|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Przyczajenie
|
Emerytura w Anglii
Cześć dziewczyny! nigdy nie interesowałam się takimi sprawami jak emerytura czy podatki w tej kwestii jestem zupełnym ignorantem (wiem, że nie ma się czym chwalić ale niektóre informacje poprostu do mnie nie docierają)
![]() ![]() Pozdrawiam i dziękuję |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Emerytura w Anglii
Cytat:
![]() W UK istnieje emerytura panstwowa, ale to grosze i zyc sie z tego nie da. W pracy place dodatkowe ubezpieczenie emerytalne, ktore wynosi 6% mojej pensji brutto, a drugie tyle doklada moj pracodawca, wiec uklad jest dobry. Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Emerytura w Anglii
Panstwowa emerytura wynosi £82,05 tygodniowo.Sa trzy rodzaje emerytur State Pension (emerytura panstwowa) ,Personal Pension (prywatna) i Company Pension (firmowa).Jesli chodzi o emeryture panstwowa to mezczyzni musza przepracowac 44 lata a kobiety 39.Jesli nie ma sie przepracowanych tych lat wciaz mozna sie ubiegac o emerture panstwowa tyle ,ze bedzie ona wynoscic £20 tyg.Jesli chodzi o emeryture prywatna to wyplacac ja bedzie np bank ,towarzystwo ubezpieczeniowe lub kasa oszczednosciowa (zalezy gdzie sie kto zdecyduje) emeryture prywatna mozna pobierac juz w wieku 50 lat.Jesli chodzi o Company Pension to jest fundusz emerytalny utworzony przez pracodawce.Warunki zaleza oczywiscie od danego pracodwacy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:58.