|
Notka |
|
Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 433
|
Coś nie tak z przepisem, tylko co?
Dostałam jakiś czas temu przepis na babeczkę którą uwielbiam, osobie od której dostałam ten przepis ciasto zawsze wychodzi a ja już piekłam ze 3 razy i zakalec...
![]() Przepis był dyktowany z głowy, a ta osoba składniki dodaje na oko i nie jest mi w stanie powiedzieć co jest nie tak ![]() Składniki: 3 jajka pół margaryny szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyzeczka proszku do pieczenia 400g mąki tortowej 1 łyżka kakao olejek migdałowy 1 szkl mleka Zmiksować 3 całe jajka, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek, mąkę i mleko. Ciasto podzielic na pół, do jednej części dodac kakao. Do formy wlać białą masę, środkiem przelać ciemną. Piec 40 min w 180 stopniach. Włożyć do zimnego pieca żeby rosło powoli. Pamiętam że za drugim razem piekłam dłużej bo mi sie wydawało że za krótko ale i tak siadło ![]() Jak zna się któraś z was na przepisach a zwłaszcza na proporcjach to doradźcie co jest nie tak, bo mam wielką ochotę upiec znowu to ciasto ale się boję że znowu będzie zakalec ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
|
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?
mysle ze problem moze byc w ilosci proszku do pieczenia. Sprawdz dokladnie ile musisz dac proszku na ta ilosc maki i tej proporcji sie trzymaj. Reszta wyglada ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | ||
Nutka nie gryzie!
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
|
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?
Robie podobna ale najpierw margaryne rozpuszczam w garnuszku i studze . Potem powoli wlewam.
W moim przepisie nie ma tez mleka. Jak chcesz to w domu popatrze i Ci dokladnie przepisze. Robile ja od kilku lat i jest latwa i dobra
__________________
_________________________ _________________________ _ _________________________ _________________________ _
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 1
|
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?
Ciasto podobne do metrowca czy zebry.Ale 3 jajka na prawie 2,5 szklanki mąki i szklankę mleka to chyba za mało.Na Twoim miejscu zwięszyłabym ilość jajek do 5 i o 1 łyżeczkę proszku do pieczenia . Uważaj też dodając mleko ,aby ciasto nie było za rzadkie. Na "ciężkość " ciasta, a tym samym na potencjalny zakalec ma wpływ duża ilość płynu, tłuszczu i cukru. No i oczywiście czas pieczenia .Wilgotne ciasta trzeba piec nieco dłużej i starać się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia .Gwałtowne otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie już wyrośniętego , ale jeszcze nie dopieczonego ciasta.Życzę powodzenia i smacznego!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 433
|
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 4 088
|
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?
Ja bym dała więcej jajek a mniej mleka. Wydaje mi się, że mleko powoduje zakalca.
Daj 5 jajek, najpierw ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka, rozpuszczone i ostudzone masło. Później mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec wlewaj powoli mleko (max pół szklanki) aż konsystencja będzie odpowiednia. Z doświadczenia wiem, że pulchniejsze ciasta wychodzą gdy ciasto nie jest za gęste. Powodzenia! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.