|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Jaka cera???
No nie, ja już się zupełnie zamotałam
![]() Przeglądam od godziny kremy na zimę, czytam, studiuję artykuł Basi i nagle napadła mnie wątpliwość: jaką ja mam cerę??? ![]() Zawsze myślałam, że mieszaną, ale w sumie to nikt mi tego nigdy nie powiedział - sama to wymyśliłam ![]() A może mam tłustą? Może wrażliwą? Jak to sprawdzić??? ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Re: Jaka cera???
Ja tez zawsze myśłałam ze mam tłusta/mieszaną... bo się świeci na środku, zwłaszcza że smaruję ją bogatszymi kremikami bo mi się po myciu szkaradnie ściagała - więc nos jak latarnia. Moja kosmetyczka stwierdziła ze cera jest wrazliwa, lekko mieszana, ale z większą tendencją do przesuszenia
![]() Wiem ze większość z nas mam tendencje żeby zbyt surowo oceniać własną buźkę, moje kolezanki to wszystkie twierdzą że mają tłustą... A mi w sumei z wielu firm bardziej pasują kremy do suchej niż do normalnej cery - i wcale mi się od nich wypryski nie robią...
![]() |
#3 |
Przyjaciółka Wizażu
|
czytałaś opisy różnych typów cery w Kosmetycznym ABC - może to Ci trochę pomoże w ocenieniu swojej cery. Jeśli nie to radzę wizytę u dobrej kosmetyczki ,która oceni prawidłowo typ Twojej cery - takie konsultacje są zwykle bezpłatne.
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Właśnie przeczytałam, dzięki
![]() Basiu, jeszcze jedno: czy jeśli mam mieszaną lub tłustą cerę (bo tak chyba jest, nie jestem tylko pewna policzków) to mogę przez zimę używać kremu nawilżającego z filtrami i darować sobie typowe kremy na zimę (półtłuste i tłuste)? Znalazłam w Twoim artykule lekki kremik Iwostin SPF 15, przy którym napisałaś, że on może być na zimę. Czy taki krem nie będzie szkodził w czasie silnego mrozu? Ja się już tak zakręciłam ![]() ![]() ![]()
![]() |
#5 |
Przyjaciółka Wizażu
|
Jeżeli masz pytania dot. artykułu Basi Kwiatkowskiej to ją musisz pytać (na @) - ja mam na imię Beata i nie jestem biochemikiem tylko kosmetyczką.
Jeżeli cerę masz tłustą to łatwiej będzie jej znosić mrozy - jeżeli robisz makijaż (używasz podkładu,pudru) to też jest to dodatkowa ochrona przed mrozem. W przypadku cery mieszanej (gdy np. środek twarzy jest mocno przetłuszczający się ) możesz krem ochronny nakładać tylko na miejsca ,które się nie przetłuszczają. Kremy nawilżające mogą być stosowane zimą - ale po nałożeniu kremu odczekaj chwilkę ,zrób makijaż i dopiero wyjdź z domu.
![]() |
#6 |
Wtajemniczenie
|
Łojej, przepraszam Beatko, nie wiem dlaczego ubzdurałam sobie, że to Basia mi odpisała. Ale w sumie już mi odpowiedziałaś na pytanie, więc nie będę Jej zawracać głowy
![]() Dzięki ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:55.