|
Notka |
|
Fotografia, sprzęt fotograficzny, galerie zdjęć Miejsce dla miłośników fotografowania. Tutaj dowiesz się wszystkiego na temat sprzętu fotograficznego, metod fotografowania. Możesz zamieścić zdjęcia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Zakorzenienie
|
Fotografia amatorska.
Szukam osób kompetentnych, które interesują się fotografią i mogły by udzielić początkującej osobie kilku rad i wskazówek
![]() Chciałabym nauczyć się robić zdjęcia 'dobre' z technicznego punktu widzenia ![]() Macie jakieś rady na osoby póki co zielonej w tym temacie? Z góry dziękuję bardzo ![]()
![]() |
#2 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fotografia amatorska.
ja tez zielona w tym temacie polecam ci cicha lekture roznych for poswieconych fotografii 9ja odczytuje chlopow z nikona)
po drugie - zabawa i jeszce raz zabawa. Czyli sama odkrywaj co mozesz, co moze Twoj sprzecik. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Spróbuję czegoś poszukać na forach. Póki co nie mam pieniędzy, żeby zapisywać się na kurs (tak owy niestety trochę kosztuje), a chętnie wypróbowałabym się w roli fotografa.
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
masz aparat? masz checi? to probuj!! smialo ! nie mart sie narazie kursami - narazie zobacz jak ci idzie jak sie do tego ustosuknowuyjesz... Ja nie twierdze ze jestem swietna teraz ale jak patrze na swoje 1sze zdjecia to widze znaczna poprawe! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie fotografii możesz sie nauczyć nie na kursie, ale robiąc zdjęcia. Technika w dużej mierze zależy od doświadczenia, bo o teorii możesz poczytać w książkach. Dopóki sama czegoś nie zrobisz, to i tak sie nie dowiesz, jak działa. Kurs jest dla mnie stratą pieniędzy.
A tu jest wątek o fotografii: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=177407
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście, że będe próbować. Chciałabym jednak mieć jakieś blade pojęcie o tym, za co mam zamiar się zabrać
![]() ![]() Zdecydowałam się na lustrzankę więc będe musiała zainwestować w filmy, a później w wywoływanie zdjęć ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Zawsze można kupić lustrzankę cyfrową.
![]()
![]() |
#8 |
Zakorzenienie
|
bardzo fajny wątek będę tutaj chyba często wpadać
![]()
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
To może też i tutaj http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=177407 ? Tam mnówstwo dziewczyn wrzuciło swoje prace. (moje niestety też tam są ![]()
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
A jeśli już jesteśmy przy temacie samych aparatów fotograficznych, to jakie polecacie, jeśli chodzi o lustrzanki?
Przyznam, że myślałam o starym i poczciwym Zenicie na początek, ale nie wiem, czy jest to dobry wybór ![]() ![]() kiniaczeq, zapraszamy serdecznie ![]() martini., mam nadzieję, że za jakiś czas i ja nie omieszkam skorzystać z powyższego linku ![]()
![]() |
#11 |
Zakorzenienie
|
Ja też amatorsko sobie fotografuję
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja się dużo nauczyłam na tym Zenicie. Ale się rozwalił i nie mogłam znaleźć miejsca, gdzie je naprawiają. W końcu kupiłam Nikona. ![]() Ja w ogóle jestem za tym, żeby zaczynać od analogów, bo uczy to pewnego obycia z fotografią. Jednak to, że musisz zapłacić za wywołanie, wspomaga do myślenia o tym co robisz. Nie pstrykasz tak, bo tak. Cytat:
![]() |
![]() |
#13 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja przez bardzo dlugi czas fotografowalam na Canonie Eos 300 i moge go spokojnie polecic. fajny aparacik, prosty w obsludze, zdjecia robi sliczne ![]() a co do samej fotografii .. msisz cwiczyc i probowac, po pewnym czasie zobaczysz w fotografowaniu czego czujesz sie najlepiej i co sprawia ci najwieksza radosc .. ja zaczynalam od fotografowania kwiatkow i kotów, ale nigdy nie bylam w tym jakos specjalnie dobra, dopiero fotografia koncertowa okazala sie moim powołaniem i prawdziwa miłościa ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynki, dziękuję bardzo za miłe słowa i rady
![]() Za aparatem rzeczywiście muszę się rozejrzeć, gdyż okazało się, że mój Zenit zapadł się pod ziemię i niewiadomo, czy uda się go z tamtad wyciągnąć.. ![]() Zagladać na pewno będe i mam nadzieję, że również ten wątek nie umrze śmiercią naturalną ![]() Mnie osobiście ciągnie do fotografii miejsciej i portretowania. Lubię utrwalać ludzi z różnych powodów mi bliskich, podobnie jak miejsca. Wszystko jednak jeszcze przede mną.
![]() |
#15 |
Zadomowienie
|
Polecam poczytac w necie albo kupić sobie jakąś ksiazke, ja mam (tzn mój TŻ) "Nowy podręcznik fotografii" Johna Hedgecoe i jest bardzo fajny.
Sama zaczynałam robic zdjecia bedąc przekonana ze dojde do dorych efektów metodą prób i błedów, ale to niezbyt dobry pomysł. Teoria daje bardzo bardzo duzo i polecam ją kazdemu kto chce zacząc robić zdjecia. Bo potem mozna soie pluc w brode ze sie nie wiedziało takich "banałów" i przegapiło fajne miejsca, szczególnie jeśli chodzi o lustrzankę, która jest na film. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
Raczkowanie
|
Bardzo ladne sa wasze zdjecia. a tu sa zdjecia mojego TZ www.horacy9.deviantart.com
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
BAN stały
|
Fotografia zajmuje sie amatorsko, poczatki zabawy z nia siegaja podstawówki i kochanego Zenita.
Jeżeli chodzi o rady..powiem tak albo sie ma oko, albo sie go nie ma, pewnych kwestii dotyczacych tego czy zdj bedzie ciekawe nie dadza zadne warsztaty, kursy, fora...to trzeba miec w genach. Dobry sprzet takze o niczym nie swiadczy, mozna jedynie ulatwic sobie za pomoca histogramu, aby było odpowiednie swiatło. Ja nie korzystam z tego typu rewelacji. Uwielbam zdj Włodzimierza Łapińskiego/Wigry... miałam okazję poznac go osobiście, a nawet podgladac jak pracuje, gdyz robił zdj dla "lasów katowickich"- nie bede tłumaczyc o co chodzi, bo za długo. W kazdym razie on fotografuje nature, ja równiez. Szczególnie zdj z lotu ptaka sa swietne, niom ale tu juz trzeba miec układy aby polatac smigłowcem ![]() Moj znajomy robi np HDR zdj wygladaja ciekawie, ale dla mnie to juz inna jazda...nie lubie ingerencji photoshopa w naturze (CS3). Nie robię zdj ani osobom, chyba ze przy okazji wycieczek itd na pamiatke albo z moim mężusiem, ani budynkom, zabytkom...natura to natura. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:41.