Studia!! Chyba nie dla mnie! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-03-18, 18:35   #1
malgorzata093
Przyczajenie

Studia!! Chyba nie dla mnie!

Hej od pazdziernika zaczelam studiowac ale nie zbyt podobalo mi sie to a bardziej ten kierunek jaki to byl wiec zrezygnowalam. Niewiedzialam co mam dalej robic czy isc na jakies inne czy do pracy ale wiadomo jak to po maturze trudno znalesc prace. W domu mowili ze po studiach moze latwiej o prace chociaz tak naprawde roznie jest. Więć postanowilam sprobowac od marca nowe studia zaoczne. Jednak znowu czuje ze to nie dla mnie. Na studiach czuje sie dziwnie.Brak znajomosci wszystko nowe niema z kim pogadac itd. Wiec niewiem co robic siedziec na nich i sie meczyc czy dac sobie z nimi spokoj i szukac naprawde jakies pracy.Tylko niewiem jak to powiem w domu. Nie chce chodzic na studia bo co...?Wogule nie mam pojecia co dalej robic.Prosze o jakies rady, wskazowki
malgorzata093 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 18:55   #2
Maaczek
Rozeznanie

Dot.: Studia!! Chyba nie dla mnie!

Może zrób sobie jakiegoś technika? Też mam problem jeśli chodzi o studia, zdawałam maturę rok temu, zrobiłam rok przerwy bo nie wiedziałam na co chcę iść, w końcu wybrałam kierunek, który w miarę mi odpowiada i chcę go zacząć od nowego roku akademickiego, ale nie wiem czy dobrze robię... Nigdy nie miałam jakiegoś pociągu do studiowania, przerażała mnie i wciąż przeraża myśl, że to 5 lat studiowania kierunku, który mi jedynie "odpowiada" bo ani mnie to fascynuje ani pasjonuje i sama nie wiem co robić Może spróbuj tam jeszcze trochę posiedzieć, może kogoś poznasz... A skoro to studia zaoczne to tym bardziej, zjazdy masz pewnie jedynie na weekend co tydzień lub dwa, jeśli dalej się będziesz czuć źle to daj spokój, nie ma się co męczyć i płakać nad straconymi latami, jeśli ja się nie odnajdę na studiach to pewnie też tak zrobię
Maaczek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-18, 20:58   #3
Jace
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez malgorzata093 Pokaż wiadomość
Hej od pazdziernika zaczelam studiowac ale nie zbyt podobalo mi sie to a bardziej ten kierunek jaki to byl wiec zrezygnowalam. Niewiedzialam co mam dalej robic czy isc na jakies inne czy do pracy ale wiadomo jak to po maturze trudno znalesc prace. W domu mowili ze po studiach moze latwiej o prace chociaz tak naprawde roznie jest. Więć postanowilam sprobowac od marca nowe studia zaoczne. Jednak znowu czuje ze to nie dla mnie. Na studiach czuje sie dziwnie.Brak znajomosci wszystko nowe niema z kim pogadac itd. Wiec niewiem co robic siedziec na nich i sie meczyc czy dac sobie z nimi spokoj i szukac naprawde jakies pracy.Tylko niewiem jak to powiem w domu. Nie chce chodzic na studia bo co...?Wogule nie mam pojecia co dalej robic.Prosze o jakies rady, wskazowki
Ale to jedyny Twój problem, jeśli chodzi o studia? Czy ogólnie nie odpowiada Ci kierunek i/lub tryb nauki różniący się od tego z liceum? A co studiujesz, jeśli mogę spytać?

Cóż, nie każdy musi studiować. Tak jak pisze osoba wyżej, może warto pomyśleć zamiast tego o zaocznym technikum.
Stary 2014-03-19, 07:40   #4
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5
Konto usunięte

Jeśli jedynie chodzi o brak znajomych to wszędzie tak będzie - nowa praca, nowi ludzie, nowy kurs, nowi ludzie. Musisz nauczyć się zagadywać. Na studiach zaocznych też jest inaczej, bo spotykacie się rzadziej, każdy tez ma jakieś zajęcia w tygodniu i te więzi są nieco luźniejsze.
A co jest z tymi kierunkami studiów, że Ci nie pasują? Jak je wybierałaś?
Jeśli faktycznie Ci nie odowiadają albo nie chcesz studiować to pomyśl o jakiejś szkole policealnej, kursach zawodowych może to ułatwi Ci znalezienie pracy.
bb410bd1fbb42d2edea92b1ada01ce79bf3cfb02_603add0278cd5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-20, 16:37   #5
Priesta
BAN stały

To może zdecyduj się na studium?
Priesta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-21, 01:08   #6
TonishaKrk2873
Przyczajenie

bez przesady. Przecież studia to najłatwiejsza okazja by nawiązać nowe znajomości. Wystarczy się trochę otworzyć. To naprawdę nie boli. Pamiętaj że nie tylko Ty jesteś nowa w tym towarzystwie
TonishaKrk2873 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-22, 22:47   #7
ashley221
Przyczajenie

studiuję dziennie na 2 roku. też na początku nie znałam nikogo, ani ludzi, ani miasta ani nic i z czasem powoli się to zmieniło. czy będziesz studiować czy je rzucisz i pójdziesz do pracy to i tak spotkasz nowych ludzi z którymi będziesz musiała złapać kontakt więc sie zastanów nad wyborem.
ashley221 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości