|
Notka |
|
Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
![]() rozwód i adwokat ! ! ! pytania? ? ?
Witam wszystkie panie.
mam koleżankę która 11 maja będzie miała sprawę rozwodową. Za dużo panikuje i w jej imieniu mam kilka pytań. Sprawa wygląda tak ona złożyła pozew rozwodowy i chciała bez orzekania o winę. Jak on się o tym dowiedział co ona wypisała na jego temat w pozwie to wynają adwokata. Podkreślam, że związek rozpadł się z jego winy a raczej z winy jego matki, która ważniejsza była on żony. We wszystko się wtrącała. Koleżanka miała częste awantury w których dochodziło do szarpaniny. Mieli wspólne mieszkanie ale w kwietniu 2006 on się wyprowadził z niego na dobre. Każdy ze środowiska znajomych widział w nim osobę chorą psychicznie, której to czasami nieźle odbijało. Koleżanki nie stać było na adwokata została z mieszkaniem sama na głowie. Nie mieli dziecka, on nie chciał. Małżeństwo trwało od 2001 roku. Ostatnio udało jej się przekonać go żeby rozwód był bez orzekania o winę i tak się stało. przyszło pismo w tej sprawie. Jednak nadal są na siebie wrogo nastawieni. Teraz mam pytania: -------- - czy jak jest rozwód bez orzekania o winę będzie adwokat na sali? - czy może on zadawać koleżance pytania?(boi się tego bo ją straszy mąż, że szykuje coś na nią podczas rozprawy) - czy będzie adwokat mówił zamiast męża? - jakie pytania mogą paść od sędziego? - na jakie argumenty stawiać podczas rozmowy z sędzią? (odszedł sam / w ogóle się nie odzywał do niej - ona sama pierwsza się odezwała po 8 miesiącach w sprawie rozwodu / rok osobno ) czy to wystarczy? obawia się też tego że one jej nie będzie chciał dać rozwodu bo powie np że ją kocha co na pewno jest nie prawdą. Teraz chce żeby ona wróciła do niego i żeby razem mieszkali u jego matki. Ciągle nalega i nie widzi żadnej innej opcji z mieszkanie gdzie kol wiek indziej. pozdrawiam i proszę o krótką i treściwą pomoc bo piątek tuż tuż ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Dot.: rozwód i adwokat ! ! ! pytania? ? ?
Adwokat moze, ale nie musi byc na sprawie ( to decyzja jego klienta), glownie adwokat strony zadaje pytania, ale ( w tym wypadku pozwany tez moze pytac), pierwsza rozprawa jest sprawa ugodowa. Wpisz w google.pl "sprawa rozwodowa" i twoja kolezanka znajdzie tam odpowiedzi na swoje pytania. Jest tego sporo.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:47.