|
Notka |
|
Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Kościelny w kościele, a cywilny w plenerze?
Dziewczyny,
od zawsze moim marzeniem był ślub w plenerze. Nie zależało mi specjalnie na ślubie kościelnym, ale tak się złożyło, że mojemu narzeczonemu i jego rodzinie na takowym zależy. No i klops, bo kościelny w plenerze jest praktycznie nie do zorganizowania (potrzebna zgoda od kurii, konieczność wynajęcia klęczników dla gości itp), poza tym rodzina narzeczonego kręci na to mocno nosem - ma być kościół i już. W związku z tym wpadłam na pomysł, aby zrobić ślub kościelny w kościele, a później w miejscu, w którym będzie wesele zorganizować 15minutową uroczystość cywilną (tyle mniej więcej to trwa) na świeżym powietrzu. Oczywiście w tym ślubie uczestniczyliby już tylko goście weselni. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Czy któraś z Was uczestniczyła w czymś takim albo może planuje podobne rozwiązanie u siebie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Kościelny w kościele, a cywilny w plenerze?
Zrobiłabym odwrotnie jeśli już, chociaż to zapewne nie ma znaczenia aż takiego w sensie prawnym. Bo przyjęło się, że najpierw cywilny, a potem kościelny.
W ogóle ja to jestem zdania, że ślub jest raz w życiu ( teoretycznie) i to raz powinno się moim zdaniem składać przysięgę. Nie tak jak teraz jest, że teraz cywilny i może kiedyś kościelny za kilka lat jak się dorobimy itp. Albo cywilny sam, albo od razu konkordat czyli 2 w 1. Mojej koleżanki ojciec jest chrzestnym mężczyzny i 3 prezenty dawał i bawił się na 3 weselach u niego. Najpierw był cywilny z przyjęciem, po kilku latach był kościelny z weselem, potem rozwód i teraz znowu cywilny też z weselem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Jak dla mnie to trochę bez sensu, zresztą tu też wszystko zależy od dobrej woli księdza - o ile USC powiewa czy wcześniej wzięłaś ślub w jakimś obrządku religijnym, to Kościół raczej wymaga papierka że wzięliście cywilny wcześniej. Nie urządza się samych ślubów kościelnych, jeśli już to baaardzo rzadko i tylko jeżeli ma się ważny powód (a to że się chce plener potem to raczej nie jest ważny powód dla nich) - chodzi mi tu o śluby niepoprzedzone cywilnym.
Też jestem zdania, że jak się składa przysięgę to raz. A nie raz w kościele, a godzinę później w ogrodzie. Dziwaczny pomysł jak dla mnie i za dużo kombinowania tylko po to by powtórzyć przysięgę w ładnej scenerii. Może zamiast tego poszukajcie naprawdę ładnego kościoła, a wesele urządźcie wtedy w jakimś pięknym ogrodzie i w ten sposób to pogódźcie? Ewentualnie po konkordatowym zróbcie humanistyczny z mistrzem ceremonii, ale tu znowu jak wcześniej pisałam - trochę dziwnie tak po godzinie znów sobie przysięgać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
dla mnie pomysł nierealny bo raczej kościół nie zgodzi się na udzielenie samego ślubu kościelnego a potem cywilnego.
możesz spróbować ślub konkordatowy wziąć w kapicy gdzieś w ładnej scenerii - często w górach są takie, przy kościele na ołtarzu polowym, w miejscu poświęconym. więc to nie jest tak że nie da się wziąć ślubu kościelnego na świeżym powietrzu - da się ale trzeba znaleźć wyjątkowe miejsce. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:06.