|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() laticort CH - czy groźny???
Wróciłam od dermatologa. Dostałam recepte na tą maść, ale coś mi się obiło o uszy, że to maść sterydowa
![]() W związku z tym mam kilka pytań ![]() 1. Czy maści sterydowe są bardzo niebiezpieczne? 2. Została mi przypisana na zapalenie mieszków na nogach (wielomiesięczne golenie nóg depilatorem zrobiło swoje ![]() ![]() ![]() 3. Czy może ktoś ma podobny problem i w jakiś sposób sobie z tym poradził? Dziękuję za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: laticort CH - czy groźny???
Laticort CH, to maść/krem zawierająca hydrokortyzon i chlorchinaldol. Hydrokortyzon to związek sterydowy, który ma działać głównie przeciwzapalnie, a chlorchinaldol ma działanie głównie przeciwbakteryjne.
Więc owszem jest to maść sterydowa. ad1) maści sterydowe nie są bardzo niebezpieczne, nie obawiaj się. Owszem są silne, choć akurat hydrokortyzon należy do tych słabszych "sterydów". Tego typu maści należy stosować możliwie jak najkrócej, do momentu, gdy ustąpi stan zapalny (choć może lekarz zalecił Ci dłuższą terapię, nie chcę wchodzić w jego kompetencje). W każdym razie nie martw się i nie zaczynaj lektury ulotki maści od działań niepożądanych ![]() Co do reszty, nie mogę Ci pomóc. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedz ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:04.