Coś nie tak z przepisem, tylko co? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz
 
Narzędzia
Stary 2009-11-02, 20:57   #1
dotka128
Raczkowanie
 
Avatar dotka128
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 433

Coś nie tak z przepisem, tylko co?


Dostałam jakiś czas temu przepis na babeczkę którą uwielbiam, osobie od której dostałam ten przepis ciasto zawsze wychodzi a ja już piekłam ze 3 razy i zakalec...
Przepis był dyktowany z głowy, a ta osoba składniki dodaje na oko i nie jest mi w stanie powiedzieć co jest nie tak

Składniki:
3 jajka
pół margaryny
szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia
400g mąki tortowej
1 łyżka kakao
olejek migdałowy
1 szkl mleka

Zmiksować 3 całe jajka, margarynę, cukier, cukier waniliowy, proszek, mąkę i mleko. Ciasto podzielic na pół, do jednej części dodac kakao. Do formy wlać białą masę, środkiem przelać ciemną. Piec 40 min w 180 stopniach. Włożyć do zimnego pieca żeby rosło powoli.


Pamiętam że za drugim razem piekłam dłużej bo mi sie wydawało że za krótko ale i tak siadło

Jak zna się któraś z was na przepisach a zwłaszcza na proporcjach to doradźcie co jest nie tak, bo mam wielką ochotę upiec znowu to ciasto ale się boję że znowu będzie zakalec :pro si:
dotka128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 02:27   #2
Rena
Zakorzenienie
 
Avatar Rena
 
Zarejestrowany: 2004-07
Lokalizacja: Paris
Wiadomości: 29 331
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?

mysle ze problem moze byc w ilosci proszku do pieczenia. Sprawdz dokladnie ile musisz dac proszku na ta ilosc maki i tej proporcji sie trzymaj. Reszta wyglada ok.
Rena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 08:38   #3
Nutka
Nutka nie gryzie!
 
Avatar Nutka
 
Zarejestrowany: 2002-03
Lokalizacja: Polska
Wiadomości: 3 757
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?

Robie podobna ale najpierw margaryne rozpuszczam w garnuszku i studze . Potem powoli wlewam.
W moim przepisie nie ma tez mleka.
Jak chcesz to w domu popatrze i Ci dokladnie przepisze. Robile ja od kilku lat i jest latwa i dobra
__________________

_________________________ _________________________ _
_________________________ _________________________ _


WYSZUKIWARKA nie gryzie


Nutka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-04, 10:50   #4
Niutka54
Przyczajenie
 
Zarejestrowany: 2008-08
Wiadomości: 1
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?

Ciasto podobne do metrowca czy zebry.Ale 3 jajka na prawie 2,5 szklanki mąki i szklankę mleka to chyba za mało.Na Twoim miejscu zwięszyłabym ilość jajek do 5 i o 1 łyżeczkę proszku do pieczenia . Uważaj też dodając mleko ,aby ciasto nie było za rzadkie. Na "ciężkość " ciasta, a tym samym na potencjalny zakalec ma wpływ duża ilość płynu, tłuszczu i cukru. No i oczywiście czas pieczenia .Wilgotne ciasta trzeba piec nieco dłużej i starać się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia .Gwałtowne otwarcie piekarnika może spowodować opadnięcie już wyrośniętego , ale jeszcze nie dopieczonego ciasta.Życzę powodzenia i smacznego!
Niutka54 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-05, 06:38   #5
dotka128
Raczkowanie
 
Avatar dotka128
 
Zarejestrowany: 2009-01
Wiadomości: 433
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?

Cytat:
Napisane przez Nutka Pokaż wiadomość
Robie podobna ale najpierw margaryne rozpuszczam w garnuszku i studze . Potem powoli wlewam.
W moim przepisie nie ma tez mleka.
Jak chcesz to w domu popatrze i Ci dokladnie przepisze. Robile ja od kilku lat i jest latwa i dobra
To jak możesz to sprawdz jak wygląda twój przepis i mi napisz
dotka128 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-11-12, 21:27   #6
antunka
Zakorzenienie
 
Avatar antunka
 
Zarejestrowany: 2008-10
Wiadomości: 4 088
Dot.: Coś nie tak z przepisem, tylko co?

Ja bym dała więcej jajek a mniej mleka. Wydaje mi się, że mleko powoduje zakalca.
Daj 5 jajek, najpierw ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier, żółtka, rozpuszczone i ostudzone masło. Później mąkę z proszkiem do pieczenia i na koniec wlewaj powoli mleko (max pół szklanki) aż konsystencja będzie odpowiednia. Z doświadczenia wiem, że pulchniejsze ciasta wychodzą gdy ciasto nie jest za gęste.
Powodzenia!
antunka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie


Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)
 

Zasady wysyłania wiadomości
Nie możesz zakładać nowych wątków
Nie możesz pisać odpowiedzi
Nie możesz dodawać zdjęć i plików
Nie możesz edytować swoich postów

BB code is Włączono
Emotikonki: Włączono
Kod [IMG]: Włączono
Kod HTML: Wyłączono

Gorące linki


Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00


Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:55.






© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.

Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Więcej informacji znajdziesz tutaj.