przystrajanie kościoła - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-09-22, 21:24   #1
shyshq
Raczkowanie

Question

przystrajanie kościoła

Zastanawiam się, czy konieczne jest przystrajanie kościoła czy może to zbędny wydatek?

Edytowane przez shyshq
Czas edycji: 2008-09-22 o 21:28 Powód: nie ten wątek nie w tym miejscu ;/
shyshq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-22, 23:49   #2
lain
Zakorzenienie

Dot.: Co ubrać do sukni ślubnej jak będzie zimno i deszczowo?!

Cytat:
Napisane przez shyshq Pokaż wiadomość
Zastanawiam się, czy konieczne jest przystrajanie kościoła czy może to zbędny wydatek?

hehe w tytule watku jest o sukni slubnej i zimnie a tu o kosciele - dziwna sprawa

co do kosciola - to zalezy jak ten kosciol wyglada. ja biore slub w starym kosciele w opactwie benedyktynow i nie mam zamiaru niczego dodatkowo przystrajac. podoba mi sie tamtejszy ascetyzm ale jakbym miala np. brac slub w moim osiedlowym brzydkim kosciele to pewno powtykalabym gdzieniegdzie swieze kwiaty zeby zamazac wrazenie jak z supermarketu
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-23, 07:35   #3
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lain Pokaż wiadomość
hehe w tytule watku jest o sukni slubnej i zimnie a tu o kosciele - dziwna sprawa
już poprawione
co do sedna: w każdym kościele cieplej się robi w otoczeniu kwiatów, choć do każdego wnętrza pasują inne. Ja miałam ślub w starym, małym kościółku przystrojonym delikatnie w dwa bukiety z lilii przy bokach ołtarza. Kilka kwiatów lilli zdobiło sam ołtarz i nawy boczne oraz rzędy ławek. Efekt był delikatny i komponował się w całość z wystrojem kościoła.
Zorientuj się kto bierze ślub w tym samym kościele tego samego dnia, czasem warto się spotkać z pozostałymi parami i dogadać się w kwestii dekoracji, rozłożyć pracę i wydatki na ślubujące pary.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-09-23, 08:52   #4
chilanes
Zakorzenienie

mój kościół ma np zawsze świerze duże bukiety przed ołtarzem i sami umierają krzesła i na życzenie rozścielą czerwony dywan, czeto trzeba więcej? Jak kto woli, jeśli ma się fundusze to możn poozdabiać ławki, postawić kosze z kwiatami, czy świeczniki, ale pamiętać należy, że co za dużo, to niezdrowo
Stary 2008-09-23, 10:39   #5
m.a.r.t.a
Zakorzenienie

Ja miałam przystrajany Kościół. Mimo, że jest duży a w środku bogaty brakowało w nim kwiatów, białych elementów. Skontaktowałam się z dekoratorką i poprosiłam o minimalne ozdoby. Koszt 300 zł a w nim:
-krzesełka dla Pary Młodej i świadków ubrane w białe, atłasowe pokrowce. Nasze krzesełka dodatkowo miały z tyłu po jednym kwiatku w kolorze bukietu
- kwiaty na ołtarzu w wielkim wazonie, po bokach w miejszych
- ozdoby u boku ławek (na nieparzystych kilka kwiatków w "marchewce", na parzystych lejący się do ziemi biały, atłasowy materiał)

Cała ozdoba była przepiękna. Kobieta miała niesamowite pomysły. Po ślubie, jak już goście złożyli nam życzenia, podeszła do nas i spytała czy wszystko się podobało.
Stary 2008-09-23, 13:29   #6
shyshq
Raczkowanie

Dot.: przystrajanie kościoła

Dziekuje bardzo za sugestie
Kościół w którym na się odbyć nasz ślub jest raczej chłodny, nowoczesny budowany w latach 70 i strasznie mi sie kojarzy z takim "formalnym" wyglądem.
Dodaję fotki, może uda się nam wspólnie coś ciekawego wymyślić
Z tego co się orientuje to my jedyni w ten dzień mamy tam ślub więc jesteśmy sami jeśli chodzi o koszty Niestety fotki są małe, nie udało mi się znaleść większych
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg images2.jpg (3,4 KB, 66 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg images.jpg (3,2 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg parafia.jpg (3,3 KB, 378 załadowań)
Stary 2008-09-28, 09:07   #7
katathea
Raczkowanie

wydaje mi sie, że "taki" rodzaj kościółka - w dzień Waszego ślubu, wygladać będzie ładniej przyozdobiony.
Kwiaty nadają klimatu bajkowego, pałacowego czy poprostu podniosłego.
pozatym całe wasze ślubowanie, zostanie uwiecznione na zdjęciach, bądź na kamerze - więc będzie wyglądało piękniej, jeśli w tle będą kwiatki.
Jeśli chodzi o koszta, to proponuję zamówić sezonowe kwiatuszki - wtedy wyjdzie taniej.
I pamietaj ilość nie świadczy o jakości. Nieraz wystarczy przyozdobić brzeg ławki po jednym kwiatuszku i wstędze itp.
Możecie też porozmawiać z księdzem i dogadać się co do zdobienia - on jak co tydzień zamówi kwiatki pod ołtarz , a Wy ten sam rodzaj kwiatków wykorzystacie do zdobienia innych miejsc kościoła.Wszystko jest do wykombinowania.
katathea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-28, 20:33   #8
shyshq
Raczkowanie

Myślę że to dobry pomysł z dogadaniem z księdzem Kolejną opcją jaka mi się pojawiła w głowie to postawienie 2 dużych bukietów koło naszych miejsc, duży bukiet pod ołtarzem a przy ławkach małe symboliczne wiązanki z tych samych kwiatów co koło ołtarza ... tylko nie wydaje mi się to zbyt pospolite
Stary 2008-09-29, 17:59   #9
lemoorka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez shyshq Pokaż wiadomość
A wydawać by sie mogło, że kościół najważniejszy

Widziałam ślub na łyso - wyglądąło smutnie. Na dodatek Państwo młodzi wymyslili jakieś świece tylko przy krzesłach- efekt jak na pogrzebie.

Poieram katathea

ja za wystrojenie kościoła dałam 200 złotych.

! duzy kosz hiacyntów przed ołtarzem, dwa koszyki po bokach Wszytsko w tonajci bawr kościelnych- biało żołto
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 09:36   #10
daget
Zakorzenienie

GG do daget

Mysmy stroili kosciol, tak sobie wymarzylismy. Moj Maz chcial czuc zapach kwiatow unoszacych sie w Swiatyni.... . W dodatku nadaje to charakteru calej uroczystosci.

Bukiety mielismy zrobione z bialych kwiatow (mieczyki, gerbery, male chryzantemy) i zielonych dodatkow( duze liscie, asparagus, bluszcz) oraz biale piorka i wkomponowane male biale golabki.Wszystko zakupione w hurtowni.

Bukietow bylo kilka - na 2 bocznych oltarzach, przy glownym oltarzu oraz kolo tabernakulum - w sumie 5. Do tego ustrojone krzeselka i klecznik oraz balustrada. Dzieki otwartosci proboszcza mielismy pozwolenie na mnostwo swieczek(podgrzewaczy) oraz 15 lukow przy lawkach. Dokorowalismy sami przy pomocy znajomych.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dekoracja.jpg (32,2 KB, 80 załadowań)

Edytowane przez daget
Czas edycji: 2008-10-28 o 19:46 Powód: dodanie zdjecia
daget jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 19:07   #11
Maggie1983
Zakorzenienie

J na pewno będę coś robić z kościołem-na pewno pokrowce na krzesła młodych i świadków i może jakieś kwiaty wzdłuż alejki, ale na pewno nie sztuczne i na pewno nie dużo-może co 3 ławkę-podobają mi się mieczyki, ale obawiam się, że 6.06 to za wcześnie na mieczyki, więc może lilie lub słoneczniki, żeby było radośnie
Maggie1983 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości