Au pair we Finlandii! - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-08, 21:41   #1
zuziazla
Raczkowanie

Au pair we Finlandii!

Cześć dziewczyny. Od lutego jestem au pair we Finlandii, w Turku. http://pl.wikipedia.org/wiki/Turku Niestety, ze względów rodzinnych muszę wrócić do Polski jak najszybciej się da. Czy któraś z was, a może któraś z waszych przyjaciółek, koleżanek, znajomych byłaby zainteresowana moim miejscem? Moja rodzinka to Annikka, samotna matka, 42 lata, pracuje we firmie farmaceutycznej i jej synek Samu, ma 1,5 roku. Zakres obowiązków: opieka nad Samu (od momentu obudzenia tj. około 9:00 rano do około 16:00) i sprzątanie (kurze, mycie podłóg, prasowanie, odkurzanie, podawanie posiłków Małemu itd). Kieszonkowe to 255 euro + babysitting, około 270-280 euro miesięcznie. Mieszkanie w bloku, ale bardzo przytulne. Do dyspozycji własny pokój z telewizorem i wifi. Do centrum miast autobusem jakieś 10 minut. Rodzinka bezproblemowa, otwarta, ciepła. Udostępniajcie to gdzie tylko możecie, bo ja naprawdę muszę wracać a nie chcę ich zostawiać na lodzie. Jeśli któraś chce wiedzieć więcej - piszcie!

MY - 20.11.
zuziazla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 23:30   #2
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Au pair we Finlandii!

280 euro miesięcznie? Przecież to wychodzi jakieś 1100zł? za takie pieniądze pracować jako niania/housekeeper i to na obczyźnie?

---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ----------

280 euro miesięcznie? Przecież to wychodzi jakieś 1100zł? za takie pieniądze pracować jako niania/housekeeper i to na obczyźnie?

"Wczoraj wieczorem w Turku było -21 C. Śnieg sypie bez przerwy od sobotniego popołudnia. Wiecie, przez pierwszy tydzień to było nawet zabawne. Jejku, wow, ale świetnie, ile śniegu! Jakaż ja byłam głupia. Dlaczego ja się zdecydowałam na Finlandię?! Przecież mogłam polecieć wszędzie. Dlaczego nie zdecydowałam się na Hiszpanię, Włochy, Grecję...? Chryste, co ja miałam w tej swojej blond głowie. W ciągu dnia w mieszkaniu mam zapalone światło do około 12:00 w południe. Potem gaszę i zapalam ponownie około 17:00. Słońce...? Ahahahahahahahahahahhahah ahahahahahahaha. Rzadziutko. Zimno, ciemno i śnieżnie. Kurcze, nie chcę wyjść na Wertera, nie mam weltschmerz, ale jak słyszę, że w moim Szamocinie było dziś +14 C, to dziebko boli mnie serce."

Twój blog nie zachęca

Chociaż ja bym się chętnie wybrała dla samego poznania nowej kultury, z ciekawości
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-08, 23:48   #3
bentkuff
Zadomowienie

Ale niedługo dzień się tam tak wydłuży, że o 3 w nocy będzie można czytać gazetę na dworzu
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-09, 07:11   #4
zuziazla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano o 00:26 ----------

Poczytaj troszkę o idei bycia au pair Tu nie chodzi o zarobek.

MY - 20.11.
Stary 2013-04-09, 09:18   #5
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez zuziazla Pokaż wiadomość
Poczytaj troszkę o idei bycia au pair Tu nie chodzi o zarobek.
No właśnie moje znajome jeździły jak normalnie do pracy, zarobić na kolejny semestr studiów, zazwyczaj przywoziły sobie kilka tysięcy zł oszczędności i za to później żyły
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-09, 14:01   #6
arrachne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
No właśnie moje znajome jeździły jak normalnie do pracy, zarobić na kolejny semestr studiów, zazwyczaj przywoziły sobie kilka tysięcy zł oszczędności i za to później żyły
Widocznie jeździły jako nianie, a nie w ramach au-pair. Tu zarobek jest niski, to normalne

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Tak z ciekawości- na kiedy musisz bezwzględnie wyjechać?

arrachne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-09, 15:10   #7
niepa
Catleesi Morza Kocimiętki

Właśnie, napisz kiedy musisz koniecznie wyjechać. z Twojego bloga wyczytałam, że komunikujecie się w języku angielskim, czy też w innych? Fiński, szwedzki, rosyjski?
niepa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-09, 15:22   #8
zuziazla
Raczkowanie

Prawdopodobnie w czerwcu będę musiała wracać. Rozmawiamy tylko po angielsku. Szwedów i Rosjan się tu za bardzo nie lubi, te języki nie są popularne ;p Mimo, iż 6% obywateli Finlandii jest szwedzkojęzycznych, jak i również szwedzki jest językiem urzędowym (obok fińskiego) to nienawidzi się go tak jak u nas np. niemieckiego ;p

MY - 20.11.
Stary 2013-04-09, 19:25   #9
arrachne
Zadomowienie

A mogłabyś podać więcej konkretów? Jak potwierdzić, że znam angielski - i jak biegle musi się nim mówić? Czy akcent fiński bardzo utrudnia rozumienie (np. hiszpański akcent imo tak, przynajmniej, jak Batista w Dexterze mówi, to nic nie rozumiem). I jak miałoby to wyglądać od strony formalnej - jesteś tam z ramienia jakiejś organizacji? Samemu trzeba opłacić dojazd? Czy do podpisania dostaję - i od kogo - od rodziny, czy od organizacji zajmującej się au pair - jakąś zgodę? Na ile muszę się zobowiązać do pozostania? Czy gdybym pojechała i okazało się, że jednak nie rozumiem angielskiego, to czy mogę - bez ponoszenia konsekwencji - zrezygnować?
Czy uczestniczysz w Finalndii w jakichś kursach/ zajęciach? Czytałam, że jeśli jedziesz jako au-pair, to masz takie zapewnione.
I jeszcze - na ile musisz tam serio sprzątać, gotować i prać? Chodzą i sprawdzają, czy aby się nie zakurzyło, czy wystarczy ogólnie, żeby był porządek - w sensie nie porozwalane zabawki.
Wymagane jest jakieś doświadczenie w pracy z dziećmi?

I Mały kontaktuje po angielsku serio?

Kurczę, serio myślałam od jakiegoś czasu o wyjeździe jako au pair po maturze. Matury kończą się w połowie maja
Sama nie wiem. Ale jest taka możliwość, że jadę tam powiedzmy na 3 miesiące i jeśli się dostanę na studia, to wracam do PL?

Edytowane przez arrachne
Czas edycji: 2013-04-09 o 19:30
arrachne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-10, 07:20   #10
zuziazla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez arrachne Pokaż wiadomość
A mogłabyś podać więcej konkretów? Jak potwierdzić, że znam angielski - i jak biegle musi się nim mówić? Czy akcent fiński bardzo utrudnia rozumienie (np. hiszpański akcent imo tak, przynajmniej, jak Batista w Dexterze mówi, to nic nie rozumiem). I jak miałoby to wyglądać od strony formalnej - jesteś tam z ramienia jakiejś organizacji? Samemu trzeba opłacić dojazd? Czy do podpisania dostaję - i od kogo - od rodziny, czy od organizacji zajmującej się au pair - jakąś zgodę? Na ile muszę się zobowiązać do pozostania? Czy gdybym pojechała i okazało się, że jednak nie rozumiem angielskiego, to czy mogę - bez ponoszenia konsekwencji - zrezygnować?
Czy uczestniczysz w Finalndii w jakichś kursach/ zajęciach? Czytałam, że jeśli jedziesz jako au-pair, to masz takie zapewnione.
I jeszcze - na ile musisz tam serio sprzątać, gotować i prać? Chodzą i sprawdzają, czy aby się nie zakurzyło, czy wystarczy ogólnie, żeby był porządek - w sensie nie porozwalane zabawki.
Wymagane jest jakieś doświadczenie w pracy z dziećmi?

I Mały kontaktuje po angielsku serio?

Kurczę, serio myślałam od jakiegoś czasu o wyjeździe jako au pair po maturze. Matury kończą się w połowie maja
Sama nie wiem. Ale jest taka możliwość, że jadę tam powiedzmy na 3 miesiące i jeśli się dostanę na studia, to wracam do PL?
Ona raczej woli kogoś na dłuższy czas, ja miałam zostać do stycznia. Ze sprzątaniem, no nie wiem co to znaczy wg. Ciebie na serio. Nie chodzi po domu i nie robi testu białej rękawiczki, chodzi o zwykły porządek Co do angielskiego, to ja nie mówię jakoś wybitnie, nie mam żadnych dokumentów (prócz matury ), wystarczy zwykła znajomość żeby się jakoś normalnie porozumiewać. Nie uczestniczę tu w żadnym kursie językowym, ponieważ fiński mi się nie podoba i nie chcę się go uczyć Ale jak chcesz to ona pomoże ci znaleźć pełno szkół, nie wiem jak to wygląda, czy opłaca się samej czy ona pomaga, nie rozmawiałyśmy o tym. Dojazd opłacasz sama, polecam loty wizzairem z Gdańska do Turku, ja w lutym znalazłam bilet z 4 zł ;p Co do umowy, to nie, nie ma czegoś takiego, ale jeśli zostaniesz tu na dłużej (więcej niż 3 miesiące) to musisz się zameldować w urzędzie i na komisariacie policji, dostajesz personal identity code (pisałam o tym na blogu). Ja tu nie jestem z ramienia żadnej organizacji, znalazłyśmy się na stronie dla au pair. Generalnie dobrze żebyś miała doświadczenie z małymi dziećmi. Mały ma prawie półtora roku i wiesz, generalnie za dużo nie mówi, ale ja do niego zwracam się tylko po angielsku i jarzy ;p Jeśli masz więcej pytań to wal śmiało

MY - 20.11.
Stary 2013-04-10, 14:12   #11
gorzala
Zakorzenienie

cały wątek jest o au pair o tym co trzeba mieć, na ile wyjechać, o co pytać, co z językami i tak dalej, a wy jedną biedną dziewczynę o wszystko wypytujecie
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=607148

p.s. w Finlandii
gorzala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-21, 11:14   #12
MartaZ1986
Przyczajenie

Szukam ludzi z Turku w Finlandii. Jeśli ktoś tam przebywa proszę piszcie

martazuchowska1@gmail.com
MartaZ1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-16, 19:18   #13
MartaZ1986
Przyczajenie

Hej dziewczyny, czy orientujecie się jakie formalności musi załatwić au pair, która wybiera się do Finlandii, a jej rodzina goszcząca zatrudnia ją legalnie tzn. rejestruje.
Z tego co mi się wydaje to chyba poza pójściem na policje to nic au pair nie musi robić, a wszystko powinna host familly załatwić, ale rodzina z którą wstępnie rozmawiam, prosiła mnie żebym się zorientowała jak to jest z
finnish taxation code. Czy ktoś może mi pomóc?
MartaZ1986 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-04, 16:14   #14
everdeen94
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez MartaZ1986 Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, czy orientujecie się jakie formalności musi załatwić au pair, która wybiera się do Finlandii, a jej rodzina goszcząca zatrudnia ją legalnie tzn. rejestruje.
Z tego co mi się wydaje to chyba poza pójściem na policje to nic au pair nie musi robić, a wszystko powinna host familly załatwić, ale rodzina z którą wstępnie rozmawiam, prosiła mnie żebym się zorientowała jak to jest z
finnish taxation code. Czy ktoś może mi pomóc?
No właśnie, ja tez wyjezdzam do Finlandii w lipu i co musze zrobic z Polsce poza EKUZ? co jeszcze musze zrobic? ;oo
everdeen94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 17:21   #15
Puolatar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez everdeen94 Pokaż wiadomość
No właśnie, ja tez wyjezdzam do Finlandii w lipu i co musze zrobic z Polsce poza EKUZ? co jeszcze musze zrobic? ;oo
A pewna jestes, ze chcesz wyjechac do Finlandii?

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Puolatar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 19:03   #16
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Puolatar Pokaż wiadomość
A pewna jestes, ze chcesz wyjechac do Finlandii?

A dlaczego zadajesz takie pytanie
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-02-28, 22:17   #17
Puolatar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A dlaczego zadajesz takie pytanie
Bo moge.
Po to jest forum, zeby pytania zadawac, udzielac odpowiedzi i doradzac sobie.

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:04 ----------

W razie jakby dziewczyna chciala konkretnych rad odnosnie Finlandii, bo jest na 100% pewna, ze wyjedzie, to moge pomoc

Stary 2014-03-01, 07:41   #18
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Bo moge.
Po to jest forum, zeby pytania zadawac, udzielac odpowiedzi i doradzac sobie.

---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:04 ----------

W razie jakby dziewczyna chciala konkretnych rad odnosnie Finlandii, bo jest na 100% pewna, ze wyjedzie, to moge pomoc

Tylko z ta twarzyczka zabrzmiało jak sarkazmu
Stary 2014-03-01, 08:24   #19
Puolatar
Rozeznanie

Cytat:
Tylko z ta twarzyczka zabrzmiało jak sarkazmu
Bo po czesci byl to sarkazm. Ale domyslilam sie ze moj wpis mogl zostac odczytany niejednoznacznie i dopisalam reszte

Stary 2014-03-01, 08:43   #20
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Bo po czesci byl to sarkazm. Ale domyslilam sie ze moj wpis mogl zostac odczytany niejednoznacznie i dopisalam reszte

Ok usprawiedliwione .
Mieszkałam tam 7 lat i mam do tego kraju ogromny sentyment.
Stary 2014-03-01, 09:13   #21
Puolatar
Rozeznanie

Cytat:
Ok usprawiedliwione .
Mieszkałam tam 7 lat i mam do tego kraju ogromny sentyment.
A ja mieszkam i tylko szukam okazji, zeby sie wyniesc

Stary 2014-03-02, 15:17   #22
everdeen94
Przyczajenie

Cytat:
A ja mieszkam i tylko szukam okazji, zeby sie wyniesc

Tak, w lipcu zaczynam pracowactam. A czemu chcesz sie wyniesc?
everdeen94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-03-02, 15:50   #23
Puolatar
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez everdeen94 Pokaż wiadomość
Tak, w lipcu zaczynam pracowactam. A czemu chcesz sie wyniesc?
To nie jest kraj, w którym każdy czułby się miło i fajnie. Powiedzmy to w ten sposób
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości