|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problem z pracą - proszę o radę.
Witam!
Wiem, że wątków o pracy, problemach z nią związanych oraz z jej brakiem jest wiele. Nigdy nie myślałam, że będę w takiej sprawie radzić się na forum, ale czasami warto poznać opinie osób z zewnątrz i o to właśnie Was drogie Wizażanki proszę ![]() Moja sytuacja wygląda następująco: Pracuję na produkcji w dużej firmie motoryzacyjnej. Praca - wiadomo, nie wymagająca jeśli chodzi o wykształcenie (skończyłam studium pomaturalne). Ciężka fizycznie, czasami bardzo ciężka. Wszystko trzeba robić na czas no i nie ma możliwości wyjścia np. do toalety czy, aby zrobić sobie coś do picia itp. Przełożeni bardzo wymagający i nie traktują człowieka z szacunkiem, często spotykane są wyzwiska ...Ale co miesiąc dostaję wypłatę na czas, są premie za nie puszczanie defektów itp. Mam umowę na 2 lata. Dużo myślę o zmianie pracy, chciałabym pracować na jedną zmianę, bo w obecnej pracuję na trzy - jest to bardzo męczące, szczególnie nocki, często pracujące są soboty i niedziele. Dostałam ostatnio ofertę pracy jako sekretarka - jedna zmiana, troszkę mniejsze pieniążki. Na początek oczywiście umowa na okres próbny. I tu mam właśnie problem - czy zaryzykować i przyjąć tą pracę?? Boję się, że nie dam rady i po okresie próbnym zrezygnują ze mnie i zostanę bez niczego. W pracy na produkcji mam umowę na dwa lata, może nie jest to wymarzona praca, ale jest to jakaś stabilizacja i pewny dochód co miesiąc. Mieszkam razem z chłopakiem, on również pracuje w tej firmie, jesteśmy na tej samej zmianie, więc jest to dla nas duże ułatwienie (dojazdy, gotowanie itp.) Jestem w kropce, nie wiem co zrobić. Z jednej strony bardzo chciałabym zmienić pracę na bardziej wymagająca, a z drugiej bardzo boję się, że zostanę bez niczego ![]() Będę wdzięczna za wszelkie rady. Pozdrawiam serdecznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zadomowienie
|
Dot.: Problem z pracą - proszę o radę.
Faktycznie klops... Bylam niedawno w podobnej sytuacji... moze nie podobnej, ale analogicznej - mniej wiecej liczba plusow i minusow odejscia byla podobna. Ja odeszlam z tamtej pracy, w nastepnym tygodniu juz zaczynalam nowa (ta obecna). Powiem ci, ze moim zdaniem warto - nawet jak zarobki nieco nizsze (chyba ze duzo), to lzej ci bedzie, zakladam ze i czysciej, przyjemniej i nikt na ciebie nie bedzie 'pohukiwal'. Poza tym jak juz zaczniesz zdobywac doswiadczenie jako sekretarka to mozesz sie doszkolic potem i wiecej zarabiac albo w jakiejs wiekszej firmie. Domyslam sie, ze tu gdzie pracujesz teraz nie masz mozliwosci awansu i to chyba nie twoja branza, wiec po co w to brnac i tracic czas.
Co do wygody (wspolne dojazdy z chlopakiem itd) - jakos sobie dacie rade, wszystko sie po jakims czasie unormuje i ureguluje, zobaczysz. Jak najbardziej zachecam i zycze powodzenia ! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Ja na Twoim miejscu wziełabym prace jako sekretarka
![]() jeśli to porządna firma to Cię nie zwolnią po okresie próbnym, pozatym nie opłacałoby im się szkolic ciągle nowych osób... Myśle, że w takiej pracy miałabyś większe możliwości rozwoju..albo możliwośc nawiązania kontaktów z osobami ktore w przyszłości pomogą Ci znaleźc lepszą prace... Trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Raczkowanie
|
Dziękuję Wam za rady
![]() Chciałabym "przespać" się z tym problemem, ale niestety w tym tygodniu pracuję na nocki, więc będzie ciężko ... Ciągle mówię sobie, że kto nie ryzykuje ten nie ma. ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Ja bym zaryzykowala ,dlaczego mialoby sie nie udac?
dostalas ta propozycje czy sama szukalas? a jesli nawet sie nie uda to kto nie ryzykuje ten nie ma ,jesli nie sprobujesz to bedziesz robila na produkcji do konca zycia. poradzisz sobie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
nawet nie masz się co zastanawiać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Szukałam sama, właśnie dlatego, że nie chciałabym robić na produkcji do końca życia ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem powinnas sprobowac. Kto nie ryzykuje ten nie zyskuje. Mimo ze plusow i minusow jakie wymienilas, uwazam ze rozwoj wlasny jest bardzo wazny i powinnas wlasnie na to postawic. Zycze Ci powodzenia, zarowno w podjeciu wlasciwej decyzji jak i w jej realizacji!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
na stanowisku sekretarki będziesz miała szersze możliwości rozwoju zawodowego. Jeżeli boisz się, że po dwóch m-cach zostaniesz bez niczego, może rozważałaś urlop bezpłatny? nie wiem czy to wogóle możliwe w Twojej sytuacji.. ale nawet jeśli nie, nie wahałabym się. Powodzenia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
pewnie, że można. Ale mimo wszystko, praca biurowa, co by się w niej nie robiło, lepiej później 'wygląda' w CV, niż robota na taśmie, również niezależnie od tego jak bardzo jest odpowiedzialna i męcząca. Zresztą, nie wiadomo jakie autorka wątku ma plany na przyszłość, co jej się bardziej przyda. Doświadczenie w biurze, czy na taśmie.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Rozeznanie
|
Ja tam bym brała ta nową
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:47.