Podwyższony poziom trójglicerydów - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-06-07, 11:48   #1
kariis92
Raczkowanie

Podwyższony poziom trójglicerydów

Witam.
Mam pewien problem, gdyż niedawno dostałam wyniki badań i wyszedł mi podwyższony poziom trójglicerydów. Aktualnie mój lekarz jest na urlopie i nie mam z kim skonsultować moich badań, a niestety jestem osobą dość niecierpliwą, więc postanowiłam się doradzić Was moje wizażystki!

Trójglicerydy 192.1 mg/dl
Cholesterol 195.3 mg/dl
HDL 65.5 mg/dl
LDL 81,4 mg/dl

Moja dieta jest raczej mało bogata w tłuszcze. Jem tylko mięso z kurczaka, przeważnie gotowane. Co prawda jadam dość dużo jajek oraz parówek, jednak uważam, że w moim wieku - mam 18 lat, ilości jakie spożywam nie są szkodliwe.. jednak mogę się mylić. Przez ostatni rok przytyłam 8kg, co jest skutkiem pochłaniania ogromnych ilości słodyczy (2 tabliczki czekolady dziennie, kilka batonów etc).

Co może być rzeczywistą przyczyną takich wyników?
Jak można zmniejszyć poziom trójglicerydów?

zapuszczam włosy,
dbam o siebie,
walczę z celulitem.

kariis92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-07, 12:48   #2
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: Podwyższony poziom trójglicerydów

A to Ty myślałaś, że w czekoladzie i batonach nie ma tłuszczu? Może to skąd te trójglicerydy?
Parówki to też niestety duża dawka tłuszczu.

Zmniejszyć ten poziom możesz przez zmianę złych nawyków żywieniowych i stylu życia, ale na podstawie ogólnikowych informacji które podałaś trudno powiedzieć co jest "nie tak"

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2009-06-07 o 12:50
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-06-07, 13:12   #3
sss7
Zadomowienie

Pozatym nie masz w diecie tzw. zdrowch tłuszczów, ktore redukują poziom frakcji LDL . Pestki dyni, orzechy, migdały, oliwa z oliwek, olej lniany i inne oleje roślinne z pierwszego tłoczenia, najlepiej nierafinowane. Wazne aby owe oleje roślinne byly jedzone na zimno - podczas smarzenia tracą swoje własciwosci i zamieniają się w syf.
Z parówkami się pozegnaj jak równiez ze sodyczami bo to ogromna ilość tłuszczów. Musisz zacząć sie zdrowo odżywiac, o cyzm poczytasz w wątkach podwieszonych. Twoje trójglicerydy są poprostu wysokie jak na Twój wiek, ale nie ma tragedii. Nie ma też potrzeby włączac leki. Dieta!
Stary 2009-06-07, 13:25   #4
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

W sumie nie wiadomo, czy autorka nie je zdrowych tłuszczów, bo bardzo mało napisała Może jakiś przykładowy jadłospis, np z 2-3 dni?
Stary 2009-06-07, 15:42   #5
kariis92
Raczkowanie

Wiem, że jestem sobie sama winna. Bardzo źle się odżywiałam. Nie jadałam śniadań, rzadko II śniadania... Co prawda obiady były bardzo dietetyczne (kurczak lub ryba gotowana z warzywami, duszone warzywa etc.), jednak zaraz po nich zajadałam się słodyczami.
Nie jadam pieczywa, ryżu, kasz, makaronów... Za to jem dość dużo warzyw - surowych bądź gotowanych. Tłuszczów roślinnych również brakuje w mojej diecie (no chyba, że orzeszki z czekolady..).
Przez ostatni rok moje menu było dość ubogie: jajka, parówki, kurczak gotowany, ryba gotowana, warzywa, czasem kefir albo jogurt, a do tego kilogramy słodyczy...

Teraz uświadomiłam sobie, że absurdem było pytać Was co może być przyczyną tych podwyższonych trójglicerydów. Chociaż dzięki temu pozwoliłyście mi zastanowić się nad moim odżywianiem. Słodycze próbuje zlikwidować z mojego menu od tygodnia, jednak myślę, że się od nich uzależniłam. Również walczę z nadrobionymi kilogramami - zaczęłam ćwiczyć i ograniczyłam ilość kcal. Mam problemy z układaniem jadłospisów (najłatwiejszy były jajka albo parówki, dlatego ich tyle pochłaniałam), dlatego próbuje zainspirować się forum 'codzienne jadłospisy'.

Możecie mi doradzić jakieś zdrowe potrawy, o małej ilości kcal (chce zrzucić zbędne kg!), które pomogą zmniejszyć poziom trójglicerydów i cholesterolu? Orzechy, pestki dyni etc. mają dużo kcal, a ja nie potrafię zjeść ich kilka, od razu jem całą paczkę. Boję się zacząć jeść pieczywo czy też ryżu, bo zależy mi na schudnięciu.

Proszę nie krzyczcie, bądźcie łaskawe dla mnie

zapuszczam włosy,
dbam o siebie,
walczę z celulitem.

Stary 2009-06-07, 16:11   #6
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Przede wszystkim zacznij jeść śniadania, bo to pewnie przez ich brak tak bardzo ciągnie Cię do słodyczy i jedzenia w ogóle po południu.
Zacznij jeść kasze - są bardzo zdrowe! - i brązowy ryż, to nie przeszkadza w chudnięciu, np 1/3 torebki do mięsa i warzy jest jak najbardziej ok. Razowy chleb na zakwasie też jest bardzo dobry na dietę, płatki owsiane super zapychają na śniadanie i są zdrowe i dietetyczne.
Zdrowe tłuszcze znajdziesz też w tłustych rybach morskich takich jak makrela albo łosoś albo halibut, nie wiem czy śledź też się nie nada. A kontrolować jedzenie orzeszków, fakt - trudno. Ja sobie sypię odpowiednią ilość do miseczki, reszta zostaje w kuchni Można też dodawać je do sałatek albo serka homogenizowanego, wtedy się ich zje mniej

Bardzo ubogą masz dietę, możesz mieć różne niedobory. Popatrz faktycznie w te codzienne jadłospisy i się ucz z nich, nie znudziło Ci się jedzenie w kółko gotowanego kurczaka albo gotowanej ryby na obiad? A co z pieczeniem, duszeniem, smażeniem?
Co do jajek i parówek na śniadania, to naprawdę lepiej wyjdziesz na jedzeniu węglowodanów złożonych niż tłuszczu, węglowodanów prostych i niewielkich ilości mięsa w parówkach. Jajka są ok, możesz je jeść np na kolację bez problemu, albo na śniadanie z jakimś razowcem i warzywami...

Jak się już nauczyć robić dobre jadłospisy to się rozkręcisz, gotowanie nie jest takie trudne, jestem tego najlepszym przykładem

---------- Dopisano o 17:11 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

A co do odchudzania, to nie skupiaj się tak na kaloriach, tylko na tym CO jesz i na jakimś odpowiednim ruchu To jest klucz do trwałego, zdrowego chudnięcia, bo odcinanie kalorii czasem się źle kończy.

Przykładowy dietetyczny obiad: (mój dzisiejszy )
pierś kurczaka marynowana w oliwie, occie i przyprawach, upieczona na grillu
1/3 woreczka kaszy gryczanej z pieczarkami i świeżą natką pietruszki (kasza - dużo magnezu i innych fajnych składników, pietruszka - wit C i żelazo)
kalafior gotowany (do woli )

Mniam, smaczne, sycące i dietetyczne.

Edytowane przez Lexie
Czas edycji: 2009-06-07 o 16:02
Stary 2009-06-07, 18:20   #7
kariis92
Raczkowanie

lexie - bardzo dziękuje Ci za rady. Postaram się włączyć więcej węglowodanów złożynych do mojej diety. Po Tobie widać (-10kg), że wiesz co mówisz, jeśli chodzi o odchudzanie.

Przewertowałam już kilka stron z jadłospisami i jestem pełna pozytywnej energii! Jutro zaczynamy gotowanie!

zapuszczam włosy,
dbam o siebie,
walczę z celulitem.

Stary 2010-05-18, 21:16   #8
Nastia87
Raczkowanie

choć troszkę czasu minęło, to może przyda się komuś świadomość, że oprócz złej diety, wynik trójglicerydów zwiększa się poprzez predyspozycje genetyczne a także (co istostne) przez terapie hormonalne, antykoncepcje
Nastia87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-19, 15:14   #9
inc0rrect
Zakorzenienie

tak moja pierwsza mysl że to objaw choroby, cos z gospodarka tluszczowa musi byc nie tak, malo osob ma idealna diete,a Ty masz nienajgorszą..
zbadaj może TSH (tarczyca)

Tutaj link: profitest.pl/s/12254/Tu4ydm2K3ha4YKAM

W ramach podziękowania dla dwóch z Was oferuję bezpłatne konsultacje dietetyczne
inc0rrect jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości