|
Notka |
|
Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki Miejsce, w którym rozmawiamy o pielęgnacji twarzy i ciała oraz sprawdzonych kosmetykach. Masz pytanie? Zadaj je kosmetyczce. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Wtajemniczenie
|
Pomocy, łuszczy mi się skóra! :(
Droga Beatko i Wizażanki!
Byłam w sobotę u kosmetyczki na oczyszczaniu. Wczoraj zaczęła mi się łuszczyć skóra na brodzie, nosie i wokół nosa ![]() ![]() Nie wiem jakim kremem mam się w takiej sytuacji smarować: nawilżającym czy półtłustym / tłustym ![]() ![]() (W ogóle to kosmetyczka mi powiedziała, że mam strasznie przesuszoną skórę (a ja mam cerę tłustą, no może mieszaną i ciągle mi się świeci, to jak może być przesuszona???) Dlatego też poleciła mi właśnie ten rebalansujący kremik Thalgo, o który wcześniej pytałam.) ![]()
![]() |
#2 |
Przyjaciółka Wizażu
|
Re: Pomocy, łuszczy mi się skóra! :(
tłusta lub mieszana cera może być przesuszona - określenie cera tłusta to typ cery - określenie cera przesuszona to jej stan. Po oczyszczaniu bardzo często łuszczy się naskórek i właściwie nie mamy na to większego wpływu - to takie przyspieszone złuszczenie zrogowaciałych komórek naskórka. Jeżeli to złuszczanie jest bardzo dokuczliwe to może spróbuj posmarować skórę kilka razy olejem z wiesiołka lub ogórecznika (raczej na noc), pomocna może być też maseczka z siemienia lnianego.
![]() |
#3 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję
![]() ![]() Nigdy po oczyszczaniu nie miałam tego problemu ![]() Jeszcze jedno. To jeżeli mam typ cery tłusty, ale mam cerę przesuszoną, to jakich kosmetyków powinnam używać (ogólnie - jaki rodzaj?) Bo jak do cery tłustej, to mi się przesusza jeszcze bardziej, a jak używam tylko kosmetyków nawilżających, to z kolei się przetłuszcza ![]() Może rzeczywiście ten rebalansujący byłby dobry. Muszę wykombinować próbeczki ![]() Dzięki za odpowiedź ![]()
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
Mam ten sam problem
Jak zastosuje cos matujacego to skora zaczyna mi sie luszczyc,jak nawilzajacy krem to swiwece sie jak... ![]() Takie bledne kolo,lyszczy sie co nie przeszkadza jej oczyiwscie sie swiecic w strefie T. Ja staram sie ja bardzo nawilzac gdy sie mocno luszczy,zwlaszcza na noc,na dzien stosuje teraz krem ochronny przed zimnem YR,na to podklad i puder-dosc dobrze matowi,zrezygnowalam prawie zupelnie ze srodkow wysuszajacych-punktowych,antybiotykow,m asci itp. Moze jeszcze Beatka cos poradzi ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Wtajemniczenie
|
A jakiego podkładu i puderku używasz, że nie świeci Ci się buzia po zimowym kremie?
Czy nie masz po nich "maski"? Pozdrowionka ![]()
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
Podklad Ever Fresh Maybellina-nawizlajacy z filtrem 15
Puder dostalam od Youare taki Joko(jest moja ocena w KW) nakladam go pedzlem to taka maske robil,nakladam gabeczka taka jak do podkladu i super matowi mi twarz A krem nie jest tlusty,ma ciezka konsystencje na poczaktu,.,ale pozniej syzbko sie wchlania i nawilza skore,na niego klade podklad,i troszeczke pudru i nic nie splywa ani sie nie wazy ![]()
![]() |
![]() |
#7 |
Zadomowienie
|
Tłusta skóra wymaga nawilżania, bo, kiedy jest przesuszona, produkuje jeszcze więcej łoju. Najlepsze są lekkie, beztłuszczowe emulsje, które dostarczają skórze wystarczająco dużo nawilżenia, bez obciążania jej środkami natłuszczającymi. Tyle teoria, w praktyce ciężko jet znaleźć takie preparaty, szczególnie na zimę
![]() ![]() ![]() Karola napisał(a): > > Jeszcze jedno. To jeżeli mam typ cery tłusty, ale mam cerę przesuszoną, to jakich kosmetyków powinnam używać (ogólnie - jaki rodzaj?) Bo jak do cery tłustej, to mi się przesusza jeszcze bardziej, a jak używam tylko kosmetyków nawilżających, to z kolei się przetłuszcza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:22.