|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Do nauczycieli i ludzi siedzących w tematach szkoły. ;)
Dziewczyny.
Jeżeli wychowawca w klasie pierwszej podstawówki zgłasza do dyrekcji wniosek o zostanie na drugi rok jednego jego ucznia to jak to musi uzasadnić? Musi w ogóle cokolwiek uzasadniać? Kto podejmuje decyzje o zostaniu dziecka na drugi rok? Czy potrzebna jest zgoda rodziców? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Do nauczycieli i ludzi siedzących w tematach szkoły. ;)
Ja nie słyszałam, żeby dzieckow 1 klasie podstawówki zostawało na drugi rok
![]() Chyba że to jakiś naprawdę wybitny uczeń jest ![]()
![]() |
#3 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
To chyba jesli dziecko nie opanowalo podstaw,nie? nie mozna chyba wtedy przepuscic do 2 klasy...
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
W teorii nie można.
![]() |
#6 | |
Zakorzenienie
|
U mnie w podstawówce też było kilku takich gagatków, którzy pierwszej klasy nie stłukli..
![]() Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że decyzję o zostawieniu dziecka w tej samej klasie zgłasza nauczyciel. Być może potem ta decyzja jest rozpatrywana na radzie pedagogicznej, albo ostateczne zdanie ma dyrektor szkoły? Chociaż bardziej skłaniałabym się do rady. Edit: I chyba mam rację. Przejrzałam kilka przykładowych statutów szkół. I wszędzie jest napisane, że taką decyzję podejmuje rada pedagogiczna. Np. Cytat:
żartowałam! Edytowane przez Westalka Czas edycji: 2007-05-24 o 11:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Raczkowanie
|
moja mama jest nauczycielką klas I-III, niestety wiele ci tu nie pomogę, bo mama jest aktualnie na "zielonej szkole"
![]() ale z tego, co zapamiętałam, to uczeń może zostać w pierwszej klasie jeśli nie opanował podstaw takich jak np. czytanie. w klasach I-III rodzice chyba muszą wyrazić na to zgodę, ale nie dam sobie ręki uciąć. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4413928]Dziewczyny.
Czy potrzebna jest zgoda rodziców?[/quote] Hmm, co prawda nie zgadza się to z wyzej przytoczonym przepisem, ale u mnie w szkole potrzebna jest zgoda rodziców na pozostawienie dziecka na drugi rok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Który rodzic dobrowolnie zgodzi się,żeby jego dziecko powtarzało klasę? I w końcu skąd rodzic może wiedzieć ile jego dziecko tak naprawdę umie .
![]() |
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
No wlasnie.
Jak bym powala zeby moje dziecko przeszlo a w wakacje zalatwic mu lekcje dodatkowe i w ciagu calej nastepnej klasy. A co z tym dzieckiem jest nie tak? Ze chcesz je zostawic na 2 rok?
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skąd rodzic może wiedzieć? Kiedy chodziłam na wywiadówki i konsultację do brata, to zawsze dostawałam do wglądu wszystkie jego sprawdziany, dobrze wiedziałam z czym sobie radzi, a z czym ma kłopot. Nie wyobrażam sobie nie dowiadywać się takich rzeczy, przecież w domu trzeba wiedzieć na co położyć nacisk przy pomaganiu w odrabianiu prac domowych, czy wiedzieć, co na spokojnie maluchowi trzeba wytłumaczyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weź jednak pod uwagę,że przeważnie na drugi rok zostają dzieci,którymi rodzice się nie interesują,nie chodzą na wywiadówki. Gdy rodzic jest na bieżąco zorientowany w wynikach w nauce swojego dziecka-to za wszelką cenę stara się nie dopuścić (pomoc w nauce,pilnowanie dziecka,żeby się uczyło,odpytywanie, pomaganie w zadaniach i wreszcie korepetycje,gdy będą konieczne),żeby dziecko zostało na drugi rok . A nie wtedy-gdy jest to już oczywiste,że dziecko powinno powtarzać klasę-współdecyduje o tym-albo,jak kto woli ,bez jego obecności nie moze zostać podjęta ta decyzja. Dla mnie to jest kopanie studni,gdy pożar szaleje w najepsze. A można się było za to wziąć,gdy była ku temu pora.
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
W klasach moich dzieci pare dzieci "po drodze" odpadło. i to zarówno w klasach poczatkowych, jak i teraz (w klasie syna jedną z dziewczynek przeniesono do innej szkoły po pólroczu) Tutaj rodzice zwykle muszą sie zgodzic na to, żeby dziecko "zostało" na drugi rok. Nikt nie robi z tego tragedii i nie znam przypadku, kiedy rodzice by się nie zgodzili. W końcu pchając dziecko na siłe przez szkołę robi się mu tylko krzywdę. Cytat:
A poza tym. Z dzieckiem trzeba pracować od początku ![]() ![]() Najlepiej samemu z dzieckiem popracować, to potem nie będzie problemów ![]() ![]() ale emotek powsadzałam ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli nauczyciel złoży taki wniosek, to rodzic musi wyrazić zgodę na pozostanie dziecka na drugi rok w tej samej klasie (dotyczy to tylko nauczania zintegorowanego, w wyższych klasach taka zgoda już potrzebna nie jest
![]()
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
Korepetycje? W pierwszej klasie?
No ludzie, dajcie spokój. Wystarczy, gdy rodzic poświęci godzinę dziennie na pomoc swojemu maluchowi. Uczyć zabawą, rozwijać jego zainteresowania, wyczuć, co dziecku sprawia przyjemność (i w tym kierunku je kształtować), a z czym ma problem i nad tym pracować. Dzieci w pierwszej klasie nie uczą się nie wiadomo jakich rzeczy. Jest to raczej czas, który polega na przyzwyczajaniu do szkoły i wyrobieniu pewnych nawyków - choćby systematyczności. A pozytywne wyniki dziecka są zależne nie tylko od niego, ale także od rodziców. Ich obowiązkiem jest wytłumaczenie dziecku po co i dlaczego chodzi do szkoły.
![]() |
#17 |
Zakorzenienie
|
Ja mam pytanie troszku tak mniej więcej na ten temat.
Czy jest możliwe nie przepuszczenie ucznia do następnej klasy gdy miał na pierwsze półrocze 3, a w drugim półroczu ma dwie trójki i ndst? Mój nauczyciel od chemii mówi mi, że mnie nie przepuści, bo nie zdałał sprawdzianu ( to ta jedynka). Czy jest to możliwe wogóle?
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
Jeśli sprawdzian był z materiału, który powinnaś opanować przez te oba semestry i nie napisałaś nic albo zatrważająco mało, to ma prawo Cię usadzić.
Najczęściej jednak robi się w takiej sytuacji wielki test z tego materiału dla zbieraniny zagrożonych jeszcze raz pod sam koniec roku szkolnego, więc może postaraj się opanować dobrze ten materiał. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Zakorzenienie
|
Właśnie był to sprawdzian z materiału który był na kilku lekcjach może, ot taka kartkówka. I kompletnie nie wiem co mam robić. Siedzę ciągle nad książkami i rozumiem wszystko ale gdy przychodzi sprawdzian okazuje się, że wspaniały Pan daje zadania całkiem inne niż mamy w zeszycie jak i w zbiorze zadań.
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Może nauczyciel w ten sposób Cię straszy, bo wie, że stać Cię na więcej i chce, żebyś wzięła się do roboty
![]() Moja rusycystka (wychowawczyni) zawsze zagrażała pół klasy, mimo, że z ocen wychodziło czasem ponad 3, ale miesiąc straszyła nas, że będzie jedynka i mamy się uczyć, bo będzie pytała, zrobi jeszcze sprawdzian itd. i dzięki temu często wyciągała niektórych nawet na 4 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko, że nauczyciel jest nauczycielem. Może powiedzieć, że jednak Cię nie przepuści. Co będzie bardziej straszeniem niż faktem rzeczywistym. Ale dla własnego spokoju podejdź do tego testu i napisz tyle, ile potrafisz. Nauczyciel zobaczy, że Ci zależy i spojrzy na Ciebie łaskawszym okiem. ![]() A jeśli dalej będzie się upierał, że Cię zostawi, to idź do wychowawcy. Prawie zawsze skutkuje. Powodzenia. ![]()
![]() |
![]() |
#22 |
Zakorzenienie
|
Strasznie się boję, że może znaleść jakiś haczyk i mnie nie przepuścić.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:09.