|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
Pokaż wyniki sondy: akceptujesz swój wygląd? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
3 | 18,75% |
raczej tak |
2 | 12,50% |
niebardzo |
6 | 37,50% |
zdecydowanie nie |
5 | 31,25% |
Głosujący: 16. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
![]() jak uniknąć efektu JO-JO???????
czesc! mam problem.. odchudzilam sie rok temu 19 kg a czego spowrotem przybylo mi sukcesywnie 6... stosowałam diete 1000 kcal.. teraz stosuje ja spowrotem, bo chce schudnac.. tylko co potem? stralam sie nie jest za duzo i nie jesc za malo aby utrzymac wage ale jak widac to nie pomoglo.. nawet jak jadlam malo
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: jak uniknąć efektu JO-JO???????
Niestety po diecie jaką wybrałaś nie można uniknąć jojo, bo tak niskokaloryczne diety powodują spowolnienie metabolizmu, dajesz sygnał swojemu organizmowy, że jest zagrożony głodem i jak tylko dasz mu troszkę więcej kalorii to je sobie odłoży na zapas.
Racjonalne odchudzanie to dieta z ujemnym bilansem ( nie większym jednak niż 10-15%) i ruch. Przenoszę na dietetykę.
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
generalnie takich wzorów jest mnóstwo, zacznij od ustawienia kaloryczności na takim poziomie jak Ci wyjdzie ze wzoru i obserwuj organizm - sprawdzaj wymiary co 2 tygodnie.
Całkowite lekceważenie wszelkich zagrożeń sprawiało jakoś, że zagrożenia zniechęcały się, rezygnowały i znikały.Terry Pratchett Doświadczenie jest szkołą, w której lekcje drogo kosztują ![]() Fuksjowa Roma S. Pilewicz szuka nowego domu Tous Rosa karmel i pomarańcz też szukają nowego domu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Dołącze do tego wątku jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie bo nie chce zaśmiecać forum nowymi wątkami po to żeby zadać jedno pytanie.
Jeżeli cały czas jadłam bardzo ubogo(wręcz głodząc się) A teraz musze jeść dużo,dużo więcej ze względu na problemy zdrowotne (m.in brak miesiączki)czyli domyślam się że będę musiała jeść ok 2000kcal Bo wiąże się to z tym że chcąc odzyskać miesiączke musze niestety przytyć. I otóż moje pytanie:czy w przyszłości będę mogła podreperowac sobie skutecznie przemiane materii,i skutecznie(zdrowo)chudnąć ? czy moge mieć już zawsze z tym problemy?. I czy jeżeli będę jadła zdrowo bez żadnych fast foodów itd to uda mi się np przybrać na wadze tylko połowe tego co udało mi się zrzucić? dziekuje za odpowiedz ![]()
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
Ja już się w tym zapętliłam. Wiem, że diety ubogokaloryczne (1000 kalorii, Cambridge) prowadzą do efektu jo-jo. Ale i tak wiele osób je stosuje. Więc może ktoś w tym obeznany mógłby jakoś dostępnie wyjaśnić:
1. jak wychodzić z takiej diety, żeby to było jak najmniej szkodliwe dla zdrowia (i wagi) 2. czy ćwiczyć w czasie takiej diety (coś kiedyś było o hamowaniu przez ćwiczenia procesów katabolicznych w mięśniach, ale nie znalazłam tego posta) Ja wiem, że to wszystko było, ale jak zaczęłam czytać, to mi się wszystko pokiełbasiło. Zwłaszcza z tymi ćwiczeniami. Mam wrażenie, że informacje się nawzajem wykluczają. Wyjaśnicie mi to jakoś przystępnie? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
posłuchaj... odchudzanie jest bez sensu najlepiej jest zaakceptowac swój wygląd i na zawsze zmienic nawyki zywieniowe, duzo sie ruszac to pomaga najbardziej... bo nie ma takiej diety po któej bys nie przytyla...
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Witam. Jestem juz na końcu diety. Udało mi się schudnąc 21 kg (chcę jeszcze 2). Dokonałem tego w przeciągu jakiś 5 miesięcy (od 8 marca). W pasie ubyło mi 23 cm, a w udzie 7cm. Jestem z siebie dumny. Mam 64 kg, chcę 62. Mam nadzieję, że do końca lipca jeszcze uda mi się schudnąc te 2 kg. Jestem chłopakiem. Mam 15 lat
Oto moja dieta: śniadanie 8:00 1 kanapka chleba razowego lekko posmarowana margaryną z sałatą szynka serem i papryką; niesłodzona herbata za pół godziny 2 śniadanie 12:00 jabłko, gruszka lub banan, kiedyś w szkole jadłem kanapkę, na początku wakacji jogurcik jogobella obiad 14:30 to co przyrządza mama, talerz zupy lub 6 ziemniaków z sosem, chudym mięsem i mizerią podwieczorek 17:00 znowu owoc lub sałatka z pokrojonego jabłka i banana polanego lekko jogurtem włożonych do lodówki kolacja 19:00 2 kanapki tj na śniadanie + herbata 21:00 soczek kubuś w czasie diety pozwalałem sobie w niedzielę i święta na odstępstwo, jadłem lody i ciastka, ciasta i kg nie przybywało boję się efektu jo-jo. POMÓZCIE MI! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Przyczajenie
|
I co? Mialeś w końcu efekt jojo? Jeśli nie, to jak go uniknąleś?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
|
no wlasnie wiekszosc z was straszy tym ze jojo nie da sie po takiej diecie uniknac a ja znow czytałam mnostwo artykuło gdzie pisalo "jak wyjsc z takiej diety" i o dziwo wypowiadaly sie tez osoby ktyrym sie to udało. Tak wiec zdecydawalam sie na taka wlasnie diete. Jadlam 900 kcal i zgodnie ze wskazowkami postanowilam podnosic kcal o ok. 100 tygodniowo. Tyle ze diete zakonczylam tydzien temu teraz jem 1000 kcal waga 51 kg (schudłam 9) utrzymuje sie nie wiem ale niektorzy mowia ze przy stabilizaji jeszcze chudły... hmm boje sie tylko ze jak zweksze niedługo do 1200- 1300 itp to waga bedzie szła w gore. Chce wiec zaczac biegac jezdzic na basen i cwiczyc. Jesli ruch przyspiesza przemiane materii i spala tluszcz to jedzac wiecej i zarazem cwicząc nie powinnam tyc (chudnac tez nie , nawet nie chce juz) Tylko najgorsze jest to ze masa ludzi mowi ze jojo gwarantowane, ja wiem - wy tylko chcecie uswiadomic prawde, nie jestem jakas optymistka wiem ze o jojo bardzo łątwo ale w takim razie czemu tylu ludziom po diecie 1000 kcal udalo sie dojsc do chociazby 1800 i nie przytyc? Ja bym tak baardzo chciala chociazby ze wzgledu na zanik okresu (na diete 900 kcal przeszlam z dnia na dzien i ogranizm sie zbuntował) Ale nie chce zeby jedynym warunkiem oprocz jedzenia wicej bylo na powrót przytyc. Chcialabym poczytac opinie ludzi ktorym udalo sie uniknac jojo i moze jakies wskazowki dostac niestety oprocz paru watkow nie znalazłam nic ciekawego..
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
i owszem , faceci wola jak dziewczyna ma wiekszy brzuszek byle by ładne pełne piersi miałą i byla usmiechnieta (ja dawniej)niz byla flakiem, chodzila smutna, miala plaski brzuch ale i plaską góre! (ja teraz...)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:03.