![]() |
#1 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 8 947
|
mizeria na różne sposoby
Przejrzałam forum pod tym kątem, ale takiego tematu nie znalazłam. Jakie znacie sposoby robienia mizerii- ja znam kilka- mieszkałam w różnych częściach kraju- wszędzie robi sie trochę inaczej.
Jak Wy najbardziej lubicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2004-11
Lokalizacja: Warszawa
Wiadomości: 4 828
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
to moze podasz tez swoje wersje?
u mnie w domu ogórki kroimy na cienkie plasterki (niektórzy ścieraja na race o odrobnych oczkach), posypujemy solą, jak sok pusci wyciskamy, potem dajemy śmietanę, jogurt naturalny, trochę octu, cukru i pieprz do smaku |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 8 947
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
W domu u mnie robi sie podobnie- pokrojone, ja nawet wolę nożem- wtedy plasterki są ciut grubsze, chrupiące (tak lubię) smietana słodko- kwaskowata z dużą ilością pieprzu.
Znam też wersję z wodą-doprawioną mocno cytryną lub octem winnym, też troche cukru i pieprz plus masa pokrojonego koperku. Czasem robię ten wodny sosik z czosnkiem. Znam wersję ze smietaną, zero cukru, chyba też nie dodaje sie żadnego kwasku czy cytryny, za to- posiekany szczypiorek w dużej ilości ( u mnie w domu nie znano tej wersji). Podobna jest wersja z taką tylko lekko słona śmietaną plus utarte rzodkiewki. Pytam się Was o wasze mizerie, bo w czasie rozmowy koleżanka z pracy- gdy temat zszedł na gotowanie- bardzo się zniesmaczyła moją podstawową wersją- na słodko- winno. Stwierdziła, że to absolutnie nie jest prawdziwa mizeria. Trochę mnie rozśmieszyła. ![]() Lubie rozmaitość i chętnie próbuję coś nowego, dlatego cieszę się, że jest szansa, gdy ktoś podsunie mi jeszcze coś nowego. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Ja należę do tej frakcji, która zdecydowanie nie lubi cukru w mizerii
![]() Wg mnie najlepsza wersja to: cienkie plasterki ogórków, cienkie piórka cebuli, dużo koperku i trochę śmietany (ogórki nie mogą w niej pływać!!!), odrobina soli i pieprzu (chociaż bez soli mogę się spokojnie obejść). Wersja z oliwą zamiast śmietany też dobra. Lubię też dodać do ogórków plasterki rzodkiewki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
U mnie w domu zawsze podaje się skrojone na cienko plasterki, najpierw posolone i wymieszane, a potem przekłada się każdemu do miseczki i daje na środek łyżkę gęstej śmietany. Dawno mizerii nie jadłam, bo nie stosuję śmietan, ale świeży chrupiący ogórek to moja ulubiona nowalijka.
W moim domu na słodko podaje się zieloną sałatę. Potargana na mniejsze kawałki, polana śmietaną i posypana cukrem pudrem. W dzieciństwie bardzo lubiłam taką sałatkę do obiadu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Cytat:
![]() Mając 6-7 lat jeździłam kilka razy do sanatoriów i tam nas bezustannie raczyli właśnie sałatą ze śmietaną i cukrem i mizerią na słodko. Brrr, bardzo nie lubię tego połączenia ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Ja zawsze kroję ogórki nożem na dość cienkie plasterki, i nigdy, przenigdy, nie odstawiam zasypanych solą (w przeciwieństwie do mojej mamy). Pokrojone ogórki solę, dodaję octu do smaku (tylko spirytusowy mi smakuje i nigdy cytryna), zalewam śmietaną 18% z kartonika. Podaję natychmiast.
Czasem do ogórków dodaję tylko szczyptę, soli, kefir i szczypiorek, ale wersja śmietanowa zdecydowanie najbardziej mi smakuje.
__________________
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 8 947
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2007-03
Wiadomości: 51
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Cytat:
Ja również kroję ogórki nozem bo lubię jak chrupie ![]() a dalej robię zależnie na co mam smaka: - sól, pieprz, ocet spirytusowy (nigdy winny ani cytryna) i śmietana kwaśna albo - sól, cukier, pieprz i śmietana lub sól, pieprz i słodka smietanka. I lubię jak ogórki topią się w śmietanie....mniam ![]() A już najbardziej na świecie uwielbiam coś co zwie sie roboczo "awanturką": ogórki pokrojone w kostkę, mnóstwo koperku, sól i mleko ukwaszone ![]() ![]()
__________________
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
U mnie solą nie z powodu puszczania soku tylko zwyczajnie- lubię tak przyprawione. I nie rozumieją jak ja mogę w ogóle nie używać soli.
Lullaby22---> gdybym musiała tak często jadać taką sałatę to też wyszłaby mi uszami. ja mam takie wspomnienia z grysikiem. Ochyda. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Oryginalna nie będę
![]() 1. ogórki skrojone nożem, czasem za pomocą obieraka do jarzyn doprawiam jogurtem z pieprzem i szczyptą cukru [symboliczną dla złamania smaku], solę dopiero przed podaniem - absolutnie nie mogą pływać w sosie 2. trę na dużych oczkach, odciskam wodę i mieszam z sosem typu winegret dodając sporą ilość ziół świeżych [jakie akurat mam pod ręką] lub suszonych [oregano]. A "awanturkę" też lubię ![]() I ogórki z dodatkiem rzodkiewki również. Zresztą lubię wszystkie warzywka ![]() ![]() W sosie winnym [jogurt, sól, szczypta cukru] robię tylko sałatę masłową, natomiast z różnymi winegretami lodową, rzymską, rukolę ... tak off topic, to z jogurtowym sosem z cukrem uwielbiam tartą białą rzodkiew - tylko musi być bardzo mocny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 2 736
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
U mnie w domu nigdy do mizerii nie dodawało się octu - i nigdy się z taką wersją nie spotkałam. Ale z ciekawości spróbuję.
Ja kroję ogórki, do tego dodaję troszkę cebuli cukrowej albo szczypiorku. Solę i zalewam śmietaną albo jogurtem, dodaję troszkę koperku (najlepszy świeży) - robię chwilę przed podaniem, nie lubię, jak ogórki zmiękną od soli. Lubię też wersję: ogórek, rzodkiewka i sałata (obojętnie jaka) w śmietanie, z ziołami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
To wiem, ale nie zrozumiem jak można preferować takie rozmiękłe od chrupiących
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
tylko utarte na grubych oczkach, nigdy krojone.
do tego śmietana lub jogurt sól, pieprz, posiekany koperek - cały pęczek. Ostatnio dodałam posiekane świeże listki mięty. Smakowało bosko ![]()
__________________
Połam język ![]() Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-11
Lokalizacja: Gdańsk
Wiadomości: 8 947
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Dziewczyny, ile nowych sposobów! Wypróbuję wszystkie! Dziekuję!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 544
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
ogórek pokrojony w cienkie plasterki, do tego jogurt naturalny bałkański (u mnie w domu z zasady nie używa się śmietany), duża ilość świeżego-krojonego koperku, sól koperkowa, pieprz ziołowy i czarny.
Do kurczaka pasuje również wersja tatzikowa, tj do jogurtu zamiast koperku wrzucam sporą ilość przyprawy tatziki z kamisa.
__________________
"...Dun Laoghaire. To tutaj w powietrzu czuje się energię, a ludzie wciąż jeszcze mają dla siebie czas. Wciąż jeszcze ze sobą rozmawiają..." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
a właśnie, ja też tzatziki lubię :P
Przepyszne są . Wogóle nie ma jak wiosna, lato, młoda kapustka, świeże ogórasy, pomidory, mogłabym to jeść tonami. A lubie też ogórki i rzodkiewki z jogurtem i koperkiem, odpowiednio doprawione to niebo w gębie ![]()
__________________
Połam język ![]() Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Lubię jeszcze taką sałatkę, ale trudno to nazywać mizerią:
Na 2 osoby 0,5 kg świeżych ogórków kubeczek jogurtu natural. 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 5g rodzynek połowa cytryny Sok z cytryny, łyżke oliwy i jogurt mieszamy- może być z dodatkiej soli czy pieprzu i schładzamy w lodówce. Rodzynki parzymy i odciskamy. Czosnek przesmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy do pokrojonych w kostkę ogórków. Mieszamy z rodzynkami i sosem. Całość posypujemy orzechami. Pychota!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 405
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Cytat:
![]() Brzmi bardzo ciekawie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2006-06
Wiadomości: 3 664
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
a ja lubie gdy ogorek jest dosc grubo pokrojony, sol i duzo smietany-lubie jak plywaja. Maz zawsze ta smietana polewa sobie ziemniaczki
__________________
Jesienne mamy |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
ta-monia - mmmm, zrobie sobie ta sałatke jutro, do pracy
![]()
__________________
Połam język ![]() Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-01
Wiadomości: 62
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
ja najbardziej lubie taką słono-słodka
kroje ogórki na tarce (na jak najciensze plasterkik), posypuje sola i przyciskam je miską, zeby pusciły sok po jakims czasie odlewam ten sok mieszam śmietanę z kefirem, do smaku dodaje cukru i troche tego słonego ogórkowego soku lubie jak ogórki pływaja w tym smietanowo-kefirowym sosie i do tego jeszcze troche pieprzu i koperek i nie wyobrażam sobie inaczej przyrządzonej mizeri ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Raczkowanie
Zarejestrowany: 2006-10
Lokalizacja: Kraków
Wiadomości: 360
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Napisz jak smakowała, bo nigdy jeszcze nie robiłam jej "na wynos", zawsze prosto z lodówki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-12
Wiadomości: 8 465
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
A ja robiłam jeszcze taką "dziwną" sałatkę ogórkową:
1. 150g ogórka umyć, obrać i pokroić w kostkę. 2. 250g pomarańczy umyć, obrać ze skórki i podzielić na kawałki. 3. 20g orzechów włoskich rozdrobnić, można uprażyć. 4. Kawałki ogórka i pomarańczy włożyć do miseczki, posypać solą i cukrem, polać oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny i dokładnie wymieszać. 5. Całość posypać orzechami i schłodzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Moja mama tez po pokrojeniu ogórka w palsterki soli je solą i tak je zostawia aż puszczą sok. Ja robię mizerię po prostu z pokrojonych w plasterki ogórków, dodaje gęstą, kwaśną śmietanę, czasem słodką - zależy na co mam ochotę i solę, czasem dodaje też troche pieprzu, ale rzadko.
Zdarza się że do ogórka dodaję też pomidora, ale to juz nie mizeria. Natomiast sałata zawsze na słodko - kwaśno, czyli zalana śmietana połączoną z kwaskiem ctrynowym bądź sokiem z cytryny i cukrem. Poprostu, mizeria to mizeria, nie próbuję innych smaków, bo i tak by mi nie podeszły ![]()
__________________
Mój podwodny świat |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Rozeznanie
Zarejestrowany: 2006-12
Lokalizacja: Silesia
Wiadomości: 801
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
nie dodaję cukru ,jakoś nie moge wyobrazic sobie smaku mizerii .Ogórek pokrojony na cienkie plasterki lub starty na tarce , lekko sole ,dodaje pieprzu i troche smietany ,posypuje świezym koperkiem .
__________________
Drzewo nie smagane deszczem i wichrem nie rośnie silne i zdrowe . /Seneka/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-05
Lokalizacja: uroczysko
Wiadomości: 5 656
|
Dot.: mizeria na różne sposoby
Cytat:
![]()
__________________
Połam język ![]() Spadł bąk na strąk, a strąk na pąk. Pękł pąk, pękł strąk, a bąk się zląkł. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|



Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.