Wszystkożerny psiutek - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-05-31, 08:40   #1
Gonia
Zakorzenienie

Wszystkożerny psiutek

Moja roczna sunia Shih Tzu jest cudowna i bardzo grzeczniutka ale nie wiem co robić, bo wszystko co znajdzie to od razu przeżuwa i połyka....
ostatno zjadła sznurek z mopa, całe szzcescie , że wydaliła go w kupie....
jak oduczyć pieska , żeby nie pożerał wszstkiego co leży na podłodze?

Gonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 09:15   #2
Jodi _
Raczkowanie

Dot.: Wszystkożerny psiutek

hmm mój piesio też miał kiedyś faze, na zjadanie wszystkiego co wpadło mu w pyszczek. Wtedy poprostu zabierałam mu nieporządaną rzecz i mówiłam nie wolno!W zamian dawałam jakąś zabawke. Teraz jak znajdzie coś czym nie może się bawić,zaraz to porzuca gdy słyszy,że nie wolno. Ogólnie nie rusza naszych rzeczy, gdy przykładowo coś leży na dywanie nie zniszczy tego.Ma swoje gryzaki i smakołyki.
Ja mam ze swoim psem inny problem.Na spacer zawsze chodzi na smyczy ale nawet w tedy potrafi znaleść jakaś starą kość albo inne świństwo.Pakuje to do pyszczka i próbuje połknąć.Niekiedy mu się udaje ,gdy nie zdąże mu tego zabrać. ehhh nic na niego nie działa w tym przypadku a ja jestem bezsilna.
Jodi _ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 10:45   #3
Gonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jodi _ Pokaż wiadomość
hmm mój piesio też miał kiedyś faze, na zjadanie wszystkiego co wpadło mu w pyszczek. Wtedy poprostu zabierałam mu nieporządaną rzecz i mówiłam nie wolno!W zamian dawałam jakąś zabawke. Teraz jak znajdzie coś czym nie może się bawić,zaraz to porzuca gdy słyszy,że nie wolno. Ogólnie nie rusza naszych rzeczy, gdy przykładowo coś leży na dywanie nie zniszczy tego.Ma swoje gryzaki i smakołyki.
Ja mam ze swoim psem inny problem.Na spacer zawsze chodzi na smyczy ale nawet w tedy potrafi znaleść jakaś starą kość albo inne świństwo.Pakuje to do pyszczka i próbuje połknąć.Niekiedy mu się udaje ,gdy nie zdąże mu tego zabrać. ehhh nic na niego nie działa w tym przypadku a ja jestem bezsilna.
Jak widzę i krzykneę nie wolno, to wypluwa z pyszzcka.... ale kurcze nie zawsze zdąże zobaczyć.....

Stary 2007-05-31, 10:47   #4
wersta
Zakorzenienie

są jakieś spraye do pisikania, żeby pies nie gryzł. możesz popsikać cały dom
wersta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 11:03   #5
Gonia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
są jakieś spraye do pisikania, żeby pies nie gryzł. możesz popsikać cały dom
ale piesek nie gryzie mi rzeczy, tylko np. wyjada ziemie z donic na tarasie , połyka koraliki, jak znajdzie na podłodze albo papier toaletowyalbo właśnie mopa, albo inne świństwa..... tak już mysłam, zeby np. coś zostawic na podłodze i posypać może pieprzem? tylko czy to nie zbyt drastyczna metoda??????

Stary 2007-05-31, 11:12   #6
Jodi _
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Gonia Pokaż wiadomość
Jak widzę i krzykneę nie wolno, to wypluwa z pyszzcka.... ale kurcze nie zawsze zdąże zobaczyć.....
Twój piesek to jeszcze szczeniaczek czy już dorosła sunia? Takie zachowanie jest normalne u szczeniaków i młodych psów.Są ciekawskie,poznają otoczenie i konsumują różne napotkane rzeczy Mój piesio też tak robił,ale wyrósł z tego. Kiedy widzisz ,że piesek coś zjada,odbierz mu to i skarć jak zawsze.Pokaż mu jakąś zabawke i pochwal,kiedy się nią bawi. Musisz sprawić suczce jakieś gryzaczki i zabawki,żeby miała zajęcie.
Stary 2007-05-31, 11:23   #7
Gonia
Zakorzenienie

Smile Dot.: Wszystkożerny psiutek

Cytat:
Napisane przez Jodi _ Pokaż wiadomość
Twój piesek to jeszcze szczeniaczek czy już dorosła sunia? Takie zachowanie jest normalne u szczeniaków i młodych psów.Są ciekawskie,poznają otoczenie i konsumują różne napotkane rzeczy Mój piesio też tak robił,ale wyrósł z tego. Kiedy widzisz ,że piesek coś zjada,odbierz mu to i skarć jak zawsze.Pokaż mu jakąś zabawke i pochwal,kiedy się nią bawi. Musisz sprawić suczce jakieś gryzaczki i zabawki,żeby miała zajęcie.
ma roczek..... ale jest jeszzce tak śmiesznie głupkowata

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-05-31, 11:58   #8
Jodi _
Raczkowanie

Cytat:
ma roczek..... ale jest jeszzce tak śmiesznie głupkowata

To jeszcze młodziutki piesek. Kiedyś, w końcu spoważnieje Ważne aby suczka miała jakieś zajęcie, bo nuda nie prowadzi do niczego dobrego Zainteresuj ją zabawkami i nagradzaj za dobre zachowanie.
Stary 2007-05-31, 12:35   #9
Taverney
Zakorzenienie

Cytat:

Pies nie myśli jak człowiek, dla niego nie ma rzeczy dobrych i złych, tylko dozwolone i zabronione, jak...widzi właściciel. A kiedy go nie ma to hulaj dusza.

Mówienie fuj, czy nawet krzyki pomagają tylko, jak na niego patrzysz, kiedy Cię nie ma, pies i tak to zrobi. Powstrzyma się tylko, kiedy będziesz w pobliżu, bo wie, że PRZY TOBIE nie wolno mu tego robić.
Więc choć sposób nie jest zły, to jednak efekty nie będą spektakularne.
Ja mojemu małemu (4 miesiące, ale ten sam problem, zjadł mi nawet stringi) kupiłam zabawkę, która się zajmuje, jak mnie nie ma w domu na tyle, że inne rzeczy pozostaja nietknięte. Co jakiś czas mu ją zmieniam, żeby była atrakcyjna i się nie nudziła, a którą może spokojnie gryźć. Był to i stary skórzany papuć męża i kość z krowiego jelita prasowana i ucho z wapniem (suszone czy coś takiego, bo wędzone strasznie śmierdzą) i wiem, że to działa.

A jak wyjada ziemię, to znaczy, że ma jeskieś mineralne braki. Może zaopatrz się u w jakis dobry preparat witaminowo-mineralny, jest ich dużo na rynku.
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-05-31, 13:46   #10
Gonia
Zakorzenienie

Smile Dot.: Wszystkożerny psiutek

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość
Pies nie myśli jak człowiek, dla niego nie ma rzeczy dobrych i złych, tylko dozwolone i zabronione, jak...widzi właściciel. A kiedy go nie ma to hulaj dusza.

Mówienie fuj, czy nawet krzyki pomagają tylko, jak na niego patrzysz, kiedy Cię nie ma, pies i tak to zrobi. Powstrzyma się tylko, kiedy będziesz w pobliżu, bo wie, że PRZY TOBIE nie wolno mu tego robić.
Więc choć sposób nie jest zły, to jednak efekty nie będą spektakularne.
Ja mojemu małemu (4 miesiące, ale ten sam problem, zjadł mi nawet stringi) kupiłam zabawkę, która się zajmuje, jak mnie nie ma w domu na tyle, że inne rzeczy pozostaja nietknięte. Co jakiś czas mu ją zmieniam, żeby była atrakcyjna i się nie nudziła, a którą może spokojnie gryźć. Był to i stary skórzany papuć męża i kość z krowiego jelita prasowana i ucho z wapniem (suszone czy coś takiego, bo wędzone strasznie śmierdzą) i wiem, że to działa.

A jak wyjada ziemię, to znaczy, że ma jeskieś mineralne braki. Może zaopatrz się u w jakis dobry preparat witaminowo-mineralny, jest ich dużo na rynku.
hmm.... może faktycznie ma jakieś braki witamin? je co prawda Karme Royal , owoce, warzywka, serek i kostki wapienne ale może brakuje mu jakiś jeszce innych minerałów.....
zabawek ma pełno, łącznie z moimi starymi kapciami

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości