|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
xxyy
|
Wierszyk :)
xxx
Nie należy sie bać zmian , które powo... Edytowane przez Atram Czas edycji: 2015-12-10 o 17:00 Powód: xx |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wierszyk :)
O warzywach przychodzi mi do głowy tylko taki:
Julian Tuwim - Warzywa Położyła kucharka na stole: Kartofle, Buraki, Marchewkę, Fasolę, Kapustę, Pietruszkę, Selery I groch. Och! Zaczęły się kłótnie, Kłócą się okrutnie: Kto z nich większy, A kto mniejszy, Kto ładniejszy, Kto zgrabniejszy: Kartofle? Buraki? Marchewka? Fasola? Kapusta? Pietruszka? Selery Czy groch? Ach! Nakrzyczały się, że strach! Wzięła kucharka - Nożem ciach! Pokrajała, posiekała: Kartofle, Buraki, Marchewkę, Fasolę, Kapustę, Pietruszkę, Selery I groch - I do garnka! Ale nie wiem, czy będzie on zachęcał do zdrowego odżywiania ![]()
![]() |
#3 |
xxyy
|
no wlasnie tez sie zastanawialam nad nim, ale w sumie nie ma tak zadnej przewodniej idei zeby sie jesc te warzywa
![]() ale dzieki ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
No, właśnie też tak pomyślałam.
Znalazłam jeszcze taki o żołądku, ale nic tam nie ma o owocach i warzywach: Jan Brzechwa - Żołądek Żarłoki mają złe zwyczaje, A kto się na noc zbytnio naje, Temu żołądek spać nie daje. Ręce więc złoszczą się z początku: Ty nam nie dajesz spać, żołądku, To jest, żołądku, nie w porządku! Niebawem głowa się odzywa: Na złych manierach ci nie zbywa, Przez ciebie jestem nieszczęśliwa. Po chwili krzyk podnoszą nogi: Chcemy już spać, żołądku drogi, A ty zakłócasz sen nasz błogi. Wątroba kwęka: Pora nocna, Już ze snu się wybiłam do cna, A wszak nie jestem taka mocna. Serce się tłucze coraz głośniej: Żołądku, miotasz się nieznośnie, Przez ciebie moich snów nie dośnię! Oczy i usta jęczą z cicha, Zgrzytają zęby, język prycha: Żołądku, dość już, dość, u licha! No a żołądek, płacząc prawie, Wzdycha: Cóż mogę rzec w tej sprawie? Ja się nie bawię, tylko trawię, A do strawienia mam, niestety, Dwie bułki, masło, ser, kotlety, Jeszcz daleko mi do mety... Żarłoki mają złe zwyczaje I kto się na noc zbytnio naje, Ten niewyspany potem wstaje.
![]() |
#5 |
xxyy
|
xxx
Nie należy sie bać zmian , które powo... Edytowane przez Atram Czas edycji: 2015-12-10 o 17:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
O arbuzie
![]() ![]() Arbuz W owocarni arbuz leży I złośliwie pestki szczerzy; Tu przygani, tam zaczepi. "Już byś przestał gadać lepiej, Zamknij buzię, Arbuzie!" Ale arbuz jest uparty, Dalej sobie stroi żarty I tak rzecze do moreli: "Jeszcześmy się nie widzieli, Pani skąd jest?" "Jestem Serbka..." "Chociaż Serbka, ale cierpka!" Wszystkich drażnią jego drwiny, A on mówi do cytryny: "Pani skąd jest?" "Jestem Włoszka..." "Chociaż Włoszka, ale gorzka!" Gwałt się podniósł na wystawie: "To zuchwalstwo! To bezprawie! Zamknij buzię, Arbuzie!" Lecz on za nic ma owoce, Szczerzy pestki i chichoce. Melon dość już miał arbuza, Krzyknął: "Głupiś! Szukasz guza! Będziesz miał za swoje sprawki!" Runął wprost na niego z szafki, Potem stoczył go za ladę I tam zbił na marmoladę. ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Wtajemniczenie
|
i jeszcze króciutkie:
- „Kto nie je kapusty, ten ma brzuszek pusty.” - „Jedz kapustę i brokuły, to wyrosną ci muskuły.” - „Gdy ludzie dynie zjadają, chorób nie znają”
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
![]()
ooo
![]() ![]() ![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj jadłam do obiadu,jak jutro z rana nie zobacze swoich muskuł,to się policzymy italiaanka
![]()
![]() |
#10 |
♥
|
lolcia daj relacje jutro czy ci muskuły urosły bo wiesz jak tak to zjem jutro na obiad kapuste
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wiesz... może jedna porcja nie wystarczy... ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No więc ja znalazłam takie cuś... : Wiersz pt. "Smaczne są owoce" ze zbioru Nauczyłem się w przedszkolu, wybór i opracowanie Stanisław Daraszkiewicz. Smaczne są owoce Smaczne są śliwki, jabłuszka, wędrują z buzi do brzuszka. Smaczne są i bardzo zdrowe gruszeczki, jabłuszka surowe. Ładna buzia nie jest blada gdy owoców dużo zjada. I Marcysia i Stefanek - każdy buzię ma rumianą. Smaczne są gruszki, jabłuszka wędrują z buzi do brzuszka. Jedzą: Krzysio, Staś i Witek, ale tylko te umyte. „Warzywa i owoce”. Czesław Janczarski. Tu są warzywa i owoce promienie słońca zamknięte w jabłkach, gruszkach, śliwkach, nawet w główkach kapusty. A cóż dopiero mówić o cytrynach i pomarańczach, które mają w sobie blask i gorąco promieni z dalekich krajów. Jest tu czerwień pomidorów I złoto na łuskach cebuli, spod naci spryskanej wodą wyglądają marchewki, jak pomarańczowe czapki krasnoludków. Nie sposób wszystkiego opisać. Proszę, przyjdźcie tu dzisiaj, żeby zobaczyć, co przywiózł o świcie zielony wóz ogrodnika. Piosenka pt. „Witaminki” I Spójrzcie na Jasia, co za chudzina, słaby, mizerny, ponura mina. A inni chłopcy silni jak słonie każdy gra w piłkę lepiej niż Boniek. Dlaczego Jasiu wciąż mizernieje? Bo to głuptasek, witamin nie je! Ref. Witaminki, witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki. bo zjadamy witaminki. 2x II Wiśnie i śliwki, ruda marchewka gruszka, pietruszka i kalarepka. Kwaśne porzeczki, słodkie maliny to wszystko właśnie są witaminy. Kto chce być silny, zdrowy jak ryba Musi owoce jeść i warzywa! Ref. Witaminki.. Mniam, mniam! "Jak dbać o zdrowie?" Co za pytanie, każdy z łatwością odpowie ci na nie. Myj zęby co dzień Trzy razy dziennie. Nie siedź dnie całe przed komputerem. Jeździj rowerem, graj w piłkę nożną. Nie zapomnij mój kolego o owocach, o warzywach, w nich się witaminy kryją. I nie grymaś nigdy więcej, że marchewki jeść nie będziesz, że pietruszka jest niedobra. Bo owoce i warzywa to witaminy, zdrowie i siła. Zuzanna Rec Jest też Jana Brzechwy 'Na straganie' ale to już raczej powinno być czytane z podziałem na role ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
|
Ida dwie laski po dworze
I jedza po pomidorze Moral z tego taki by odwiedzac warzywniaki Podoba sie ? Sama wymyslilam ![]()
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Tak podążając śladem seemore postanowiłam też coś stworzyć
![]() ![]() Lubie zdrowo sie odżywiac i na wizażu przebywać tutaj każdy mi pomoże bo z tłuszczykiem coraz gorzej tutaj dużo, a tu więcej zaraz na siłownie pedzę bo sposobem małych kroczków szybko się pozbede boczków Węgle zjem na sniadanie by mieć siłę na bieganie zdrowe tłuszcze też gdzieś wcisnę wtedy intelektem błysnę bo orzechy- to nie nowość pomagaja żyć nam z głową. A kolacje zjem białkową Przecież się odżywiam zdrowo! Takie życie nie jest trudne dzięki temu zdrowo schudnę nie narzekam bo jedzenie to nie kara- a przyzwyczajenie.
![]() |
#15 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Kusilo mnie zeby tu wkleic taki jeden okropny wierszyk ktory sprawił ze wiele osób przeszlo na wegetarianizm... a innym w ogole odechciało sie jesć...ale... to chyba nie o taki wierszyk Ci chodzi a ja zostałabym tu przy okazji zlinczowana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
xxyy
|
xxx
Nie należy sie bać zmian , które powo... Edytowane przez Atram Czas edycji: 2015-12-10 o 17:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.