniu ![]() Przepis jest fantastycznie napisany - przejrzysty, czytelny. Dzięki maxi82 ![]() Upiekę i zdma relację "co" i "jak" wyszło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Dot.: Placek Królewski
Ależ mi narobiłyście ochotę
![]() Chyba sobie zrobię w tygodniu ![]() ![]() Dzięki maxi82 za przepis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: Placek Królewski
Moja ciocia jest mistrzynią jeśli chodzi o to ciasto
![]() Bardzo, bardzo dobre i na każdej rodzinnej imrezie musi być ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
|
Dot.: Placek Królewski
To będę czekała na wasze relacje. A ciasto w końcu nie bez powodu nazywa się "placek królewski" hehe . Powodzenia w pieczeniu, na pewno się uda
![]() ![]() EDIT: Dioda87, tego to nie wiedziałam że to ciasto jak afrodyzjak działa, że chłopakowi aż ślubu się zachciało ![]() Widzę że przepis znają dziewczyny ze śląska, bo stamtąd właśnie pochodzi. Ta pani która mi go dała robi właśnie wypieki na jakieś przyjęcia ( śluby, chrzciny, komunie itd.). A ja pierwszy raz jadałam go na imieninach babci no i po prostu musiałam poznać ten przepis. To była miłość od pierwszego "mlasknięcia" ![]() ![]() Edytowane przez maxi82 Czas edycji: 2014-04-17 o 10:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Dot.: Placek Królewski
A, że ze śląska to racja bo moja mama ma go od mojej babci która była ślązaczką
![]()
__________________
Nie chcę się skarżyć na swój los, Nie proszę więcej niż dać możesz I ciągle mam nadzieję, że, Że chyba wiesz co robisz Boże? Moje butelki i inne pierdołki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zadomowienie
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 1 123
|
Dot.: Placek Królewski
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez maxi82 Czas edycji: 2014-04-17 o 10:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Rozeznanie
|
Dot.: Placek Królewski
Ja właśnie jadłam ten placek w nieco zmodyfikowanej wersji, faktycznie smakuje cudownie
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.