|
Notka |
|
Makijaż - pytania do wizażystki Miejsce, w którym rozmawiamy o wizażu, stylizacji, kosmetykach kolorowych oraz trendach w makijażu. Masz pytanie? Zadaj je wizażystce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
kolor podkładu (fluidu)
Zauważyłam, że fluidy większości firm są w 3 tonacjach:
- beżowej (np. fluidy I 20,I 40 - z Shiseido) - wpadającym w róż - wpadającym w żółty (jak nr. fluidy O 20, O 40 - z Shiseido) Ja mam cerę o odcieniu lekko oliwkowym. Nie wiem jaka tonacja byłaby dla mnie najlepsza. (Panie w Seforze w zależności od miejsca różnie mi doradzały). Wydaje mi się, że beżowy jest najbardziej neutalny, ale mam wrażenie, że moja cera wygląda nieco szaro. Boję się podkładów w z żółtawym odcieniem, bo nie wiem czy nie będę wyglądać nienaturalnie. Proszę o pomoc z tymi kolorami. Jaki będzie dla mnie najlepszy, a czego się wystrzegać. Z góry dziękuję Moni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: kolor podkładu (fluidu)
Niestety, obawiam sie, że nie ma innej rady, niż samej testować, np. przez próbki...
![]() ![]() Albo przynajmniej daj fotę, bo bez niej to niewiele da się zrobić. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zadomowienie
|
Czesc Monia,
czy masz cere oliwkową ciepła czy zimną? jeśli ciepłą - polecam ciepły beż, zimną - zimny beż (poznasz je po tym, że jeden z nicj bedzie miał drobinke pomarańczu, drugi - różu). Najlepszym jedak sposobem jest testowanie kosmetyku na twarzy - zupełnie inaczej bedzie wygladał ten kolor w Sephorze czy innym sztucznie oświetlonym pomieszczeniu, a inzczej w dziennym świetle. Możesz także sprawdzić podkłady La Roche Posay - ostatnio mieli jeszcze próbki w aptece w Wola Park. Czasami kolor podkładu może nieco zmieniac swój kolor na twarzy, więc warto to sprawdzic, a przy okazji zobaczyc jak długo trzyma sie na twarzy, czy maskuje to co chcemy zamaskować i czy spełnia nasze oczekiwania. Jezeli pomalujesz się juz podkładem, w którym Twoja twarz wydaje się nieco zszarzała, a nie masz czasu na zmycie make-up'u muśnij kości policzkowe ciepłym brązem. Jezeli masz jakies zdjatko - prześlij ![]() pozdrawiam sam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Przyczajenie
|
Dołączam zdjęcia, nie są co prawda super aktualne - sprzed 2 lat. Zmiany w tym czasie dotyczą przede wszystkim fryzury - teraz mam nieco krótsze włosy (łatwiej je opanować), kolor ten sam. Ale chętnie poznam ewentualne propozycje co do fryzury.
Jeśli chodzi o twarz, to obecnie zostawiam nieco szersze brwi i raczej nie używam zielonych cieni. Kolor mojej cery jest troszkę cieplejszy niż na zdjęciach. Przy okazji poproszę o jakieś porady dotyczące modelowania twarzy podkładem i różem. I oczywiście propozycje co do makijażu. Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki, które pomogą mi popatrzeć na siebie z nieco innej perspektywy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Z tego co widzę Moniko powinnaś używać raczej chłodnych tonacji. Powiem Ci, ze staram się unikać podziałów na tzw. 'pory roku' bo jest to dość schematyczne - jednak w jakims tam stopniu pomocne dla osób rozpoczynających swoją przygodę z makijażem. Z czasem same zaczynamy wyczuwać jakie kolorki są dla nad dobre.
ja bede uzywała tylko podziału: ciepłe, zimne. Ja widze Cię raczej w barwach chłodnych: różu, błękicie, fiolecie, brązie, chłodnej czerwieni. Podkład w kolorze zimnawego beżu. Jeżeli chcesz nieco 'ocieplić' skórę musnij policzki różem w kolorze beżu z dodatkiem brązu. Włosy wyprostuj na szczotke i zaczesz nieco na twarz (cześć końcówek możesz wywinać na zewnatrz) - zobacz jak czujesz sie w takiej fryzurce. Przedziałek zaczesz na bok. Pozdrawiam Sam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Przyczajenie
|
Muszę przyznać, że faktycznie w brązowych, fioletowych i różowych cieniach czuję się dobrze.
Co do różu to mam pewien problem, może udałoby się wrzucić jakieś zdjęcie ze zbliżonym kolorem? Moja obecna fryzurka w sumie pasuje do zaproponowanej (tylko na krótsze włosy ![]() Mam jeszcze prośbę o porady dotyczące modelowania twarzy kolrem (żeby nadać jej "przestrzenności", by nie sprawiała wrażenia "płaskiej"). I oczywiście bardzo dziękuję za wszelkie sugestie. Pozdrawiam Moni |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Jeżeli chodzi o róże do policzków wybieraj na początek (do póki nie nabierzesz wprawy) kolorki jak najbardziej naturalne (czyli nienp. ostre róże). Może spróbuj taki chlodniejszy beż - ciemniejszy kilka tonów od pudru, ale nie bardzo ciemny, póżniej mozesz zakupić cos w kolorze delikatnego różu (jak juz nabierzesz wprawy w nakładaniu tego specyfiku). Możesz na początek poćwiczyć na koametykach Inglot czy Paloma - jako, że są niedrogie, a jakoś maja nawet wyższą od ceny.
Co do modelowania buzi to naprawdę trudna sztuka i raczej się tego nie praktykuje. Wystarczy jednak, że nałozysz róz na policzki, a już twarz będzie wygladała korzystniej. Tak samo możesz modelować kolorami powiekę. Modelowanie całej twarzy odradzam bo jeżeli zrobi się to nieumiejętnie twarz będzie cała w plamach. Pozdrawiam Sam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Przyczajenie
|
a ja Ciebie widzę tak(montaż amatorski więc mało efektowny,ale mniej więcej widać co i jak...).Pozdrawiam..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Jestem pod wrażeniem, właśnie ostatnio rozważałam jakiś delikatny baleyage i zastanawiałam się nad kolorem pasemek... Makijaż też niezły, podoba mi się ten wyrazisty fiolet na oczach. Tylko, że teraz nie mam fioletowych bluzek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:08.