|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Do Krakowianek i nietylko
Jutro wybieram się na wycieczkę do Krakowa. Co poleciłybyście mi zwiedzić (oprócz Wawelu, Sukiennic i Kościoła Mariackiego)? Co warto jeszcze zobaczyć?
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Raczkowanie
|
Re: Do Krakowianek i nietylko
*Tyniec
*idz na kopce nasze krakowskie ![]() *koscioly -polecam Franciszkanów,Dominikanów ,sw.Anny-te trzy wzbudzaja we mnie zachwyt zawsze *nie wiem czy jest sens isc do muzem,bo zapowiada sie bardzo ladna pogoda,ale jesli masz ochote ![]() ![]() *spacer po Bloniach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Idź koniecznie na Kazimierz, cudowna atmosfera, jest dokładnie rozrysowana trasa wycieczkowa po synagogach lub po cmentarzach żydowskich - znaki z planami i trasą są na każdej prawie uliczce.
Uwielbiam Kraków, ale za każdym razem ląduję na Kazimierzu, jest tam wiele muzeów w synagogach - po prostu super. Często robimy wycieczki śladami Żydów. A zawsze gdy jesteśmy w Krakowie zjadamy pyszny i taniutki obiadek na ul. Stradomskiej (niedaleko Wawelu) w knajpce wąskiej jak tramwaj, kuchnia wietnamsko-chińska. Ogromne porcje mięska, mniam, polecam polędwicę za ok.15zł. lub kaczkę po seczuańsku lub na ostro za chyba 18 zł. Jest to jedyna knajpa w Krakowie przed którą ludzie ustawiają się w kolejce na ulicy czekając na wolny stolik.
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi. A czy są jakieś fajne miejsca dla małych dzieci?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
zoo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zadomowienie
|
Ja bym poszła do Museum Narodowego, bo tam jest mnóstwo obrazów znanych kazdemu Polakowi ze szkoły chociażby, i jest to niesamowite wrażenie, zobaczyć je na żywo
![]() Po drugie, też Kazimierz, zawsze tam chodzę, jak Kasia, i mam już 'swoje' lokale i swoje ścieżki. Cmentarz żydowski jest bardzo piękny i naprawde wary zobaczenia. Aha, co do jedzenia, to polecam bar mleczny 'U Stasi" - od kiedy włożyli go w przewodniki angielskojęzyczne, jest w nim pełno turystów, zaraz obok rodowitych krakusów, bezdomnych, profesorów i studentów ![]() Co do dizeci, to za bardzo nie wiem, ale dla mnie z dzieciństwa największą atrakcją były gołębie na rynku - karmienie ich, robienie zdjeć, czekanie, aż podleca ![]() Ale Ci zazdroszczę, że jedziesz do Krakowa!!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Ostatni raz w Krakowie byłam 7 lat temu. Od tego czasu na pewno wiele się zmieniło. Moja córcia ucieszy się z gołębi, bo bardzo je lubi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zadomowienie
|
oj, jak je lubi, to na pewno się ucieszy, że na rynku można kupic takie kubeczki z nasionkami
![]() ![]() bawcie się obie jak najlepiej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:53.