ledwo siedzący 7 miesięczniak??? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-01, 09:36   #1
AGATA28
Raczkowanie

ledwo siedzący 7 miesięczniak???

mój synek ma 7 miesięcy i 10 dni.jednak jeszcze nie siada samodzielnie.jesli go posadze to utrzymuje sie w takiej pozycji kilka sek i leci na boczek.lekarz powiedzial ze powinien lepiej siedziec. obkładam go poduszkami ale usiedzi tak kilka minut bo albo płacze albo zsuwa sie w dół.na bioderkach powiedzieli ze wszystko slicznie sie ukształtowało.pozatym jak wezme natanka pod paszki to zauwazam ze ma chyba bardzo słabe nóżki.nie probuje sie na nich oprzeć.wszystcy mowią ze przyjdzie czas na wszystko i na siedzenie rowniez.czy mam powody do niepokoju?? pomóżcie bo z kazdym dniem martwię sie coraz bardziej...
I być najwyższą myślą wcieloną...

Juliusz Słowacki,Kordianhttp://www.szipszop.pl/tickers/14094.gifhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33bc146a5d44b854.html
AGATA28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-01, 09:53   #2
neta-b
Raczkowanie

Dot.: ledwo siedzący 7 miesięczniak???

Wydaje mi się że to jeszcze nie pora na obawy bo nie wszystkie maluchy w 7 miesiącu siedzą samodzielnie.
Jednak uważam że każda z nas ma swój instynkt i jeżeli coś Ci podpowiada że nie wszystko jest w porządku to nie powinnaś tego tak pozostawić. Ze swojego doświadczenia wiem, że zwykły pediatra bagatelizuje takie rzeczy a martwić się zacznie jak dziecko w wieku 12 miesięcy kiedy powinno już zaczynać chodzenie jeszcze nie siedzi. Idź z małym do neonatologa lub specjalisty od rehabilitacji małych dzieci.
neta-b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-01, 11:16   #3
AGATA28
Raczkowanie

natanek robi postępy jak kazde dziecko ale nie widzę zadnych niepokojących objawów.lekarz tylko zasiał we mnie lęk.wszyscy mowią ze zacznie siedziec w swoim czasie a natanek jest drobniejszy od swoich rówiesnikow (po mnie i tż).

Juliusz Słowacki,Kordianhttp://www.szipszop.pl/tickers/14094.gifhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/33bc146a5d44b854.html
Stary 2007-05-01, 11:36   #4
neta-b
Raczkowanie

Jeżeli Ciebie nic nie niepokoi to nie ma co panikować. Każde dziecko ma swój własny rytm. Mój młodszy synek sam podniósł się do siadania w wieku 9 miesiecy a chodzić zaczął dopiero jak miał 16 miesięcy . Też się martwiłam bo lekarze się dziwili. Dopiero nasza wypróbowana pani doktor powiedziała, że było to spowodowane długim pobytem w szpitalu. Mały był o te miesiące opóźniony w stosunku do rówieśników.
Za to teraz nadrabia cały ten okres i nie mam nawet chwili spokoju.

Aż sprawdziłam w tabelce rozwoju dziecka kiedy powinno siedzieć. W 7 miesiącu dziecko siedzi przez moment bez podtrzymywania a w 8 miesiącu siedzi samo bez podparcia. Ale są to tylko oczekiwane osiągnięcia w rozwoju dziecka. To że Twój maluszek jeszcze ich nie spełnia nie znaczy że jest z nim coś nie tak.
neta-b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-01, 11:44   #5
linijka
Rozeznanie

Mój syn też jeszcze sam nie siada, a jest w wieku Twojego Natanka Owszem, kiedy go posadzę to siedzi, ale nie potrafi sam usiąść. Raczkuje za to na całego i staje przy czym się da i wcale nie wiem, czy to dobrze, bo przecież układ kostny jeszcze nie jest dobrze wykształcony.
Wklejam link do artykułu, który powinien Cię uspokoić. Według niego dzieci osiągają zdolność samodzielnego siedzenia między 7 a 11 miesiącem. http://npr.pl//index.php/content/view/88/44/

Pozdrawiam.
linijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-01, 13:30   #6
kasia1361
Zadomowienie

GG do kasia1361 Send a message via Skype™ to kasia1361

Agata nie martw się do konca 9 miesiąca jak nie bedzie siedział to wtedy jest cos nie tak .
Mój synek sam siedział jak miał prawie 8 miesięcy ,kazde dziecko ma swoje tępo rozwoju.
nie sadzaj na siłe i nie opkładaj poduszkami to bez sensu i wymusza pozycje pionową kręgosłupa.
Sam zacznie siadac ,kładz Natana często na brzuchu,wtedy wzmocni sie kręgosłup.
pozdrawiam

https://wizaz.pl/forum/album.php?albumid=2422

Kacperek
27.05.2004r,
34 tc,2650 i 51 cm

Igorek
04.07.2006r
39 tc,3520 i 57 cm

Martynka
31.05.2011r
38 tc,3600 i 53 cm

kasia1361 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-01, 14:39   #7
AGATA28
Raczkowanie

dziękuję Wam dziewczyny serdecznie!! jak obkładam natanka poduchami i zmuszam do siedzenia to widze jak sie denerwuje i żal mi serce ściska na brzuszku kładę go bardzo często - zresztą on woli na brzuszku niz na plecach i co dziwne jak lezy na brzuszku i siedze obok to bawi sie a jak znikam na 10 min to po przyjsciu mały lezy calkiem inaczej lub na plecach
pozostaje mi tylko czekac na postępy w siedzeniu...ale wiadomo jak kazda mama sie martwie.jeszcze raz bardzo dziekuje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-07, 07:56   #8
AaniaA
Zakorzenienie

moj synek tez nie potrafil siedziec sam przez dlugi czas. najgorsze bylo to, ze nie potrafil utrzymac takze glowki w pionie - zawsze leciala mu do przodu. bylo tak, ze raczkowal, a siedziec nie umial. jednak wszystko sie unormowalo. teraz ma ponad cztery latka i bryka jak szalony. zatem AGATO28 nie obawiaj sie. kazde dziecko ma swoj czas na raczkowanie, siedzenie, chodzenie, robienie siku do nocnika, mowienie, itd. tak jak pisala neta-b - dla spokoju ducha mozesz udac sie do specjalisty.
AaniaA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-13, 18:40   #9
ellaella
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AGATA28 Pokaż wiadomość
mój synek ma 7 miesięcy i 10 dni.jednak jeszcze nie siada samodzielnie.jesli go posadze to utrzymuje sie w takiej pozycji kilka sek i leci na boczek.lekarz powiedzial ze powinien lepiej siedziec. obkładam go poduszkami ale usiedzi tak kilka minut bo albo płacze albo zsuwa sie w dół.na bioderkach powiedzieli ze wszystko slicznie sie ukształtowało.pozatym jak wezme natanka pod paszki to zauwazam ze ma chyba bardzo słabe nóżki.nie probuje sie na nich oprzeć.wszystcy mowią ze przyjdzie czas na wszystko i na siedzenie rowniez.czy mam powody do niepokoju?? pomóżcie bo z kazdym dniem martwię sie coraz bardziej...

Mój syn też w tym wieku siedział tylko chwilke ,a potem sie przewracał.Dopiero jak skończył 8 miesięcy ,to zaczął pewniej siedzieć . Nie raczkował w ogóle,a chodzić zaczął jak miał 11 miesięcy i 2 tygodnie.
Każde dziecko inaczej się rozwija poprostu i myślę,że to,że nie siedzi w 7 miesiącu nie jest powodem do zmartwienia.Chyba,że coś cię dodatkowo niepokoi ,to lepiej zasięgnąć porady lekarza.
ellaella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-17, 15:14   #10
***luna
Zakorzenienie

nie ma się czego obawiac.

posyłam link o prawidłowym rozwoju ruchowym dziecka .

http://www.dzieckook.pl/rozwoj/rozw_siad_7-12.html
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości