Bransoletka... czy ktoś wie? - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-09-28, 09:29   #1
nucia
Raczkowanie

Bransoletka... czy ktoś wie?

Witam serdecznie, zakładam wątek ponieważ przetrzepałam forum, przetrzepałam google i nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie

Od kilku dni szukam rozwiązanie jak zrobić bransoletke jak jest ta poniżej. Chciałam podarować coś w tym stylu koleżance z okazji wieczoru panieńskiego. Siedziałam... probowalam na żyłce, to są zbyt duże przerwy między koralikami i dodatkowo zwija sie (nawet jak potraktowałam ją żelazkiem). Drucik również nie jest stabilny... natomiast nitka - bardzo ciężko, bo igła nie przechodzi mi przez wlot koralika, więc szybko zrezygnowałam. Może to jest jakaś specjalna technika łączenia? Bardzo proszę o jakieś porady, bo bransoletka musi być gotowa na jutrzejszy wieczór

Pozdrawiam
nucia

P. Coelho

Odchudzanie z Dukanem:
Faza I (od 6.07.2010): -....

65,2 - 64,2 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58 - 57 - 56 - 55
nucia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 09:32   #2
nucia
Raczkowanie

Dot.: Bransoletka... czy ktoś wie?

Z tego wszystkiego zapomniałam dodać załącznika
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg becia3.jpg (109,4 KB, 386 załadowań)
Stary 2007-09-28, 09:34   #3
Achnes
Zadomowienie

JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ KURS DLA TOTALNIE ZIELONYCH.

taki ładny temat na górze strony gdzie zadajemy pytania z takimi rzeczami związane.
Achnes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 09:36   #4
madziexx
Raczkowanie

jak na mój gust to między tymi koralikami są koraliki typu rurki.
Stary 2007-09-28, 09:44   #5
nucia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Achnes Pokaż wiadomość
JAK ZROBIĆ BIŻUTERIĘ KURS DLA TOTALNIE ZIELONYCH.

taki ładny temat na górze strony gdzie zadajemy pytania z takimi rzeczami związane.
Przepraszam, nie wiedziałam że tam trzeba zadawać tego typu pytania.

Cytat:
Napisane przez madziexx Pokaż wiadomość
jak na mój gust to między tymi koralikami są koraliki typu rurki.
madziexx, wiem. Tam są dwa koraliki, rurka, koralik, rurka, dwa koraliki. Chodzi mi bardziej o to w jaki sposób jest to połączone ze sobą? Jak ja modziłam swoja to wychodziła bardzo sztywna. Na tym zdjęciu widać że bransoletka układa się swobodnie.

Ech, głowę mam już kwadratową
Stary 2007-09-28, 10:18   #6
ggagatka
Zakorzenienie

GG do ggagatka

To jest robione na żyłce przezroczystej. Taka biżuteria wyplatana z koralików, jednak wzoru wyplatania nie umiem podać. Wiem że dziewczyny też miały problemy ze skręcajacą się żyłką i najbardziej pasujący do tej techniki wątek to chyba "jak zrobic zwierzątka z koralików" bo tam jest stosowana technika wyplatania koralikami żeby powstały różne formy i wiele rad.
Stare dzieje:
+ debiut
+ gliniaki

ggagatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 10:39   #7
nucia
Raczkowanie

Żyłkę potraktowałam żelazkiem (oczywiście pomiędzy dwiema ściereczkami co by się nie stopiła) i już tak się nie skręca. Jak probowałam nawlekać na tzw. ósemkę to środek mi się bardzo brzydko rozchodził. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, to z miłą chęcią przetestuje
Stary 2007-09-28, 13:20   #8
Kajenne___
Raczkowanie

Dot.: Bransoletka... czy ktos´ wie?

Cytat:
Napisane przez nucia Pokaż wiadomość
Z˙y?ke˛ potraktowa?am z˙elazkiem (oczywis´cie pomie˛dzy dwiema s´ciereczkami co by sie˛ nie stopi?a) i juz˙ tak sie˛ nie skre˛ca. Jak probowa?am nawlekac´ na tzw. ósemke˛ to s´rodek mi sie˛ bardzo brzydko rozchodzi?. Jes´li ktos´ ma jakies´ pomys?y, to z mi?a˛ che˛cia˛ przetestuje
Nie moge sie zorientowac na czym polega Twoj problem - na rodzaju zylki czy na splocie? Wydaje mi sie, ze do tego typu plecionych bransoletek najlepiej nadaje sie nie zylka nylonowa tylko silikonowa, miekka i nieco rozciagliwa (mozna zrezygnowac w ogole z zapiecia i uklada sie miekko). Jesli chodzi o rodzaje splotow to sciagnelam sobie kiedys pdf ze strony, ktorej link znalazlam tutaj na forum. Niestety juz go nie mam, natomiast mam pdf, jesli zechcesz to Ci wysle. W moim watku pokazuje wlasnie bransoletke robiona wg jednego z przepisow
Kajenne___ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-28, 13:33   #9
nucia
Raczkowanie

Smile Dot.: Bransoletka... czy ktoś wie?

Cytat:
Napisane przez Kajenne___ Pokaż wiadomość
Nie moge sie zorientowac na czym polega Twoj problem - na rodzaju zylki czy na splocie? Wydaje mi sie, ze do tego typu plecionych bransoletek najlepiej nadaje sie nie zylka nylonowa tylko silikonowa, miekka i nieco rozciagliwa (mozna zrezygnowac w ogole z zapiecia i uklada sie miekko). Jesli chodzi o rodzaje splotow to sciagnelam sobie kiedys pdf ze strony, ktorej link znalazlam tutaj na forum. Niestety juz go nie mam, natomiast mam pdf, jesli zechcesz to Ci wysle. W moim watku pokazuje wlasnie bransoletke robiona wg jednego z przepisow
Kajenne___ próbowałam silikonową żyłką również. Niestety ona się zupełnie nie nadaje. Jak masz drobniejsze koraliki, to nawet raz nie chce przejść! Natomiast żyłka nylonowa, potraktowana żelazkiem traci swoje właściwości skrętne i lepiej sie układa. Na początku myślałam że żyłka spowodowała problem. Jednak używając różnych materiałów (żyłka, nić, drut, żyłka silikonowa) i spędzajac kilka godzin nad koralikami, zrozumiałam że chodzi o splot. Chyba już znalazłam rozwiązanie, ale nie zapeszam. Jeśli przesłałabyś mi tego pdfa byłabym dźwięczna maila wyślę na priv.

Pozdrawiam
nucia
Stary 2007-09-28, 16:30   #10
czarny kot
Zakorzenienie

Ja mysle ze jednak nic (biala nic, pewnie nylonowa). Sa specjalne igly do korali, bardzo cienkie i dlugie. Z dostepnoscia nie ma wiekszego problemu, w moim malym podwarszawskim miasteczku znalazlam je we wszystkich pasmanteriach. Cena groszowa, a prze hodzi nawet przez najmniejsze korale.
Nic ma ta przewage nad zylka ze sie nie skreca. Tego typu plecione bransolety na nici fajnie przylegaja do lapki.

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-03, 16:01   #11
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

nie wiem czy nitka byłaby najlepsza. może gumka silikonowa? są różne grubości, tylko trzeba poszperac w sklepach internetowych itp. myślę że byłaby napewno lepsza od żyłki, bo żyłka szczerze mówiąc jest mało elastyczna, łatwo się rozłazi.
do nawlekania koralików myślę, że będzie dobry taki "przewijak" (nie wiem jak to nazwac) do igły. jak się kupuje igły w kompleciku często dołączają takie coś. może kiedyś fotkę zamieszczę, bo muuszę kupic baterię do cyfrówki.
wygląda to mniej więcej tak: dół w kształcie monety, owalu czy czegoś w tym stylu, do którego przymocowany jest cieniutki drucik złożony na pół (tworzy taką pętelkę). bardzo proste w obsłudze: bierzesz koralik i nakładasz na oczko tego drucika, później przez oczko przekładasz np. nitkę i przeciągasz koralik w kierunku nitki.

mam nadzieję że pomogłam, jakby co fotki dojdą, i tak jak powyżej polecam wątek biżu dla zielonych.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-03, 16:49   #12
lubomirka
www.dulcedo.pl

Moim zdaniem nitka może być dobra, mogłabyś spróbować. Troszke niestety mało czasu masz na próby. A jeśli chodzi o żyłkę musi być na bank mniejsza niż 0,25 mm, ale bransoletka będzie dużo sztywniejsza.

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości