Sposób Na Pieczarki - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2005-08-30, 07:06   #1
Selina
Zadomowienie
 
Avatar Selina
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: czwartorzęd :)
Wiadomości: 1 134
GG do Selina

Sposób Na Pieczarki


Kupiłam wczoraj wielkie pieczarki i mam zamiar je usmażyć Nigdy tego jeszcze nie robiłam, dlatego proszę o jakieś przepisy na smażone pieczarki i sposób podania. Szkoda mi takich dużych pokroić np. do zupy
Selina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 09:56   #2
Alienor
Raczkowanie
 
Avatar Alienor
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 48
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Duuże pieczarki faszeruję.

szynka, żółty ser, biały- homo naturalny lub kanapkowy w stylu Ostrowia czy "twój smak' Piątnica (też naturalny), jajko, sól, pieprz. Zmiksować wsio. Papką nadziać kapelusze pieczarek, ułozyć w naczyniu żaroodpornym skropionym olejem i do piekarnika na 20-25 min, aż farsz nabierze stałej konsystencji i nieco się przyzłoci. Podawać z ryżem na sypko (np).
Alienor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-30, 10:18   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Podgrzej w rondelku (na patelni ) tluszcz np margarynę na to rzuć pokrojona cebulke i mieszając zarumień ją. Do tego wrzuć umyte i pokrojone pieczarki-mozesz w plasterki Dodać ciutke soli i pieprzu do smaku. Mieszaj od czasu do czasu. Całość podduś ok. 10 -15min. Gotowe.

To wersja podstawowa którą potem możesz urozmaićic wg. fantazji.np dodając do cebuli papryke pokrojoną i pomidor a potem pieczarki dopiero....itp
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-31, 09:29   #4
Selina
Zadomowienie
 
Avatar Selina
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: czwartorzęd :)
Wiadomości: 1 134
GG do Selina
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez Alienor
Duuże pieczarki faszeruję.

szynka, żółty ser, biały- homo naturalny lub kanapkowy w stylu Ostrowia czy "twój smak' Piątnica (też naturalny), jajko, sól, pieprz. Zmiksować wsio. Papką nadziać kapelusze pieczarek, ułozyć w naczyniu żaroodpornym skropionym olejem i do piekarnika na 20-25 min, aż farsz nabierze stałej konsystencji i nieco się przyzłoci. Podawać z ryżem na sypko (np).
Alienor, a czy pieczarek nie trzeba wcześniej gotować? Czy nie będą zbyt surowe??
Selina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-31, 09:42   #5
Alienor
Raczkowanie
 
Avatar Alienor
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 48
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez Selina
Alienor, a czy pieczarek nie trzeba wcześniej gotować? Czy nie będą zbyt surowe??
Nie.
A pieczarki z grilla? Też ich nie gotujesz.

PS.Temperatura piekarnika ok. 200 st.C
Alienor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-31, 09:43   #6
buziaczek82
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2004-05
Lokalizacja: mazowieckie
Wiadomości: 247
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Pokroj " nóżki " od pieczarek,dodaj pokrojoną cebulke i uduś,pod koniec dodaj pokrojone i ugotowane na twardo jajko i pietruszkę.Kapelusze nadziewamy przygotowaną masą i obtaczamy w jajku,bułce tartej i smażymy.Smacznego
buziaczek82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-31, 09:53   #7
Alienor
Raczkowanie
 
Avatar Alienor
 
Zarejestrowany: 2005-08
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 48
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez buziaczek82
Pokroj " nóżki " od pieczarek,dodaj pokrojoną cebulke i uduś,pod koniec dodaj pokrojone i ugotowane na twardo jajko i pietruszkę.Kapelusze nadziewamy przygotowaną masą i obtaczamy w jajku,bułce tartej i smażymy.Smacznego
Mmmm... Brzmi rewelacyjnie! Mam nadzieję, że podobnie smakuje
Alienor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-08-31, 10:01   #8
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez Selina
Alienor, a czy pieczarek nie trzeba wcześniej gotować? Czy nie będą zbyt surowe??
absolutnie nie trzeba gotować wcześniej
pieczarki bardzo szybko się "duszą"



bo są

bardzo delikatne
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-08-31, 10:09   #9
Selina
Zadomowienie
 
Avatar Selina
 
Zarejestrowany: 2005-01
Lokalizacja: czwartorzęd :)
Wiadomości: 1 134
GG do Selina
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez buziaczek82
Pokroj " nóżki " od pieczarek,dodaj pokrojoną cebulke i uduś,pod koniec dodaj pokrojone i ugotowane na twardo jajko i pietruszkę.Kapelusze nadziewamy przygotowaną masą i obtaczamy w jajku,bułce tartej i smażymy.Smacznego
No właśnie wczoraj na kolację jadłam chlebek posmarowany taką pastą z jajek i pieczarek. Pycha!
Selina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-02, 10:50   #10
Hanka20
Zakorzenienie
 
Avatar Hanka20
 
Zarejestrowany: 2005-06
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 8 972
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Mmmmm, uwielbiam pieczarki - mozna zrobic z nich tez sos pieczarkowo-smietankowy do mięsa bialego, np. do pieczeni z indyka:
pieczarki kroimy w półplasterki, cebulke w kosteczke. cebule rumienimy na oleju, dodajemy pieczarki, przyprawiamy czym tam chcemy(ja lubie na ostro - pieprzu duzo, soli, ziarenka smaku, maggi, jakies ziola), gdy będą juz miekkie i dosc dlugo sie beda dusic, przygotowujesz "zawiesine" z śmietany i mąki: pare lyzek smietany 12%(tak ok. 3, 4 lyzki) lączysz z dwiema lyzkami mąki pszennej, mieszasz dokladnie, potem troche do tego dodajesz gorącego wywaru z pieczarek, mieszasz, i do pieczarek wlewasz, caly czas je mieszając. teraz zagotowac i sos gotowy takim sosem polewam mięsko - PYYCHA!

Robilam tez ostatnio podobny sosik do ryby smazonej - z tym, ze dodalam tam tez sporo papryki czerwonej, zoltej i pomaranczowej, oraz pietruszke zieloną. smakowalo wybornie
__________________
"Są rzeczy na tym świecie zbyt piękne, aby podziwiać je samemu. Zbyt cudowne, aby się nimi nie dzielić z innymi"

Nasz Filipek jest z nami od 19.04
Hanka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-14, 10:29   #11
ela2225
Raczkowanie
 
Avatar ela2225
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 35
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Zrób ciasto naleśnikowe i obierz pieczrki i kapelusze maczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu jak frytki.
sa pyszne mój mąż za nimi przepada.
ela2225 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-14, 10:35   #12
Justin_14
Zakorzenienie
 
Zarejestrowany: 2005-10
Wiadomości: 3 310
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Ja robię tak- odcinam nóżki, jak są zczerniałe to zrywam skórkę, rozbełtuję jajko, maczam a potem obtarzam w bułce tartej cała pieczarkę i smażę na oleju
Justin_14 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-14, 22:16   #13
okru
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-05
Lokalizacja: Szkocja
Wiadomości: 2
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez buziaczek82
Pokroj " nóżki " od pieczarek,dodaj pokrojoną cebulke i uduś,pod koniec dodaj pokrojone i ugotowane na twardo jajko i pietruszkę.Kapelusze nadziewamy przygotowaną masą i obtaczamy w jajku,bułce tartej i smażymy.Smacznego

Super przepis i na pewno wypróbuje. Mieszkam w Szkocji i tu bardzo często można kupić takie wielkie kapelusze. A zajżałam tu zupełnie przypadkiem - jestem nowa.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam wszystkich.
okru jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-15, 08:19   #14
Nanaka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 8
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Ja robię pieczarki z mięsem mielonym. Pieczarki myję,następnie usuwam
" nóżki". Do mięsa mielonego dodaję 1 jajko, drobno posiekaną cebulkę, odrobinę tartej bułki, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam. Farszem oblepiam pieczarki formując kulkę.Potem obtoczam je w jajku i bułce tartej, a następnie smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Smacznego!!!
Nanaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-15, 08:22   #15
moee
Zakorzenienie
 
Avatar moee
 
Zarejestrowany: 2004-06
Wiadomości: 6 544
Dot.: Sposób Na Pieczarki

ja znowu maczam w bulce tartej i jajku( tak jak na schabowe) i smaze w glebokim oleju
__________________
"Lubię być kurą domową
Do pralki wrzucić problem wraz z głową
Pralka pierze, ja nie wierzę w nic
Słodko jest nie myśleć o niczym
Się zgubić we własnej spódnicy.."
moee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-15, 12:47   #16
karolca
Zakorzenienie
 
Avatar karolca
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: tam, gdzie kończy się Internet
Wiadomości: 30 736
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez Justin_14
Ja robię tak- odcinam nóżki, jak są zczerniałe to zrywam skórkę, rozbełtuję jajko, maczam a potem obtarzam w bułce tartej cała pieczarkę i smażę na oleju
najlepszy sposob na duze pieczarki ostatnio bardziej jednak smakują mi jednak lekko osolone i posypane pieprzem smazone pieczarki bez obtaczania w jajku i bulce tartej. rewelacja. Są lekko chrupiące... oczywiscie smazone sa na ladny zloty kolor
__________________

♥ ♥ ♥


Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-15, 13:11   #17
fineska
Raczkowanie
 
Avatar fineska
 
Zarejestrowany: 2004-10
Lokalizacja: Łowicz
Wiadomości: 92
GG do fineska
Dot.: Sposób Na Pieczarki

http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=102276
w tym wątku podawałam przepis na pieczarki panierowane i obsmażane moim zdaniem sa pyszniutkie
polecam......mozna zobaczyc fotki
buziaczki*
fineska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 07:52   #18
ela2225
Raczkowanie
 
Avatar ela2225
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 35
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez Nanaka
Ja robię pieczarki z mięsem mielonym. Pieczarki myję,następnie usuwam
" nóżki". Do mięsa mielonego dodaję 1 jajko, drobno posiekaną cebulkę, odrobinę tartej bułki, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam. Farszem oblepiam pieczarki formując kulkę.Potem obtoczam je w jajku i bułce tartej, a następnie smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Smacznego!!!

Super sprawa muszę wypróbować koniecznie.
Mam w lodówce miesko mielone chyba skoczę po pieczarki.
Mam tylko pytanko
Czy po usmażeniu piczarki wśrodku są mięciutkie?
ela2225 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-16, 10:49   #19
Nanaka
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2006-04
Wiadomości: 8
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Smaże je troch dłużej niż zwykłe mielone. Pod konieć przykrywam patelnię pokrywką by poddusiły się dla pewności.
Nanaka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-17, 19:07   #20
ela2225
Raczkowanie
 
Avatar ela2225
 
Zarejestrowany: 2006-04
Lokalizacja: Olsztyn
Wiadomości: 35
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez Nanaka
Ja robię pieczarki z mięsem mielonym. Pieczarki myję,następnie usuwam
" nóżki". Do mięsa mielonego dodaję 1 jajko, drobno posiekaną cebulkę, odrobinę tartej bułki, przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam. Farszem oblepiam pieczarki formując kulkę.Potem obtoczam je w jajku i bułce tartej, a następnie smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Smacznego!!!
To jest super jestem zachwycona sa pyszne nawet bardzo pyszne.
Dzięki za przepis wchodzi na stałe do menu.
ela2225 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 12:54   #21
Zmijka
Zakorzenienie
 
Avatar Zmijka
 
Zarejestrowany: 2003-12
Lokalizacja: Anglia
Wiadomości: 8 686
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez moee Pokaż wiadomość
ja znowu maczam w bulce tartej i jajku( tak jak na schabowe) i smaze w glebokim oleju
ja ostatnio tak czesto robie

z mielonym musze wyprobowac
Zmijka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-13, 13:05   #22
beata mama amelki
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2008-02
Lokalizacja: cala Polska
Wiadomości: 124
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
Podgrzej w rondelku (na patelni ) tluszcz np margarynę na to rzuć pokrojona cebulke i mieszając zarumień ją. Do tego wrzuć umyte i pokrojone pieczarki-mozesz w plasterki Dodać ciutke soli i pieprzu do smaku. Mieszaj od czasu do czasu. Całość podduś ok. 10 -15min. Gotowe.
do tego kwaśna gęsta śmietana
__________________
Bóg obdarza niezwykłych rodziców wyjątkowymi dziećmi
beata mama amelki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-01-20, 13:31   #23
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Mozna panierowac kapelusze i smazyc jak kotlety, albo pokroic w paski wg przekroju, tak by zachowaly ksztalt grzyba - sa swietna dekoracja do pizzy lub pieczeni.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-01-20, 19:19   #24
iwonadan
Raczkowanie
 
Avatar iwonadan
 
Zarejestrowany: 2008-01
Wiadomości: 48
Dot.: Sposób Na Pieczarki

Najbardziej lubię takie:
Nóżki + kilka drobniejszych pieczarek posiekać (wersja dla bardziej leniwych - utrzeć na tarce jarzynowej). Chudy boczek wędzony pokroić drobniutko (mozna przedtem lekko zamrozić - bedzie łatwiej kroić). Boczek podsmażyć na tłuszczu, dodać pieczarki, podsmażyć, dodać czosnek posiekany - ilośc zależy od upodobań - raczej sporo. przyprawić solą i pieprzem. Wszystko razem poddusić. Kapelusze pieczarek napełniać farszem. Panierować w jajku i bułce, smażyć. Po usmażeniu na złoty kolor podlać wodą, ja dodaję troszkę vegety, przykryć i dusić jeszcze trochę.
Pychota
__________________
Powiedz, a zapomnę
Pokaż, a zapamiętam
Pozwól przeżyć, a zrozumiem

http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/MamaT
iwonadan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.